Annonce

Annonce

Svar: Uheld i børnehaven


18. november 2014

Kategori:
Alder:
4 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære forældre

Tak for jeres brev :) Dejligt at høre fra jer igen - velkommen tilbage:)

Når børn skal hjælpes til renlighed, så skal de netop hjælpes, og det er rigtig vigtigt at hjemmet og institutionen kan samarbejde om at hjælpe. Det er jo i alles interesse, at børn hjælpes til at gå på toilettet selv.

Når jeg læser jeres brev, så slår det mig, at ingen rigtigt har interesseret sig for, hvorfor jeres datter ikke har afføring på toilettet i børnehaven - eller måske har I interesseret jer for det, men det fremgår bare ikke af jeres brev :) Det lyder som om at fokus mest har været "Nu skal hun lære det" og i børnehaven har man brugt tvang, været ligeglad og forsøgt med påmindelser… Ingen af delene lyder særligt hjælpsomt. Og hvorfor vil hun ikke lave afføring i børnehaven? Hvis man kender årsagen, så er det også lettere at hjælpe hende.

Måske er årsagen, at der er åbne toiletter, og hun er måske en lidt privat og blufærdig pige, der ikke bryder sig om at sidde og skulle lave, hvis alle de andre børn kan kikke på hende imens… Derfor skynder hun sig og rejser sig fra toilettet, før hun egentlig er færdig. Hvis det er tilfældet, så kunne man måske finde et toilet med en dør, som hun kan anvises at bruge, eller man kan sætte en skærm op eller lignende.

Måske er årsagen, at hvis man går ud af en leg, for at gå på toilettet og er for længe væk, så kan man ikke komme ind i legen igen. Det kan være rigtig svært for børn at give plads til den der går ud af leg, og selvom de alle sammen har brug for at gå på toilettet, og derfor nogle gange må gå, så siger de det ikke altid, men går bare - og når de så vil være med igen, så er der ...


Annonce

... ikke længere plads i legen. Hvis det er tilfældet, så ligger der jo en pædagogisk opgave i at lære børnene, at man godt må gå på toilettet midt i en leg og komme tilbage igen:)

Måske overhører hun sin krops signaler, fordi hun er travlt optaget med at lege og når derfor ikke toilettet i tide - her har hun brug for faste toilettider.

Måske har hun for svært ved at forstå en kollektiv besked som "nu skal I tisse før I løber ud" - hun løber bare udenfor. Hun er stadig så lille, at man ikke kan forvente, at hun vil kunne forstå en kollektiv besked, hun har brug for at man tager hende i hånden og følger hende på toilettet. Venligt og roligt "kom du skal lige tisse, før du går ud og leger" og ikke bare siger det, men hjælper hende konkret.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Og måske har hun netop, som I skriver, behov for at man lige bruger 5 minutter sammen med hende på toilettet og signalerer, at der er tid nok, og at det er vigtigt lige at prøve om man kan komme af med lidt afføring. At det skal der være tid til, at det er noget vi prioriterer, det er vigtigt.

At give hende en ble på igen - ja det kan naturligvis være nødvendigt, men jeg synes ikke man skal gribe til denne løsning lige nu - det kan meget let resultere i, at hun så bare kan lave i bleen, når hun har den på, og sådan skal bleen ikke bruges. Bleen skal fungere som en sikkerhed og bruges, som havde hun den ikke på - det vil sige, at hun skal stadig følges på toilettet. Hun skal stadig hjælpes med at føle det okay at have afføring på toilettet, og at der er tid til at blive færdig - dette ændrer sig ikke selvom hun har en ble på…

Jeg håber, I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annoncer

Annonce