Annonce

Annonce

Svar: Hiver sig i håret


13. maj 2022

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål om, når baby hiver sig i håret :)

Først - det lyder meget normalt. Babyer hiver ofte sig selv i håret, når de er trætte. Det er ofte en måde at berolige sig selv på, ligesom de også kan gnide øjnene eller næsen i forbindelse med træthed.

De kan også hive sig i håret, hvis de f.eks. har ondt i ørerne. Er det tilfældet, så vil de ofte også virke pylrede og kede af det, og du vil normalt ikke være i tvivl om, at han ikke er helt frisk...

Der er dog også den mulighed, at han har fundet ud af, at når han hiver sig i håret, så får han en særlig reaktion fra jer. Du/I bliver jo tydeligt meget bekymret, og han lyder til at være en meget bevidst dreng og derfor meget bevidst om, at når han hiver i sit hår, så ser mor og far bekymrede ud - og det vil han naturligt undersøge.

Han er stille og roligt igang med at finde ud af, hvad det han gør, gør ved andre. Og børn i 9-10 måneders alderen kan f.eks. godt finde på at smide maden på gulvet, eller banke skeen i grøden, eller tage grøden med fingrene og smøre den ud i håret, eller komme maden op i vandglasset - både for at studere, undersøge, lære om mad, konsistens, tyngekraft osv. Men også for at undersøge mors og fars reaktion. Og det samme kan altså ske med håret.

Prøv derfor om I kan aflede ham, når han begynder på det, så noget andet bliver mere interessant, og han derved glemmer det. Hvis I siger "nej", ...


Annonce

... sidder og ryster på hovedet, begynder at holde hans hænder eller trækker hans hænder væk eller lignende, så får det, han er igang med, ekstra meget fokus, og det vil øge hans interesse for at blive ved. Jo mere I kan aflede ham og få ham på andre tanker, jo bedre vil det være.

Jeg tror derfor mere, at det er en interesse for at undersøge jeres reaktion, end det er en interesse for at undersøge sig selv :) Derfor, jo mere afslappet I kan tage det, jo mindre fokus I kan give det, jo mere I kan dreje hans opmærksomhed hen på andre ting, så han glemmer det, jo bedre er det:)

Jeg tænker ikke, at han får bare pletter, i givet fald, så vil det være meget voldsomt, det vil jo gøre ondt, hvis han igen og igen hiver så store totter hår ud af hovedet, så han burde stoppe, før det kommer så langt... Men vær bevist om jeres reaktion.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Giv ham også alternativer til at hive i sit hår. Det er godt, hvis I kan give ham mad i hånden, som han kan sidde med - både små hapsere, som spises med fingrene og pincetgreb, men også større stykker, som han kan sidde med i hånden og gnave af. Giv ham også gerne en gaffel i hånden, som han kan begynde at spise med nu. Så hans hænder bliver brugt til noget andet og mere hensigtsmæssigt end at hive i sit hår - og så han på den måde igen afledes og får fokus på noget andet.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver ro med på vejen :)

Rigtig god st. bededag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

31. januar 2023 | Udvikling | 8 år, 1 mdr.

Bange 4 årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, da jeg er bekymret for min datter på 4 år....

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2023 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 8 uger

Hej Helen Vores lillebror er nu 7 uger (8 uger på tirsdag) og han trives....

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2023 | Udvikling | 7 mdr.

Sensitiv baby?

Hej Helen, Tak for dit svar til mit spørgsmål om ændring af døgnrytme. Dem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. januar 2023 | Udvikling | 9 mdr.

Bange for høje lyde og andre babyer

Kære Helen. Tusind tak for at dele dine tanker angående natamning og...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2023 | Udvikling | 7 år, 6 mdr.

7,6-årig føler afsavn i skolen

Hej Helen, Jeg skriver til dig, fordi vores 7-årige datter er begyndt at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce