Annonce

Annonce

Svar: Konflikt omkring toiletbesøg


6. april 2020

Kategori:
Alder:
5 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Marie

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge :)

Det lyder som om, at jeres dreng egentlig fint klarer sig uden ble i løbet af dagen, og når han ikke går ud at tisse om morgenen, eller når du om dagen beder ham om det, så er det sandsynligvis, fordi han ikke føler tissetrang...

Du skriver, at det kan tage en time at få ham til at tabe bleen af for derefter at gå ud at tisse, og du skriver også, at I har forsøgt med belønning, faste tissetider, ikke tale om det med ham, ur med alarm osv. Men intet hjælper.. Og jeg får lidt på fornemmelsen, at han er rigtig træt af at høre om, at han skal huske toilettet og derfor ikke længere hører, hvad I siger.

Hvordan kommunikerer I normalt sammen? Giver han ofte udtryk for, at du eller far f.eks. bestemmer det hele? Børn i 5 års alderen kan godt have en følelse af, at de voksne bestemmer alt, og at de selv intet bestemmer - og de har i den alder naturligt behov for at føle, at de også bestemmer over deres liv, og hvad de skal... Han vil gerne bestemme selv, og herunder også selv bestemme, hvornår han skal tage sin ble af eller gå på toilettet...

Jeg tænker derfor, at udfordringerne med at smide bleen hjemme og f.eks. gå på toilettet om morgenen handler mere om hans behov for at føle sig inddraget og have medbestemmelse, end det handler om, at han ikke er renlighedsparat. Derfor kan det være en god idé, at I er opmærksomme på at inddrage ham, give ham små roller, ting som han skal sørge for og også meget gerne sige direkte til ham "vil du bestemme om...?" eller "det bestemmer du", så han direkte hører, hvor hans mening tæller.

Det vil også være en god idé, at du taler med ham om, at det er vigtigt, at han går på toilettet, og at du vil hjælpe ham med at huske det. Du skal dog ikke minde ham om det hele tiden, for så vil han naturligt reagere negativt, men det vil være rigtig godt, hvis du f.eks. kan sige "husk lige at gå på toilettet" f.eks. når han står op, før han løber ud at lege, i forbindelse med ...


Annonce

... måltiderne osv. Så du giver ham en lille reminder, men på en måde, hvor du også signalerer, at det har du helt tiltro til, at han kan klare selv.

Med den alder han har, kan det være en god idé at læse bøger om kroppen, og om hvordan kroppen fungerer. Det kan være en god idé at læse om mad vi spiser og madens tur igennem kroppen, om behov for energi, så vi kan lege, spille bold.. om vigtigheden i at gå i bad, vaske hænder, børste tænder - og gå på toilettet - så du på en måde taler lidt til hans intellekt og lysten til at tage vare på sig selv og sin krop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg ved fra dit tidligere brev, at I har fået en lillebror, og du skal naturligvis også være opmærksom på, om storebrors vægring mod toilettet, og de konflikter I får omkring det, skyldes at han ved at han på denne måde får jeres fulde opmærksomhed. Han kan godt have behov for at I ser ham, er der for ham, prioriterer ham og derfor reagerer med ikke at være helt renlig. Han kan også føle, at det er bedre at være lille - og netop det at bibeholde bleen er en måde at blive ved med at være lille på... og her er det vigtigt, at I sætter ord på, hvad der gør ham til noget særligt. Ikke på en måde som nedgør ham - det er vigtigt ikke at sige f.eks. "hvorfor kan du ikke finde ud af at gå på toilettet" eller sammenligne ham "du er jo ikke en baby ligesom lillebror". Men have fokus på, hvad det er han kan og hvorfor ingen kan tage hans plads. Han er den dejligste 5årige i hele verden - og med den følelse i sig vil han måske begynde at gå på toilettet...

Med hensyn til renlighed om natten, så er det helt naturligt, at han bliver renlig om dagen først, og det er meget vigtigt, at I lader ham bibeholde sin natble. Natbleen kan først smides, når han gennem flere uger har haft en helt tør ble om morgenen. Så længe hans ble om morgenen stadig er våd, så skal han have den på. Lige nu er det rigtig godt, hvis I kan hjælpe ham med at komme på toilettet om dagen og han kan blive fortrolig med dette og så må I se, hvordan det så går om natten :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

20. oktober 2020 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Udfordringer med at smide bleen - overvejelser

Hej Helen, Vi har tænkt meget over dit svar og det har helt klart givet os...

Læs hele brevet og Helens svar


14. oktober 2020 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Udfordringer med at smide bleen

Hej Helen, Det er længe siden jeg sidst har haft brug for dine råd og...

Læs hele brevet og Helens svar


20. august 2020 | Renlighed | 2 år, 10 mdr.

Siger pludselig ikke til mere

Hej Helen Her kommer et forholdsvist hurtigt og simpelt spørgsmål som...

Læs hele brevet og Helens svar


20. august 2020 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

3-årigt blebarn

Hej Helen. Vores datter på lidt over 3 år og 4 måneder bruger stadig ble og...

Læs hele brevet og Helens svar


17. august 2020 | Renlighed | 3 år, 7 mdr.

Hjælp til de sidste blefri-trin?

Kære Helen, Vores datter har siden hun var tre år klaret sig fint uden ble...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud

Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år. Kosttilskud sælges som tilskud til den normale kost. Kosttilskud sælges både tilsat og uden næringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Kosttilskud med tilsatte næringsstoffer (f.eks. Kraüterblut) skal registreres af Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Produkter godkendes ikke til børn under 1 år. Hvis produktet tænkes anvendt til børn over 1 år skal børnedosis angives.

Kosttilskud uden tilsatte næringsstoffer...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce