Annonce

Annonce

Brev:

Fjolleri... og er han klar til skole?


18. november 2017

Kategori:
Alder:
4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen,

Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar til skole.

Han er december barn og er derfor meget ung. Dog er han fysisk stor. Han er på mange måder klar: kan koncentrerer sig om at tegne, læse, lave puzzlespil og kan gøre det i timevis. Han er interesseret i bogstaver, tal, historiebøger og pædagogerne var dybt importeret over den sprogtest, de tog med ham. Derudover er han meget fantasifuld og god til at finde på lege. Han har ekstrem empati og er generelt meget sød overfor sin lillebror på 2 1/2. Han har altid været genert overfor folk, han ikke kender, men det går faktisk lidt bedre med det. Han er også vellidt i børnehaven. Dette har dog ændret sig lidt indenfor de sidste uger.

Imens han er alt det ovenstående, har han også en anden side, som er blusset op blot en uge efter et møde i børnehaven, hvor de havde rost ham til skyerne og erklæret ham skoleklar.

Han fjoller utrolig meget. Fjolleri har før vist sig, hvis han er genert eller meget glad. Nu har de nævnt det som et problem i børnehaven. Fx driller han lidt for at komme i kontakt med de andre. Han siger også mærkelige lyde og er fysisk sammen med sine venner. I børnehaven har han fået “time out” med en bog på lederens kontor og ellers bliver han sendt ud på legepladsen for at få luft og armbevægelser. De er kun 4 drenge i alderen 4-5 år i børnehaven. To af dem er fra 2012 og to er fra 2013. Hans fjolleri kommer særligt med en af drengene, som er yngre. Hvis de kigger på hinanden under morgensamling, fjoller de og er forstyrrende. Hans “bedste ven” , som er fra hans egen årgang, vil ikke lege med ham mere, siger han og han er selvfølgelig ked af det over det.

Herhjemme kommer fjolleriet det til udtryk ved, at man skal sige mindst 5 gange, at han skal tage tøj på eller fx minde ham om, hvad han har gang i, fordi han kommer til at lege eller fjolle. Her opstår nemt en stemning af “kom nu...” “nu gider jeg ikke sige det mere” “du skal snart i skole. Det er vigtigt, at du lærer selv at tage tøj på” osv. Vi har prøvet med anerkendende tilgange og siddet med ham roligt på værelset, men uden held. Det hjælper, hvis der er en “gulerod”. Når vi spiser og vi prøver at snakke om dagen, svarer han ofte fjollet på vores spørgsmål. Laver stemmen om og kan ikke samle sig om et svar.

Han har på den måde en selektiv hørelse. Det siger de også i børnehaven.
Han er også begyndt ar have tics. Han siger ...


Annonce

... rømmelyde konstant.

Min mand og jeg snakker meget om det. Vi har fokus på ro, lege med ham og lade ham føle sig elsket herhjemme, hvilket tydeligt hjælper, men kun herhjemme. Vi snakker selvfølgelig også med ham om fjolleriet. I dag kunne jeg mærke, at det blev for meget. Jeg hentede ham i børnehave. Han var ude sammen med sin “fjolle ven”, fordi de var for forstyrrende indenfor. Da jeg skal hente ham ind, går de begge med i garderoben og er forstyrrende sammen, så det er ubehageligt for de andre børn og voksne. Vi kom hurtigt ud, men fjolleriet fortsatte og jeg bad ham om at stoppe og fortalte , at det havde været meget forstyrrende for de andre derinde. Jeg sagde det i en bestemt tone og jeg kan mærke, at irettesættelse ikke er vejen frem, da han bl.a. sagde her til aften “jeg blev ked af, at du sagde så mange ting til mig efter børnehave”. Puh, jeg kan mærke, at han har det svært og jeg vil så gerne hjælpe, men føler, jeg sidder fast.

Lidt bonus info:
De er i børnehave fra 9-15.30 og vi har ikke en travl hverdag.
Dog er min mand ude at rejse ca 1 måned om året fordelt jævnt. Men han er nærværende og beundringsværdig dygtig til at bygge børnenes selvværd op. Jeg har mere tendens til at sige “stop”, “hvis ikke du stopper, så kan du ikke få dessert”. osv. Min mand og jeg har på det sidste haft diskutioner overfor børnene, hvor vores dreng, bad os om at stoppe. Vi har snakket åbent med ham om, at mor og far kan blive uvenner ligesom ham og lillebror kan, men at det ikke betyder, at vi ikke elsker hinanden. Vi har vist dem begge, at vi er gode venner igen, men jeg tænker alligevel, at det kan påvirke ham!?

Det var en lang smøre, men her kommer hovedproblemet:

Hvordan hjælper vi ham bedst i de fjollede situationer?
Hvad kan børnehaven evt gøre?
Jeg er i tvivl, om han er skoleklar til april. Han kommer til at kede sig i den lille institution med lille legeplads, så alternativt skulle være udflytterbørnehave, men måske er det dumt med skift, da han godt kan lide tryghed.

Jeg arbejder deltids selvstændig, og kan placere arbejde om aftenen. Er det en god ide at holde ham hjemme nogle dage eller ekskluderer jeg ham fra fællesskabet i børnehaven?

Enten tænker jeg, at han slet ikke er skoleklar og eller så tænker jeg på den andre side, at skole kunne gøre noget godt...

Jeg kunne blive ved, men håber du har et overblik...
Glæder mig meget til dit svar,

Med venlig hilsen
mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


28. november 2023 | Opdragelse | 4 år, 8 mdr.

Udfordringer med opdragelse af 4 årig

Hej Helen Mit spørgsmål drejer sig om opdragelse - både generelt og...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2023 | Opdragelse | 4 år, 8 mdr.

Ikke så robust 4,5 årig

Kære Helen. Vi er forældre til en søn på 4,5 og en datter på 2 år. Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2023 | Renlighed | 5 år, 3 mdr.

Toiletproblemer

Hej, Jeg har tidligere skrevet omkring vores datters "lave stort" problem på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce