Annonce

Annonce

Svar: Renlighed 4-årig


7. oktober 2015

Kategori:
Alder:
4 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng - og beklager svartiden, som skyldes, at jeg har været på babymesse de sidste tre dage:)

Det lyder som om, at jeres dreng godt kan fornemme sin afføringstrang og faktisk også godt kan sige til, når han mærker, at han skal på toilettet. Du fortæller, at det i perioder af 2-3 dage, faktisk fungerer rigtig godt og uden uheld, og han er synligt stolt, når det går godt - men så kommer der en periode, hvor han pludselig igen laver i bukserne.

Det kan, som du selv nævner, sagtens skyldes, at han har for travlt med at lege og derfor overhører kroppens signaler og så går det galt. Derfor er det vigtigt, at han har faste toilettider, opfordres til at "prutte" eller "presse", når han sidder på toilettet for at tisse, i håb om at der så kommer noget der, og der skal være tid nok.

Han skal ikke spørges "skal du ud på toilettet?" eller lignende, for så siger han nej og gør i bukserne. Og hvis han er bange for at gå ud af en leg, fordi det er svært at komme med i legen efterfølgende, så skal han hjælpes til dette og hjælpes ind af legen igen af en voksen. Det er for nemt bare at give ham en ble på... Han skal tages i hånden, følges ud på toilettet og forklares, at han naturligvis kan lege videre bagefter - og så hjælpes han med det.

Han skal opfordres til at sidde ned og tisse. Selvom han måske nogle gange gerne vil stå op og tisse, så tømmer han for det første sin blære bedst, når han sidder ned, og derudover er der større sandsynlighed for, at han også kommer af med sin afføring ...


Annonce

... samtidig.

Så langt som han lyder til at være i sin renlighedsproces, så synes jeg faktisk godt, at man kan begynde at stille lidt krav til ham - og jeg synes det er forkert, hvis man per automatik giver ham en ble på, hvis han ikke laver på toilettet. Det signalerer lidt, at det er lige så fint at lave i bleen - og det er det jo ikke.

En ble kan bruges som en sikkerhed, men han må aldrig få at vide eller have fornemmelsen af, at han ligeså godt kan lave i bleen. Bleen bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned, og han skal stadig på toilettet, selvom han har ble på. Det er heller ikke okay, at han går hen bag sofaen og sætter sig og laver - afføring har man på toilettet, og hvis I fornemmer, at han er i gang med at lave, så skal han hurtigst muligt ud på toilettet - uanset om han har ble på eller ej.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt, at I gennem kosten sikrer, at maven fungerer. Han må ikke have tynd mave, som gør det svært at holde sig. Han må heller ikke have hård mave, så det gør ondt at komme af med afføringen, hvorfor han så holder sig ekstra og har svært ved at "slippe" det.

I må gerne være tydelige omkring, hvad I forventer af ham nu. I må gerne sige til ham "jeg vil have, at du går på toilettet. Jeg ved godt, at det kan være svært, men jeg tror på, at du kan og jeg vil hjælpe dig med at det lykkes" eller lignende. Han skal ikke føle sig forkert, men han skal vide, at I nu forventer, at han ikke længere laver i bukserne - og at I selvfølgelig vil hjælpe ham, så det lykkes at blive helt renlig.

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr

I de fleste børnefamilier er der en eller anden form for kæledyr og det er ofte hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for at dyret har det godt.

Men kæledyr med pels udgør også en risiko for allergi. De allergifremkaldende stoffer, som børn kan reagere på findes i dyrenes hår, spyt, skæl og urin. Disse stoffer kan sidde på vægge,...

Læs mere i Babylex

Dagtilbud til børn

Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.

Dagtilbud omfatter:

- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn

- Børnehaver for 2-6-årige

- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper

- Fritidshjem

- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.

Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.

Hvis I ønsker at få jeres barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annoncer

Annonce