Annonce

Annonce

Svar: Øge produktion


9. juli 2022

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker - jeg er ked af at høre, at I er blevet indlagt, og at amningen giver problemer.. men ro på, det skal nok gå :)

Det er helt normalt, at have voldsomme brystspændinger i begyndelsen. Det skyldes både, at du producerer ekstra mælk i starten, da din krop ikke helt ved, hvor meget mælk, der er behov for og også om, at det giver ekstra pres på brystet - der kommer ekstra væske i brystvævet og blodforsyningen øges også. Det er især voldsomt fra dag 2-3 til og med dag 8 efter fødslen, det vil sige i den periode, hvor mælken rigtigt løber til og fra ca. dag 9 og frem ændrer det sig så ofte igen, og mælken begynder at stabilisere sig lidt, så udbud passer til efterspørgsel.

Det er vigtigt, at du følger den plan, som sygehuset har givet dig - det vil sige, at du skal forsøge at lægge ham til og lade ham die ca. 15 minutter på hvert bryst, og derefter supplere med en flaske. Du skriver, at du ofte kun kan få ham til at die 8-10 minutter, og hvis du oplever, at han slipper for tidligt, så kan du med fordel forsøge at skifte ammestilling - så du starter med at amme ham i den traditionelle stillling, hvor han ligger i din favn, og når han så har spist der og slipper, så tager du ham op, giver ham mulighed for at bøvse, og så lægger du ham til samme bryst igen, men i tvillingestillingen, hvor han ligger med kroppen ud under din arm. På den måde hjælper du ham til at stimulere og tømme brystet bedre. Kan du ikke få ham til at spise mere end 2 x 8-10 minutter, så må det være sådan, det er fint:)

Derefter skal han så have flaske med mælk, og det er helt fint, at du giver ham modermælkserstatning. Nogle kvinder blokerer for malkemaskine/brystpumpe. De kan have fint med mælk, men lige så snart tragten sættes til brystet, så lukker hanen og mælken vil ikke løbe...

Du kan forsøge lidt forskellige ting, for at se om det kan få din mælk til at løbe, selvom det er en brystpumpe og ikke din dreng, som ligger der:

- Nogle gange kan det hjælpe, at du har ham ved siden af dig, så du kan se ham, røre ved ham og mærke ham, når du malker ud.
- Nogle gange kan det hjælpe at malke ud på det modsatte bryst, samtidig med at han dier ved det ene bryst - hvis du kan overskue det.
- Nogle gange kan det hjælpe, at du forsøger at mælke ud lige efter at han har diet hos dig, så der er sat gang i nedløbsrefleksen, og mælken på den måde allerede flyder.
- Nogle gange fungerer det bedre at malke ud en time efter, at han har diet hos dig, så der er ro til det, og han ligger og sover, når du så sætter dig og prøver.
- Lidt varme på brystet og blid massage kan også have effekt.
- Drik godt med væske, gerne imens du malker ud - så du oplever, at når der kommer væske ind, så kommer der lettere noget ud.
- Prøv at ...


Annonce

... tænke på "mælk der flyder" for mentalt at hjælpe mælken på vej.

Når det er en god idé at bruge en brystpumpe, så er det blandt andet fordi, du kan stimulere dit bryst hyppigere - og det er netop hyppigheden der øger din mælkemængde. Jo mere efterspørgsmål, jo mere mælk. Derfor er det godt, hvis du kan lægge til brystet og lade din dreng die, men derudover også bruge brystpumpen, når du gerne vil stimulere til mere mælk. Og ja, jeg synes, det vil være et forsøg værd at du sætter dig med brystpumpen, også selvom du oplever, at der lige nu ikke kommer særlig meget ud, så burde pumpen stadig være med til at stimulere til mere mælk, hvis du både ammer og bruger pumpen regelmæssigt.

Det er meget vigtigt, at du sikrer dig, at pumpen passer til dit bryst i størrelsen. Hvis tragten ikke passer til brystvorten, så vil det også have betydning, og det kan faktisk også være en del af forklaringen på, hvorfor du ikke føler, at mælken kommer ud. Det er derfor meget vigtigt, at du har den rigtige størrelse brysttragt. Brysttragten kan både være for lille og for stor, - begge dele vil påvirke evnen til at kunne malke ud, og du skal være opmærksom på, at størrelsen kan ændre sig undervejs i ammeforløbet. Medela har blandt andet lavet en video-vejledning i, hvordan du finder den rette størrelse brysttragt.

Du skal naturligt også være opmærksom på, at din dreng dier korrekt, når han ligger til ved brystet. Det er vigtigt, at han har bryst nok inde i munden, så han kan malke og arbejde rigtig med dit bryst - pas på, at han ikke glider for langt ud på brystvorten, når han bliver træt...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Har du sår på brystvorterne? Hvis du har sår på den ene eller begge brystvorter, vil det ofte være tegn på, at han ikke dier med korrekt teknik, eller tegn på at den brysttragt, du bruger på brystpumpen, ikke har den rette størrelse...

Det er super godt, at du har haft brystspændinger den første tid efter fødslen, og også at du kan se mælk i mundvigene på din dreng og høre synkelyde - det er så godt! Det lyder bestemt som om, at du har mælk, og det lyder jo også som om, at din dreng er glad for at die hos dig - det ville han ikke være, hvis ikke han fik nok ud af det...:) Så prøv at holde fokus på dette - og du må også stadig meget gerne ligge hud mod hud med din dreng, så han har fri adgang til brystet og selv kan tage fat og die, når han gerne vil.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om Amning & Flaske", der som den eneste bog behandler begge emner og hvor du finder illustrationer af både amme- og flaskestillinger, kan læse om udmalkning, stimulering, modermælkserstatning og meget mere.

Rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend - det skal nok gå fint til vægtkontrol i næste uge - knus herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

14. oktober 2022 | Amning | 4 mdr.

Amning før og/eller efter søvn

Hej Helen Jeg har indtil nu tilbudt bryst både før og efter søvn. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2022 | Amning | 3 mdr.

Meget sparsom afføring og luft i tarmene, baby på 12 uger

Hej Helen Jeg fuldammer pt., og det fungerer rigtig godt for os begge to....

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2022 | Amning | 16 mdr.

Ammestop - antal og tid øges

Kære Helen, Tak for dine gode råd vedrørende putning - det går fremad...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2022 | Amning | 3 mdr.

MME virker til at give mere ro

Hej Helen, Der har som bekendt tidligere været udfordringer med amningen,...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2022 | Amning | 3 mdr.

Hiver i bryst

Hej Helen Endnu et ammespørgsmål Vores dreng på snart 12 uger er begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce