Annonce

Annonce

Fødsel


6. marts 2022

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere regelmæssige og bliver til rigtige veer.

Fødslen kan også starte med vandafgang. Det er dog ikke som i filmversionen, hvor vandet går, og den kommende mor må sættes i en kørestol og suse af sted til fødestuen. Hos nogle kvinder går vandet, som i en skylle, hos andre kvinder siver vandet langsomt ud.

Du skal altid ringe til dit fødested, hvis du oplever, at vandet går, så I kan aftale, hvordan I skal forholde jer. Hos ca. 80% af de kvinder, der starter med at have vandafgang, kommer der spontane veer i løbet af 24 timer. Sker det ikke, så vil man ofte anbefale, at fødslen bliver sat igang, da der ved vandafgang er hul på fosterhinderne og dermed risiko for infektion.

Fødslen inddeles i 3 stadier:
1. Udvidelsesperioden. Det er der, hvor fødslen er ved at være igang. Livmoderen trækker sig sammen, og barnet presses ned mod fødselsåbningen. Livmoderhalsen afkortes, og livmodermunden begynder at ...


Annonce

... åbne sig. Udvidningsperioden inddeles i en latent fase og en aktiv fase.

2: Uddrivningsperioden. Det er den fase, hvor barnet trænger længere ned i bækkenet og ti sidst når så langt ned, at du når til pressefasen. Dit barn står på hovedet i dit bækken, og du får en en trang til at presse barnet ud. Denne fase afsluttes med, at dit barn bliver født. Uddrivningsperioden inddeles i nedtrængningsfasen og pressefasen.

3. Efterbyrdsperioden. Efterbyrden er din moderkage. Moderkagen har under graviditeten sikret dit barn alt det, som barnet har haft behov for. Efter fødslen begynder din livmoder at trække sig sammen, og moderkagen udstødes. Det sker ofte ca. 15 minutter efter, at barnet er født, men kan også ske lidt senere.

Det er en god idé at overveje forskellige fødestillinger, og det er meget individuelt, hvordan man har det bedst. Det kan også sagtens tænkes, at det du troede ville være bedst ikke viser sig at være det, når først fødslen er igang. Nogle har det bedst med at gå lidt rundt eller vil helst stå op, andre har det bedst med at ligge ned. Måske har du det bedst med at ligge på alle fire... Hvis du står, sidder eller ligger forøverbøjet, f.eks. hen over en sækkestol eller lignende, så kan tyngdekraften hjælpe lidt til, når barnet skal ud. Lyt til din jordmoder undervejs i fødslen, så I sammen finder ud af, hvad der fungerer bedst for både dig og dit barn.



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce