Annonce

Annonce

Svar: Ammeafvænning - 13 mdr.


20. oktober 2018

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev, alle dine tanker og din fine beskrivelse af din datter, og de ting du har forsøgt - samt den plan du har lavet for de næste par uger :)

Det er altid lettest at stoppe amning, hvis både mor og barn er enige om det, og med den alder din datter har nu, så kan du ikke regne med, at hun selv vil sige fra. Det er dig, som skal tage beslutningen om, at det er slut, og da amningen fylder så meget, som den gør i hverdagen hos jer, så vil det naturligt ikke ske uden protester...

Det er altid en god idé, hvis man kan skære ned på amningen og fjerne en amning af gangen i takt med, at barnet bliver ældre. Så det er en gradvis proces, samtidig med at man øger antallet af skemåltider, barnet bliver bedre til at drikke vand af en kop osv. Af forskellige grunde, så lykkes dette ikke altid, og så står man nogle gange i en situation, hvor barnet ammes alt for meget, og hvor det kan være rigtig svært at få ændret. Både fordi jeres datter nu er langt mere bevidst og hun derfor vil græde og protestere rigtig meget, men også fordi hendes indtag af mælk naturligt fylder så meget, at hun nok ikke spiser helt nok mad... Og så sker der udviklingsmæssigt også rigtig meget med hende i 13-15 måneders alderen, som kan gøre det ekstra svært netop nu... :(

Det betyder dog ikke, at du ikke kan forsøge, men du skal indstille dig på, at det er dit valg, og at din datter ikke er enig.. Nogle gange må vi dog som voksne træffe valg på vores børns vegne, som de ikke er enige i.. og det lyder til at være en af de situationer hos jer netop nu...

Du kan godt følge din plan, med fravænning af amning om dagen i uge 43, afvænning af amning om natten i uge 44 og afvænning af morgenamning i uge 45. Hvis du har mod på dette, så er det rigtig fint og bestemt et forsøg værd.

Udfordringen er dog, at din datter i nuværende uge sandsynligvis vil indtage en del mælk hos dig om natten, og derfor måske ikke spise helt nok om dagen, så det kan være en god idé, at du ikke bare "giver los" om natten, men her også forsøger at holde lidt igen.. men du må se hvordan det går...:)

Et bud kunne også være, at du ammer hende 3 gange i døgnet - f.eks. om eftermiddagen, hvor I mødes efter en lang dags adskillelse, om aftenen, før hun puttes og så en gang i løbet af natten, f.eks. kl 05 - fordi det er disse tre tidspunkter, at hun lige nu tydeligst søger brystet mest. Ved at amme hende på disse tidspunkter giver du mulighed for, at hun kan indtage mere rigtig mad ved siden af og på den måde få lidt mæthed der, samt naturligt drikke vand af kop, og du ammer stadig så meget, at du får tømt dine bryster... Hvis du stopper fra den ene dag til den anden efter så hyppige amninger, risikerer du at få en brystbetændelse, så det er vigtigt, at din krop også kan følge med. Nedtrapning er derfor godt både for dig og hende - og her nedtrapning, som ligger lidt fordelt over døgnet :)

I næste uge, kunne du så arbejde på at fjerne enten amningen om eftermiddagen eller amningen tidlig morgen. Ugen efter fjerne den af amningerne, som du ikke har fjernet her og næste uge igen fjerne amningen før ...


Annonce

... putningen om aftenen... Men du kan som sagt også forsøge din nuværende plan, og så se hvordan det går :)

Det vil sandsynligvis være rigtig hårdt for din datter, hvis hun både skal undvære mor og brystet. Du fortæller, at hun lige nu klynger sig rigtig meget til dig og skriger efter brystet, og hun vil naturligt blive meget ked af det, hvis du pludselig er helt væk... Hun forstår jo ikke, hvor du er og kan ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke, hvornår du kommer igen. Hun mærker bare, at du er forsvundet...

Derfor vil nogen også vælge at mor tager væk eller sover i et tilstødende lokale og lader far tage sig af barnet, som du også har læst. Jeg har det sådan, at hvis du er hjemme og din datter ved, at du er der, så er det synd, hvis du holder dig væk og forsøger at ignorere hendes kalden. Det forstår hun ikke, og hun vil naturligt føle sig afvist, hvilket ikke er nogen rar eller god følelse.. så er det bedre, at du tager væk et par dage og lader far tage helt over. Du kan dog godt vælge at sove i et andet værelse om natten, så hun efter amning om aftenen ikke ammes yderligere, men her kan trøstes og beroliges af far.

Og jo, hun vil naturligt søge dig, når du kommer hjem igen, fordi hun forbinder dig med amning. Men her er det så vigtigt, at du holder fast i at det er slut og at du i stedet tilbyder hende et alternativ, - lidt at drikke, lidt at spise eller lignende. Ligesom du naturligvis skal kramme hende, kysse hende, give hende masser af fysisk kontakt og nærhed, så hun mærker, at du stadig er der for hende, stadig gerne vil hende, mor er ikke forsvundet, det er brystet, som er slut.. .:)

Du nævner også, at hun er glad og trives, når du ikke er i nærheden og det kan naturligvis godt tale for, at du tager væk et par dage og lader far tage over.. selvom det naturligt er hårdt, hvis det er nødvendigt...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 19. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt lige at nævne, at jeres datter har brug for en substitut for brystet. Når du vælger at stoppe amning, så er det vigtigt, at hun har noget nyt, som kan give hende trøst og ro på sigt - som erstatter det, som brystet giver hende nu.

Om aftenen vil det f.eks. være rigtig godt, at hun tilbydes en godnatgrød, som en fast del af sit putteritual, så hun puttes med mæthed i maven og dermed har lettere ved at falde i søvn.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan introducere en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende. De fleste børn begynder at kunne bruge dette bevidst, når de er mellem 12-18 måneder gamle og derfor vil det være perfekt at introducere dette nu.

Bestemte kærtegn, beroligende ord, en godnatsang eller lignende vil også være rigtig godt, så hun får noget nyt og genkendeligt, når hun skal sove.

Det er vigtigt, at du bruger disse ting, når du ammer hende om aftenen, så de allerede nu indgår som en del af hendes putning og netop stadig er der, når amningen forsvinder. Så alt i princippet er som det plejer at være, eneste forskel er at brystet ikke længere er der, så skiftet ikke bliver så voldsomt for hende :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med projektet :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2019 | Amning | 1 mdr.

Vågen i lange perioder om natten

Hej Helen Tak for en god brevkasse, der har været en stor hjælp i den måned,...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2019 | Amning | 2 mdr.

Give flaske med modermælk

Hej Helen Jeg skrev til dig for et par uger siden angående forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2019 | Amning | 4 mdr.

Baby afviser bryst og flaske

Hej Helen, Jeg er lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre og hvad vil være bedst...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2019 | Amning | 1 mdr.

Min søn på 6 uger vil ikke tage lange lure

Kære Helen Jeg er en efterhånden temmelig frustreret mor til en dejlig dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


20. oktober 2019 | Amning | 4 mdr.

Lette bleer om aftenen

Hej Helen. Min datter har siden hun var 3 mdr ikke været særlig ammeglad....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Overtøj

Vindtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.

Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet.

Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg og de kan i værste tilfælde medføre at barnet hænger fast og bliver kvalt.

I stedet for halstørklæde...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce