Annonce

Annonce

Vuggedød - uventet spædbarnsdød


1. februar 2022

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er der risiko for, at det ikke kan komme af med varmen og bliver overophedet.

2. Undgå at ryge i graviditeten og undgå at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen. Risikoen for vuggedød er 2-3 gange højere, hvis barnet udsættes for tobaksrøg.

3. Undgå at barnet får det for varmt. Barnet skal sove køligt (16-18 grader) og ikke være for varmt klædt på. Har barnet brug for en tæt dyne for at falde i søvn, må denne løftes lidt, når barnet sover. Dyne, tæpper og bamser må ikke dække barnets hoved, og barnet må ikke sove med ...


Annonce

... hovedpude. Juniordyne anbefales først ved 1 år.

Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at spædbørn sover i egen seng i samme rum som forældrene. Hvis I forældre vælger at sove sammen med barnet i jeres seng, så er det meget vigtigt, at barnet ligger mellem den ene af jer forældre og sin egen seng - og ikke mellem jer forældre. Det er også vigtigt, at barnet har lige så meget plads at sove på, som hvis det ligger i sin egen seng, og så skal barnet også sove med sin egen dyne og ikke under jeres dyne.

Lad barnet sove med hovedet skiftevis fra den ene til den anden side, for at forebygge at kraniet bliver fladt. Og sørg for at barnet ligger så meget på maven som muligt, når det er vågen. Det kan forebygge skævt og fladt kranie hos barnet og således være med til at sikre, at barnet vokser op med en rund hovedfacon.

Det er især i de første 6 levemåneder at riskoen for vuggedød er størst. Herefter kan de fleste børn selv vende og dreje sig og selv sparke dynen af, hvis de får det for varmt.Annoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce