Svar: Baby tager meget på
Kære Kamilla
Tak for dit brev :)
Nogle ammede spædbørns tager rigtig meget på i starten. I Danmark er det omkring 0.5% af de ammede spædbørn, der har en ekstrem vægtstigning i de første måneder. Det vil sige en vægt over 9-10 kg ved 5 måneders alderen.
De undersøgelser, som indtil videre er lavet, tyder ikke på, at dette er problematisk. Vægten vil normalisere sig i takt med, at din datter bliver ældre, begynder at spise anden mad, begynder at bruge sig selv motorisk osv. Og der er heller ikke umiddelbart noget, der tyder på, at fuldtammede spædbørn med en stor vægtstigning får problemer med vægten senere i livet. Det er anderledes, hvis barnet får modermælkserstatning og tager rigtig meget på, men når barnet er fuldt ammet, så er man ikke på samme måde bekymret:)
Jeg kan godt se, at jeres datter både har øget sin vægt og sin længde meget, så hun tager ikke kun på, men vokser generelt meget. Hendes nuværende vægt og længde lyder dog til at passe fint sammen, og det kan være helt normalt, at hendes vækstmønster krydser et par percentiler på vækstkurverne. Du beskriver også en pige, som trives rigtig godt, hun dier ca. hver 3 time om dagen og et par gange om natten, hun gylper aldrig, og hun lyder ikke til at overspise. Det lyder som om, at hun er god til at regulere sit behov - og ja, hvis hun tog imod en sut, så ville hun måske die en gang ...
... mindre hos dig, men det er nok begrænset, hvor stor betydning det ville have på hendes vægt...
Man har lavet undersøgelser af modermælk, som viser, at nogle kvinder producerer ekstra fed mælk. Modermælk er tilpasset det enkelte barn, og der er forskel i sammensætningen - vores mælk er ikke ens - så måske du har en ekstra fed mælk:) Derudover så kan børn, så vidt jeg ved, også have lidt forskellige appetithormoner, som kan spille ind på deres indtagelse af mælk og stofskiftet i kroppen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du spørger, om der kan være noget galt, og i sjældne tilfælde kan børn godt have nogle hormonelle elle stofskifteproblemer, som påvirker deres vækst. Men i langt de fleste tilfælde vil en høj vægtøgning hos et spædbarn ikke være bekymrende. Jeg tænker, at du lige nu skal tage det stille og roligt og nyde jeres datter og den store udvikling, som hun går igennem - og naturligt blive ved med at amme hende, som du gør.
Der ligger ikke en lægeundersøgelse sammen med 3 måneders vaccinationen, som tilbydes jeres datter om 2 uger. Jeg vil dog foreslå dig, at du drøfter din datters vægt, når I er ved lægen i den forbindelse. Det vil være rigtig fint lige at få lægen til at veje og måle hende, så får du også lægens vurdering, hvilket jeg tænker vil være rigtig rart:)
Rigtig meget held og lykke med hende, og så håber jeg, at jeg har fået givet dig lidt ro med på vejen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to