Brev:
5 måneder gammel pige, vågen om natten
Hej Helen,
Vi har en pige på 5 måneder. Hun har fra hun var 2-3 uger gammel sovet i et svøb, som kan lynes op. Indtil da sov hun ekstremt uroligt, og vækkede sig selv hele tiden med viftende arme og ben. Det gav med det samme en masse ro, at vi begyndte at bruge svøbet. Hun har i perioder sovet i slyngvugge med motor, men det er vi gået væk fra, da den ikke lader til at hjælpe hende længere.
Hun er nok i det store hele en ret let baby. Men vi har alligevel et par udfordringer, som vi gerne vil høre din mening om. For det første, så har hun en tendens til gerne at ville være vågen om natten. De fleste nætter vågner hun omkring kl. 4, og er først i seng igen halvanden time senere. Enkelte nætter sover hun igennem, eller sover igen efter hun er blevet ammet ved 4 tiden. Hun har ikke en fast døgnrytme endnu, men ofte vil hendes døgn se således ud:
Vågner omkring kl. 7. Nogle dage sover hun til 8.
Når hun har været vågen i et par timer, så bliver hun træt og bliver lagt igen, og her sover hun for det meste halvanden time.
Nu kan det så variere ret meget hvornår og hvor længe hun sover eftermiddagslur. Nogle dage får hun kun 45 minutter, og andre sover hun to timer. Hvis hun sover to timer, så er det ikke altid, at hun skal have en aftenlur, og når hun skal, så er den som regel på højest 45 minutter. Hvis hun kun sover 45 minutter til eftermiddag, så sover hun som regel noget længere i aftenluren.
Alt efter hvordan dagen er gået, så bliver hun lagt i seng mellem kl. 19 og 21.
Nu kan natten jo så gå meget forskelligt. Enkelte nætter vågner hun bare omkring midnat og skal amme, og så sover hun ellers til morgen. Det er måske i gennemsnit en ...
... gang om ugen det sker. Andre nætter så vågner hun mellem 2 og 4 gange for at amme, og ofte er hun vågen i halvanden time efter en af gangene.
I løbet af dagen vil hun typisk amme kort tid efter hun er vågnet, og igen kort tid før hun skal sove. Hun sover alt imellem 12 og 15 timer i døgnet.
Jeg er som regel oppe med hende, når hun er vågen om natten. Det er egentligt ok, og jeg gør det gerne. Men det ville da være dejligt for os alle tre, hvis hun sov i stedet for. Er det bare en fase hun skal igennem, eller er der noget vi kan gøre for at få hende til oftere at falde i søvn efter hun har ammet om natten? Nogle gange er vi nødt til at skifte hende, hvis hun har skidt. Men ellers holder vi al interaktion til et minimum om natten, og belysningen er kun lige nok til at min kæreste kan se til at amme.
Vores andet spørgsmål går på, hvordan vi kommer fra at vugge hende i søvn til bare at kunne ligge hende i sin seng, og hun kan falde i søvn der. Indtil nu har vi meget kørt efter devisen ”whatever works”. Så vi har meget vugget hende i søvn i vores arme, når hun skulle sove. Nogle gange kan min kæreste få hende til at sove liggende på sit skød, men for det meste er det altså kropskontakt og vuggen der fungerer. Hun er stadig ikke for stor til, at vi ret let kan fortsætte med det. Men der kommer jo en dag, hvor hun bliver for stor.
Vi har fra start brugt at hun sover 20 minutter på os, hvorefter hun bliver lagt i seng. Det virker rigtigt godt, men vi vil med tiden gerne frem til, at hun kan falde i søvn selv. Vores datter har i to måneder nu sover på eget værelse, da min kæreste havde svært ved at sove for den lilles lyde om natten.
Hilsen herfra
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...
Viden om børn:
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Optøning af spædbarnsmad
Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.
- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.
- Mad som har været...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.