Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - 2 år


22. august 2021

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære potteglade forældre

Tak for jeres brev og fine spørgsmål omkring renlighed :)

Renlighed er en fysiologisk proces, som jeres datter gradvist bliver klar til - nogen før andre, de fleste først omkring 2.5-3 årsalderen, så måske er det stadig for tidligt for jeres datter... det må I prøve at vurdere :)

Det er f.eks. et tegn, at hun kan holde sig tør i mindst 3 timer. Derfor skal I prøve at skifte hende med ca. 3 timers mellemrum, for at få en idé om, hvorvidt hun faktisk er i stand til dette.

Derudover så har renlighed ofte 3 faser: I første fase kommer hun og siger, at hun har lavet i bleen og gerne vil have en ny ble på. I anden fase siger hun "nu tisser jeg" og er således opmærksom på, at det sker. Og først i den tredje fase, når hun at sige til lige inden, og så skal man være opmærksom på at nå toilet eller potte hurtigt.

Når det nogle gange kan være en idé at tage bleen af, så er det fordi det kan være med til at gøre hende opmærksom på, at hun faktisk tisser og dermed blive opmærksom på, hvad det er, hun skal reagere på. Men ellers er det en god idé at lade hende bibeholde bleen - og det er her rigtig godt med buksebleer, fordi de kan trækkes op og ned som et par underbukser. Bleen er med til at sikre succesoplevelse, hvor våde bukser altid er et nederlag.

Det er vigtigt, at hun selv har interesse og virker motiveret, og det er vigtigt, at I ikke presser hende unødigt. Så hold øje med hende, og de signaler hun sender. Det er en god idé at lade hende prøve at sidde på potten f.eks. i forbindelse med, at hun skal I bad, og alligevel har alt tøjet af. Eller hun kan prøve at sætte sig på potten, når I står op om morgenen.

I takt med at I har fornemmelsen af, at ...


Annonce

... hun kan holde sig i mindst 3 timer, og hun virker interesseret, og I kan indgå i et samarbejde med hende, så må I gerne begynde at indføre faste tidspunkter - f.eks. morgen og aften, før I kører op for at handle, før I går ud for at lege osv. På de tidspunkter, hvor I normalt også selv vil gå på toilettet, så det også bliver naturligt for hende.

I skal ikke spørge "skal du tisse?", for så kan I være sikre på, at hun siger nej. I skal i stedet tage hende i hånden og sige "kom skat, vi skal lige tisse, før vi kører", som en helt naturligt regel, der gælder jer alle. Hun skal roses for at forsøge - hvis der ikke kommer noget, så er det super godt, at hun har prøvet. Hvis der kommer noget, så roses hun for det. Og hvis bleen er våd, så var det jo godt, at hun havde den på, og så prøver I at nå det lidt før næste gang. Uanset om det lykkes eller ej, så er det godt og en positiv oplevelse.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Det er lidt svært ud fra jeres brev helt at vurdere, hvorvidt hun er fysiologisk klar, eller om det mere er tilfældigheder, der har gjort, at hun faktisk har lavet og tisset på potten et par gange. Det lyder faktisk lidt som om, at hun trods sine kun 2 år godt kunne være lidt igang. Ud over at være fysiologisk parat, så skal hun naturligt også være mentalt parat og dermed interesseret i et samarbejde, men her fortæller I, at hun på det sidste faktisk virker interesseret i potten igen - og det lyder som om, at I har en ret god fornemmelse for, hvor hun er henne i sin udvikling...

Jeg håber, at mine tanker kan hjælpe lidt videre på vej og give lidt idé om, hvorvidt det er nu, eller om hun måske har brug for mere tid - hvilket også vil være helt fint og ganske normalt :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

16. september 2023 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Tisser pludselig i bukserne

Kære Helen Min skønne 3årige datter kom for ca 4 måneder siden og sagde til...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2023 | Renlighed | 5 år, 3 mdr.

Toiletproblemer

Hej, Jeg har tidligere skrevet omkring vores datters "lave stort" problem på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2023 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til at smide bleen helt

Hej Helen Så har vi brug for dit gode råd igen :) Storesøster er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce