Annonce

Annonce

Svar: Putning og dårlig søvn - 8 mdr.


23. maj 2023

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Nanna

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Jeg vil starte med at kommentere lidt på det sidste, du skriver, at "storesøster enormt gerne vil have lillesøster med ind på sit værelse og sove" - måske er det nu, I skal flytte pigerne på eget værelse og netop få skabt nogle nye gode søvnrutiner for dem begge og jer selv...

Det er, som du også skriver, vigtigt at storesøster ikke føler sig smidt ud af soveværelset, og det kan I netop komme omkring ved at lade begge piger flytte ud. Samtidig er der noget retfærdighed (hvilket kan være vigtigt for en pige på 3.5 år) i at børnene sover sammen, og forældrene sover sammen. Det kan også være en måde at få introduceret en ny og større seng til storesøster, så lillesøster naturligt kan overtage tremmesengen. LIgesom storesøster ikke skal føle sig "smidt ud", så er det også vigtigt, at hun ikke oplever, at skulle miste sin seng, men at hun i stedet får en følelse af, at hun nu har brug for en "stor-pige-seng" og ikke babysengen, som lillesøster kan få:)

Samtidig har du nok helt ret, når du skriver, at den bedside lillesøster ligger i, nok er ved at være for lille. I en alder af 8 måneder, har hun naturligt en stor uro i kroppen og vil derfor ligge meget uroligt om natten. Det kan gøre det svært for hende at vende og dreje sig i en bedside, og hun kan derfor godt vågne, hvis sengen hindrer hende i at skifte stilling.

Som jeg læser dit brev, så ammes Laura ikke i søvn om aftenen. Du sidder med hende, ammer hende, og før hun falder i søvn, så putter du hende i hendes bedside - det er rigtig fint! Men, hvis hun falder i søvn med brystet i munden, så er det vigtigt, at du ændrer på dette nu, og putter hende i sengen før hun sover, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove.

Det lyder som om, at hun har brug for en ekstra amning. Det er der mange børn, som har. De vågner efter 30-40 minutter, græder og søger brystet - og kan derefter så puttes og sove videre. Den amning må du gerne give hende. Det vil sige, at når hun bliver ammet kl. 19.15-19.30 og derefter puttes i sin seng, og hun så vågner igen måske omkring kl. 20-20.15, så må du gerne gå ind til hende, tage hende op, amme hende igen og derefter putte hende tilbage i egen seng igen. Det kan være bedre at give hende brystet den ekstra gang om aftenen, end at lade far kæmpe med hende i 20 minutter, hvorefter du så alligevel kommer ind og ammer. Hellere amme hende den ekstra gang og undgå, at hun bliver helt ulykkelig og derfor kun ekstra brystsøgende:)

Det kan også være en god idé at tilbyde hende en godnatgrød nu, hvor hun er 8 måneder gammel. De fleste børn begynder i denne alder at lukke munden lidt for skeen, og de vil ofte gerne spise selv. Det må hun meget gerne, det skal du endelig lade hende gøre, men hun vil ofte blive lidt for træt og derfor ikke helt spise nok - og så vil det gøre, at hun søger brystet ekstra om natten. Derfor er det en god idé at give hende en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual - nogle gange måske bare en moset banan.

Godnatmåltidet bør ligge adskilt fra aftensmaden, f.eks. med et bad imellem. Badet har også den fordel, at det hjælper hende med at finde bedre ro i kroppen og dermed bedre kunne sove:)

Derudover skal du naturligvis forsøge at sikre hende væske nok hele dagen, så du er sikker på, at hun ikke søger brystet hver anden time om natten, fordi hun reelt er tørstig. Det kan være en god idé at købe en sugerørskop, en drikkedunk (f.eks. en Camelbak Eddy kids) eller lignende, som hun tilbydes vand af hele dagen igennem, så du sikrer dig, at hun har fået væske nok. Selvom hun ofte kun ammes 4-7 ...


Annonce

... minutter af gangen, så kan hun stadig nå at få en del mælk fra dig, og det er derfor ekstra vigtigt at være opmærksom på at få fyldt hendes væskebehov tilstrækkeligt om dagen.

Jeg vil lige sende dig en dagsplan, som den kan se ud nu:

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop. Må også gerne få en variation af bananpandekager, grødpandekager og lignende.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca. 9.30 - og skal ikke ammes først, men skal kunne puttes uden brystet her. Mellemmåltidet erstatter formiddagsamningen her.

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, kogte grøntsagsbuketter, grøntsagsmuffins eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - puttes før hun falder i søvn, så hun ikke er afhængig af bryst og favn for at kunne sove.

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos eller lignende. Vand af kop.

Aften 17.30-18: Udgangspunktet familiemaden, kød, fisk, grøntsager, kartofler, bælgfrugter, pasta.. Der skal være mad i stykker, mad i hånden, som hun selv gnaver og også moset mad. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage og gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød eller måske lidt moset banan ca. kl. 19 og får derefter børstet tænder (hvis hun har fået tænder;)).

Ammes og puttes til natten ca. 19.30. Vågner hun efter 30-40 minutter, så ammes hun igen og puttes tilbage i seng. Det kan dog godt være, at godnatgrøden vil være med til at ændre på dette:)

Sen aften 23: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster, og sover herefter videre uden bryst til næste morgen, hvor dagen så starter med morgengrød.

Jeres datter er i separationsfasen nu. Det betyder, at hun vil have svært ved at overgive sig til søvnen og også ofte svært ved at sove sammenhængende. Hun har en stor motorisk uro, og hun drømmer ekstra meget - og så har hun ekstra behov for at have jer tæt på, mærke jer, se jer. Hun kan om dagen blive helt ulykkelig, hvis I f.eks. går på toilettet uden hende eller går i køkkenet og lader hende være alene i stuen - hun har brug for at se jer, for at føle sig helt tryg.

I denne alder skal I derfor forsøge at finde balancen mellem at være der for hende, vise jer tilgængelige, men samtidig også holde fast i, at hun f.eks. ikke behøver brystet igen og igen for at sove. Og nogle gange kan netop det at sove på eget værelse være en måde at hjælpe hende på. Når I sover hver for sig, så vil I naturligt ikke reagerer på alle hendes lyde om natten, og det kan gøre, at hun lettere finder videre i søvnen.

Det kan naturligt genere og vække storesøster, hvis lillesøster vågner gentagende gange og græder om natten, men som jeg læser jeres brev, så sover I alle fire sammen nu, og storesøster vågner ikke umiddelbart af det - så jeg tænker ikke, at hun vil vågne mere, selvom de to sover i børneværelset sammen. Hvis storesøster vågner, når I kommer ind for at hjælpe lillesøster til ro igen, så kan I berolige med "sov du bare videre, jeg hjælper lillesøster", eller hvad I nu plejer at sige, og så vil storesøster højst sandsynligt sove videre, fordi hun naturligt fornemmer, at I er der og tager jer af det:)

Jeg tænker derfor ikke, at I skal være så bekymrede for at lade pigerne sove sammen, da det er noget, som de allerede er vant til, og som storesøster jo faktisk har bedt om:) Det kan være et forsøg værd, og måske vil det give jer alle fire bedre søvn...

Jeg håber, at du/I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2023 | Sovevaner | 2 mdr.

Taber sutten under søvn

Kære Helen. Jeg har en datter på 2 måneder, som har haft tendens til at...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juni 2023 | Sovevaner | 2 år

Hvordan får vi vores 2 årige til at sove?

Kære Helen. Lillebror er nu blevet 2 år, og han trives umiddelbart rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


1. juni 2023 | Sovevaner | 3 mdr.

Søvnhjul og uro

Kære Helen. Tak for dit fine svar på min sendte henvendelse vedr....

Læs hele brevet og Helens svar


31. maj 2023 | Sovevaner | 6 mdr.

Døgnrytme, pige 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål angående et par ting, som udfordrer denne gang....

Læs hele brevet og Helens svar


25. maj 2023 | Sovevaner | 2 mdr.

Søvnhjul 3-4 mdr.

Kære Helen Jeg har læst din bog om børn og søvn. Den har hjulpet mig flere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce