Annonce

Annonce

Svar: Ammeafvænning - 13 mdr.


20. oktober 2018

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev, alle dine tanker og din fine beskrivelse af din datter, og de ting du har forsøgt - samt den plan du har lavet for de næste par uger :)

Det er altid lettest at stoppe amning, hvis både mor og barn er enige om det, og med den alder din datter har nu, så kan du ikke regne med, at hun selv vil sige fra. Det er dig, som skal tage beslutningen om, at det er slut, og da amningen fylder så meget, som den gør i hverdagen hos jer, så vil det naturligt ikke ske uden protester...

Det er altid en god idé, hvis man kan skære ned på amningen og fjerne en amning af gangen i takt med, at barnet bliver ældre. Så det er en gradvis proces, samtidig med at man øger antallet af skemåltider, barnet bliver bedre til at drikke vand af en kop osv. Af forskellige grunde, så lykkes dette ikke altid, og så står man nogle gange i en situation, hvor barnet ammes alt for meget, og hvor det kan være rigtig svært at få ændret. Både fordi jeres datter nu er langt mere bevidst og hun derfor vil græde og protestere rigtig meget, men også fordi hendes indtag af mælk naturligt fylder så meget, at hun nok ikke spiser helt nok mad... Og så sker der udviklingsmæssigt også rigtig meget med hende i 13-15 måneders alderen, som kan gøre det ekstra svært netop nu... :(

Det betyder dog ikke, at du ikke kan forsøge, men du skal indstille dig på, at det er dit valg, og at din datter ikke er enig.. Nogle gange må vi dog som voksne træffe valg på vores børns vegne, som de ikke er enige i.. og det lyder til at være en af de situationer hos jer netop nu...

Du kan godt følge din plan, med fravænning af amning om dagen i uge 43, afvænning af amning om natten i uge 44 og afvænning af morgenamning i uge 45. Hvis du har mod på dette, så er det rigtig fint og bestemt et forsøg værd.

Udfordringen er dog, at din datter i nuværende uge sandsynligvis vil indtage en del mælk hos dig om natten, og derfor måske ikke spise helt nok om dagen, så det kan være en god idé, at du ikke bare "giver los" om natten, men her også forsøger at holde lidt igen.. men du må se hvordan det går...:)

Et bud kunne også være, at du ammer hende 3 gange i døgnet - f.eks. om eftermiddagen, hvor I mødes efter en lang dags adskillelse, om aftenen, før hun puttes og så en gang i løbet af natten, f.eks. kl 05 - fordi det er disse tre tidspunkter, at hun lige nu tydeligst søger brystet mest. Ved at amme hende på disse tidspunkter giver du mulighed for, at hun kan indtage mere rigtig mad ved siden af og på den måde få lidt mæthed der, samt naturligt drikke vand af kop, og du ammer stadig så meget, at du får tømt dine bryster... Hvis du stopper fra den ene dag til den anden efter så hyppige amninger, risikerer du at få en brystbetændelse, så det er vigtigt, at din krop også kan følge med. Nedtrapning er derfor godt både for dig og hende - og her nedtrapning, som ligger lidt fordelt over døgnet :)

I næste uge, kunne du så arbejde på at fjerne enten amningen om eftermiddagen eller amningen tidlig morgen. Ugen efter fjerne den af amningerne, som du ikke har fjernet her og næste uge igen fjerne amningen før ...


Annonce

... putningen om aftenen... Men du kan som sagt også forsøge din nuværende plan, og så se hvordan det går :)

Det vil sandsynligvis være rigtig hårdt for din datter, hvis hun både skal undvære mor og brystet. Du fortæller, at hun lige nu klynger sig rigtig meget til dig og skriger efter brystet, og hun vil naturligt blive meget ked af det, hvis du pludselig er helt væk... Hun forstår jo ikke, hvor du er og kan ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke, hvornår du kommer igen. Hun mærker bare, at du er forsvundet...

Derfor vil nogen også vælge at mor tager væk eller sover i et tilstødende lokale og lader far tage sig af barnet, som du også har læst. Jeg har det sådan, at hvis du er hjemme og din datter ved, at du er der, så er det synd, hvis du holder dig væk og forsøger at ignorere hendes kalden. Det forstår hun ikke, og hun vil naturligt føle sig afvist, hvilket ikke er nogen rar eller god følelse.. så er det bedre, at du tager væk et par dage og lader far tage helt over. Du kan dog godt vælge at sove i et andet værelse om natten, så hun efter amning om aftenen ikke ammes yderligere, men her kan trøstes og beroliges af far.

Og jo, hun vil naturligt søge dig, når du kommer hjem igen, fordi hun forbinder dig med amning. Men her er det så vigtigt, at du holder fast i at det er slut og at du i stedet tilbyder hende et alternativ, - lidt at drikke, lidt at spise eller lignende. Ligesom du naturligvis skal kramme hende, kysse hende, give hende masser af fysisk kontakt og nærhed, så hun mærker, at du stadig er der for hende, stadig gerne vil hende, mor er ikke forsvundet, det er brystet, som er slut.. .:)

Du nævner også, at hun er glad og trives, når du ikke er i nærheden og det kan naturligvis godt tale for, at du tager væk et par dage og lader far tage over.. selvom det naturligt er hårdt, hvis det er nødvendigt...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 9. okt.: Børn og opdragelse/Samtalerum, Høje Taastrup Provsti

Tirsdag 12. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Tirsdag 19. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt lige at nævne, at jeres datter har brug for en substitut for brystet. Når du vælger at stoppe amning, så er det vigtigt, at hun har noget nyt, som kan give hende trøst og ro på sigt - som erstatter det, som brystet giver hende nu.

Om aftenen vil det f.eks. være rigtig godt, at hun tilbydes en godnatgrød, som en fast del af sit putteritual, så hun puttes med mæthed i maven og dermed har lettere ved at falde i søvn.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan introducere en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende. De fleste børn begynder at kunne bruge dette bevidst, når de er mellem 12-18 måneder gamle og derfor vil det være perfekt at introducere dette nu.

Bestemte kærtegn, beroligende ord, en godnatsang eller lignende vil også være rigtig godt, så hun får noget nyt og genkendeligt, når hun skal sove.

Det er vigtigt, at du bruger disse ting, når du ammer hende om aftenen, så de allerede nu indgår som en del af hendes putning og netop stadig er der, når amningen forsvinder. Så alt i princippet er som det plejer at være, eneste forskel er at brystet ikke længere er der, så skiftet ikke bliver så voldsomt for hende :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med projektet :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

19. juli 2019 | Amning | 7 mdr.

Flaske eller afvænning af natamning

Hej Helen Vi har en dreng på 7 md., som for det mester er en glad og aktiv,...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juli 2019 | Amning | 2 mdr.

Nedløbsrefleksen

Hej Helen Jeg vil høre om du vil forklare lidt om nedløbsrefleksen og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juli 2019 | Amning | 2 mdr.

Aftenamning med udfordringer

Hej Helen Vi har en lille pige på 6 uger som bliver meget frustreret, når...

Læs hele brevet og Helens svar


25. juni 2019 | Amning | 12 mdr.

Ammestop 12 mdr

Kære Helen Det går derud af med begge unger, det er så skønt. Lille Gustav...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juni 2019 | Amning | 5 mdr.

Amning er en udfordring

Hej Helen Dette spørgsmål kommer i forlængelse af mit spørgsmål om dårlig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, taler i telefon eller lignende. Men en kravlegård begrænser også barnets bevægemulighed. Barnet får både en fysisk og en psykisk hæmning. I barnets første leveår er det vigtigt at kunne bevæge sig, se og udforske omgivelserne og at blive lagt i en kravlegård fjerner den tætte kontakt mellem mor og barn.

Læs mere i Babylex

Navlestrengen

Navlestrengen er det der forbinder mor og barn og efter fødslen fungerer navlestrengen fortsat lidt. Man kan se at den pulserer så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Men når moderkagen har løsnet sig fra livmoderen, så begynder karrende i navlestrengen at lukke sig og i løbet af det næste kvarter bliver navlestrengen helt flad og slap.

Jordemoderen sætter en klemme eller en elastik på navlestrengen og når blodet ikke længere pulserer igennem, så klipper...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce