Annonce

Annonce

Brev:

5 måneder gammel pige, vågen om natten


15. oktober 2021

Kategori:
Alder:
5 mdr.

5 måneder gammel pige, vågen om natten

Hej Helen,

Vi har en pige på 5 måneder. Hun har fra hun var 2-3 uger gammel sovet i et svøb, som kan lynes op. Indtil da sov hun ekstremt uroligt, og vækkede sig selv hele tiden med viftende arme og ben. Det gav med det samme en masse ro, at vi begyndte at bruge svøbet. Hun har i perioder sovet i slyngvugge med motor, men det er vi gået væk fra, da den ikke lader til at hjælpe hende længere.

Hun er nok i det store hele en ret let baby. Men vi har alligevel et par udfordringer, som vi gerne vil høre din mening om. For det første, så har hun en tendens til gerne at ville være vågen om natten. De fleste nætter vågner hun omkring kl. 4, og er først i seng igen halvanden time senere. Enkelte nætter sover hun igennem, eller sover igen efter hun er blevet ammet ved 4 tiden. Hun har ikke en fast døgnrytme endnu, men ofte vil hendes døgn se således ud:

Vågner omkring kl. 7. Nogle dage sover hun til 8.
Når hun har været vågen i et par timer, så bliver hun træt og bliver lagt igen, og her sover hun for det meste halvanden time.
Nu kan det så variere ret meget hvornår og hvor længe hun sover eftermiddagslur. Nogle dage får hun kun 45 minutter, og andre sover hun to timer. Hvis hun sover to timer, så er det ikke altid, at hun skal have en aftenlur, og når hun skal, så er den som regel på højest 45 minutter. Hvis hun kun sover 45 minutter til eftermiddag, så sover hun som regel noget længere i aftenluren.

Alt efter hvordan dagen er gået, så bliver hun lagt i seng mellem kl. 19 og 21.
Nu kan natten jo så gå meget forskelligt. Enkelte nætter vågner hun bare omkring midnat og skal amme, og så sover hun ellers til morgen. Det er måske i gennemsnit en ...


Annonce

... gang om ugen det sker. Andre nætter så vågner hun mellem 2 og 4 gange for at amme, og ofte er hun vågen i halvanden time efter en af gangene.

I løbet af dagen vil hun typisk amme kort tid efter hun er vågnet, og igen kort tid før hun skal sove. Hun sover alt imellem 12 og 15 timer i døgnet.

Jeg er som regel oppe med hende, når hun er vågen om natten. Det er egentligt ok, og jeg gør det gerne. Men det ville da være dejligt for os alle tre, hvis hun sov i stedet for. Er det bare en fase hun skal igennem, eller er der noget vi kan gøre for at få hende til oftere at falde i søvn efter hun har ammet om natten? Nogle gange er vi nødt til at skifte hende, hvis hun har skidt. Men ellers holder vi al interaktion til et minimum om natten, og belysningen er kun lige nok til at min kæreste kan se til at amme.

Vores andet spørgsmål går på, hvordan vi kommer fra at vugge hende i søvn til bare at kunne ligge hende i sin seng, og hun kan falde i søvn der. Indtil nu har vi meget kørt efter devisen ”whatever works”. Så vi har meget vugget hende i søvn i vores arme, når hun skulle sove. Nogle gange kan min kæreste få hende til at sove liggende på sit skød, men for det meste er det altså kropskontakt og vuggen der fungerer. Hun er stadig ikke for stor til, at vi ret let kan fortsætte med det. Men der kommer jo en dag, hvor hun bliver for stor.

Vi har fra start brugt at hun sover 20 minutter på os, hvorefter hun bliver lagt i seng. Det virker rigtigt godt, men vi vil med tiden gerne frem til, at hun kan falde i søvn selv. Vores datter har i to måneder nu sover på eget værelse, da min kæreste havde svært ved at sove for den lilles lyde om natten.

Hilsen herfra

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

NYHED! Olívy nu i rejsestørrelse

Nu kan du også forebygge en rød babynumse, når du rejser med din baby. Olívy baby care - diaper change findes nu i en 100 ml. rejsevenlig flaske. En fin, lille rejsemakker, som passer perfekt i håndtasken.

Olívy baby care – diaper change i nyt design

Glæd jer også til ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

28. november 2021 | Sovevaner | 6 mdr.

Stadig søvnproblemer - trods eget værelse

Kære Helen Jeg har igen brug for hjælp, da søvnen stadig volder problemer...

Læs hele brevet og Helens svar


28. november 2021 | Sovevaner | 6 mdr.

Akut-hjælp til søvn

Kære Helen SOS! Nu er den helt gal med Lillebrors søvn! Siden i mandags er...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Baby 4 mdr. søvn

Kære Helen :-) Jeg har læst flere af de breve, der er sendt til dig, og...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2021 | Amning | 6 mdr.

Søvn og amning - 6 mdr.

Kære Helen Det er efterhånden noget tid siden, at jeg har haft behov for din...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2021 | Sovevaner | 5 mdr.

Vågner hver time

Kære Helen. Vi prøver at følge dine råd fra sidst. Dog plus lidt. Han virker...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik/hofteskred. Det betyder at lægen kan høre et lille klik, når han drejer barnets ben op mod maven og udad. Det skyldes at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse. Hvis barnet har hofteklik skal det behandles med en skinne, der holder benene i ”frøstilling”, så hofteleddet holdet på plads. Efter ca. 3 mdr. Er hoften stabil nok til at skinnen kan tages af.

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i at barnet ofte gylper efter et måltid og det er helt normalt. Ofte er det når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op. Hvis dit barn får flaske, kan du måske ændre lidt på flaskesuttens hul. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så barnet sidder mere lodret, når det får mad.

Du skal være...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce