Annonce

Annonce

Svar: 5 måneder gammel pige, vågen om natten


15. oktober 2021

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter - og velkommen til :)

Det lyder som om, at I stille og roligt skal begynde at arbejde på lidt fast rytme om dagen. Det vil sige lidt faste tidspunkter for, hvornår jeres datter er vågen, aktiv, spiser, ammes og puttes. Og hendes døgn skal stille og roligt inddeles i perioder, hvor hun bruger sig selv motorisk og mentalt og så perioder, hvor hun hjælpes til ro og til at sove.

De fleste børn vil i jeres datters alder trives med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på dagen. Og det lyder som om, at I måske skulle forsøge at arbejde lidt på dette. Det er ikke fordi jeres datter skal "puttes i en kasse", det er mere fordi rytmen vil påvirke hendes indre ur, hendes fornemmelse for hvornår hun skal spise, være vågen og sove - og naturligt også påvirke hendes rytme, så hun får en naturlig fornemmelse ind i kroppen om, at hun om dagen er vågen og aktiv og om natten skal hun sove.

Tiden arbejder lidt for jer og der vil naturligt komme mere og mere rytme i takt med, at hun begynder at spise lidt skemad. Nu hvor hun er blevet 5 måneder, så vil det være rigtig fint, at I stille og roligt starter op med lidt grød og mos. Jeg vil anbefale jer, at I starter med lidt grød til frokost, sammen med vand af kop og starter med at give hende små smagsprøver. Når hun kan spise ½ dl. grød og det går godt, så kan I begynde at tilbyde hende lidt grøntsagsmos om aftenen. Det er bedre, at hun spiser ½ dl. x 2 dagligt end 1 dl. på en gang. Skemaden bør serveres nogenlunde til samme tid hver dag (+/- ½ times tid) og det vil også være rigtig godt, hvis amning indgår som en fast del af hendes putteritual. På den måde skabes der god plads i maven til både skemad og mælk og samtidig vil amningen hjælpe hende til ro, når hun skal sove.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre til omkring kl 7.30, hvor dagen begynder og I står op. Hvis hun har brug for en ekstra lille amning, når I står op her, er det helt okay

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur, må gerne sove ca. 1.5 time her, som hun plejer. Det er meget fint.

Frokost 11.30: Tilbydes lidt smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur måske ca kl 13... Må gerne trilles en tur i barnevognen eller lignende, hvis I oplever, at hun så igen kan sove en lidt længere lur midt på dagen.

Eftermiddag 16-17: Ammes

Sover herefter dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap. Hvis hun nogle gange vælger at sove powernap til middag, så vil denne lur naturligt ligge lidt tidligere og være lidt længere.

Aften 18: tilbydes lidt smagsprøver på lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres, når ...


Annonce

... det fungerer med grøden til frokost.

Ammes og puttes til natten ca. 20.30... tidspunktet varierer lidt efter, hvornår hun er stået op fra dagens sidst lur.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre

Nat 03: Ammes og sover videre... de fleste børn har stadig brug for denne amning indtil de begynder at kunne indtage mere skemad, vand af kop osv. i dagtimerne.

Hele dagens rytme har betydning for nattens forløb og derfor tænker jeg, at det vil være en hjælp for jer ,hvis I kan forsøge at skabe lidt mere struktur i hverdagen og forsøge at få jeres dage til at ligne hinanden så meget som muligt - og jeg håber at min skitserede dagsplan viser hvordan det kan hænge sammmen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med hensyn til at blive puttet i egen seng efter amning, så er det en rigtig god idé, at I nu arbejder på at lægge hende fra jer med det samme efter, at hun har diet. Du fortæller, at I har praktiseret at sidde med hende i ca. 20 minutter og først derefter har lagt hende fra jer, og det har fungeret, men I oplever, at hun begynder at vågne op og har mere og mere brug for jeres favn - og det tænker jeg hænger sammen med, at hun netop falder i søvn i jeres arme. Derfor er det en god idé, hvis I kan flytte hende fra jer, før hun sover helt, men hvor hun lige registrerer, at hun bliver lagt i sin seng.

Det betyder ikke, at hun skal puttes vågen i egen seng. Hun skal stadig ammes og næsten falde i søvn - men flyttes før hun sover. Hun skal flyttes fra favnen der, hvor hun er døsig. Det vil sige direkte fra brystet og ned i seng og lige der, hvor hun tydeligt har svært ved at fokusere, øjnene har svært ved at holde sig åbne, hun gaber, har mælk i mundvigene og er helt slap i kroppen. Hun sover næsten, men ikke helt - og når hun flyttes, så er hun så træt, at du (eller mor) kan stå med hænderne på hendes krop og ved at være der og vugge hende, hvor hun ligger, er i stand til at lulle hende ind i søvnen. Så hun registrerer, at hun ligger i sin seng og forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove.

Det er rigtig fint, at I putter hende i en sovepose, som gør, at hun føler sig holdt. Hun må gerne blive puttet i soveposen og først derefter ammet - og så flyttes fra favn og ned i egen seng. Det at være svøbt kan gøre skiftet fra favn og ned i seng lettere for hende, fordi hun stadig vil føle sig holdt, men det vil være af soveposen og ikke af jeres arme.

Hun må også meget gerne få en sut, som kan erstatte brystet og som kan give hende ro. Sutten kan evt. kobles til en klud og blive til en sutteklud, der dufter af mor eller far og dermed også giver følelse af at I stadig er der, selvom hun ligger for sig selv.

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre på vej og glæder mig til at følge jeres lille familie :) Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Overvejer du en slyngevugge? 5 fordele du skal kende

1. Baby sover længere og mere roligt

For et spædbarn er den første tid i verden overvældende. Uden for mors trygge mave stimuleres sanserne helt anderledes, for nu skal nye dufte, lyde og indtryk opleves. Det kan være årsag til, at din baby får svært ved at finde ro, selv når ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. januar 2022 | Sovevaner | 2 år

2årig med langvarig søvnproblematik

Kære Helen, Tak for en fantastisk brevkasse som har besvaret mange...

Læs hele brevet og Helens svar


20. januar 2022 | Sovevaner | 3 år, 1 mdr.

Søvnproblemer der pludselig er opstået

Kære Helen Vi har en dejlig sund datter på 2,5 der trives. Både hjemme og i...

Læs hele brevet og Helens svar


20. januar 2022 | Sovevaner | 17 mdr.

17 mdr står tidligt op - part III

Kære Helen Tak for dine svar. Vi har nu forsøgt at putte tidligere hver...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2022 | Sovevaner | 9 mdr.

Kan man ændre den tid de vågner på?

Hej Helen. Er det muligt at ændre vores datters tid at stå op på? Hun står...

Læs hele brevet og Helens svar


14. januar 2022 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

2,5 år - Hjæp til at falde i søvn alene i egen seng

Hej Helen Så har vi brug for dine altid gode råd endnu en gang :)...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter hvordan barnet lejres. Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn altid lejres på ryggen, da dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side hver gang det sover, da dette kan medføre at barnet får en skæv hovedfacon og bliver flad i den ene side af nakken/baghovedet. Du kan hjælpe barnet ved forsigtigt at dreje hovedet til forskellig side, når det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind NONOMO Nordic slyngevugge til en god og tryg søvn

værdi kr.1.399,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce