Annonce

Annonce

Svar: Spørgsmål ang. at få min søn til at sove - del 2


9. marts 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Charlotte

Tak for dit brev, det er rigtig godt, at du skriver tilbage - jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Det lyder som en fremgang, at jeres dreng nu ofte falder i søvn i løbet af 5-15 minutter, når han puttes i sin slyngevugge. Du fortæller, at han nu får flaske, før han bliver puttet, og at han falder i søvn uden gråd. Det er rigtig godt! Det er netop vigtigt, at han forbinder det at skulle sove med noget trygt, dejligt og rart.

I bruger støvsugeren og laver på den måde "white noise", hvilket mange børn har glæde af. White noise eller hvid støj​/hvid lyd er beroligende lyd. Det er forskellige lydfrekvenser, der er kombineret på en ensartet måde, så der ikke er nogen pludselige skarpe eller afbrudte lyde. Det kan være lidt besværligt med støvsugeren, men du kan downloade hvid lyd på din telefon, eller I kan f.eks. købe en bamse, som kan afspille "white noise" og på den måde også placeres i nærheden af barnevognen eller tremmesengen, når jeres dreng skal sove i den. At introducere dette nu kan altså være en måde at hjælpe ham med at skulle sove andre steder også, fordi lyden kan følge med og på den måde skabe genkendelighed og tryghed.

Det lyder ikke som om, at han er parat til længere vågenhed, så når han tydeligt er træt og har brug for at blive puttet, så skal du putte ham - også selvom han kun har været vågen i 1 time og 15 minutter. Det er bestemt ikke forkert at putte ham der :) Hans vågenperioder vil naturligt gradvist blive længere i takt med at han bliver ældre, og stille og roligt vil hele dagens rytme også ændre sig.

Når du har mod på det, og I har haft flere dage, hvor han er faldet fint i søvn i sin slyngevugge og med sin white noise, så synes jeg, at det er en god idé at du forsøger at putte ham i barnevognen igen. Du må meget gerne forsøge at komme tilbage til jeres rytme med første lur i slyngevuggen og 2. og 3. lur i barnevognen - du skal bare tage det stille ...


Annonce

... og roligt og i et tempo, som du fornemmer, at han måske vil være parat til. Lykkes det, så er det super godt, lykkes det ikke, så fred være med det, så prøver I bare igen efter et par dage.

Og ja, der ligger et tigerspring omkring de 12 uger, og det kan naturligt godt spille ind på den uro og ændring, som I lige nu oplever omkring jeres dreng. Han begynder at bruge sin krop mere bevidst, både sine arme og ben. Han begynder at kunne holde hovedet selv, drejer det bevidst efter lys og lyd. Han begynder også at få en anden fornemmelse for rum og omgivelser. Han skelner mere og mere mellem, om I er hjemme eller ude, ligesom han er bevist om, hvorvidt han bliver holdt af mor, far, bedsteforældre eller andre. Han er også stille og roligt bevidst om, at du kan fjerne dig fra ham, at I er adskilt, hvilket godt kan gøre ham mere tryghedssøgende, gøre at han græder lidt mere, og har ekstra meget behov for at blive holdt.

Fører man dette over på jeres situation, så kan det naturligt godt forklare, hvorfor han pludselig foretrækker slyngevuggen fremfor barnevognen og har brug for "white noise" mere end musik - det giver ham jo følelsen af at blive holdt, føle sig omsluttet, som hvis han er i jeres favn, og lyden er beroligende, fordi white noise også kan minde om din vejrtrækning, hjerterytmen osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med hensyn til white noise, så er det vigtigt, at I er opmærksomme på, at lyden ikke må afspilles alt for højt. Han bør ikke ligge med telefon eller bamse ved siden af sig. Men det kan bruges på afstand. Og med hensyn til afhængighed, så er det godt, hvis I kan undgå at have den hvide lyd tændt gennem flere timer, men slukker for lyden, når først jeres dreng er faldet i søvn - ligesom det er rigtig godt, at I en gang imellem prøver noget andet, som du skriver, for at se om det kan lykkes uden :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også har givet lidt ro og lidt klarhed med på vejen :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forbereder du babynumsen på de varme sommerdage

Varme sommerdage er dejlige, men de kan genere små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på røde babynumser.
Ved at erstatte vand, sæbe, vådservietter med Olívy baby care – diaper change kan du nemt og skånsomt forebygge alle de hudproblemer, der ellers følger ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

6. august 2022 | Sovevaner | 8 mdr.

Holder fest i tremmesengen

Hej Helen Vi har udfordringer om aftenen ved vores datter som netop er...

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2022 | Sovevaner | 10 mdr.

Opfølgende spørgsmål på nat-ammestop og putning

Hej Helen Tak for dit gode og brugbare svar i det sidste brev. De...

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2022 | Sovevaner | 1 mdr.

Hårde putninger

Hej Helen Vi har en dreng på 7 uger, som har været meget svær at putte siden...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Få datter til at sove

Hej Helen, Tak for en god brevkasse! Jeg ønsker råd til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 4 år, 6 mdr.

Stor forskel på om det er mor eller far der putter

Kære Helen Så er Laura allerede 4,5 - og alt går så fint. Vi har en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce