Annonce

Annonce

Svar: Motorisk spørgsmål


3. august 2017

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Vilhelms mor og far

Tak for jeres brev :) Det lyder som om, at I lige nu har valgt ikke at gøre yderligere ved Vilhelms søvnproblemer, og i stedet afventer hvad der sker, nu hvor han er startet i dagpleje - og det er naturligvis helt okay. Det er svært at ændre vaner og rutiner samtidig med dagplejestart, og det kan sagtens være at den rutine, dagplejer har og som han gradvist vænnes til, også vil hjælpe jer derhjemme :) Krydser fingre for det :)

Med hensyn til motorisk udvikling, så lyder det rigtig fint, at han i en alder af 6 måneder rullede begge veje, kunne møve sig fremad, da han var 8 måneder og i 9 måneders alderen begyndte at sidde. De normale rammer er meget vide, så selvom han ikke har været en af de hurtigste til at komme omkring, så lyder han til at være fint med. I fortæller dog, at han på grund af silent refluks ikke har været bevæget særlig meget, det har været begrænset, hvor meget I har kunne bevæge ham, og jeg tænker faktisk, at det godt kan spille ind.

Det er sådan, at der inde i øret sidder en snegl, som er fyldt med væske. Når barnet gynges, vendes, drejes, trilles osv. så bevæges disse væsker og balancen udvikles. Derfor er det vigtigt, at i hjælper jeres dreng med at blive bevæget så meget som muligt, fordi det vil være med til at styrke ham motorisk, styrke hans balance, hans vestibulærsans.

Det vil være en rigtig god idé at gå til noget babygymnatstik, babymotorik sammen med ham, eller I kan gå til babysvømning i weekenden.. Når sommerferien er slut starter der mange hold op forskellige steder, og det kan være en god idé at undersøge, hvilke muligheder der er, hvor I bor.

En tummelumsk (med flad bund) eller bilibo kunne også være en idé for jer, det kunne I overveje. En babygynge er også en idé - altså IKKE en hoppegynge men en gynge, hvor han sidder i et sæde og gynger frem og tilbage. Det vil han sikkert også synes er sjovt, samtidig med at det kan styrke hans balance, men det må ikke være i stedet for at være på gulvet :)

Det er dejligt, at han gerne vil stå og gå, men det er vigtigt, at I også stadig sørger for at lægge ham på maven. Gør det til en vane, at hver gang I lægger ham fra jer, så starter han på maven. Det gør ikke noget, at han bliver sur og irriteret nogle gange - netop temperamentet kan nogle gange gøre, at han får fundet styrken til at finde ud af at komme op på alle fire.

I må også meget gerne hjælpe ham med at komme op på alle fire, så han mærker sin styrke i arme og ben og finder ud af, at han kan stå i kravlestilling. I kan sætte jer bag ham, så I støtte hans fødder med jeres ...


Annonce

... knæ og holde ham om livet med jeres hænder, og så hjælpe ham med at rokke frem og tilbage. Det er fra rokkende stilling, at han lærer at kravle.

Det har naturligt betydning, at I har meget glatte trægulve, og det kan sagtens hjælpe ham, at der i dagplejen er tæppe på gulvet. Derhjemme kan I støtte ham ved evt. at købe nogle et gulvpuslespil i skum, som han kan ligge på og øve sig på. I kan også lade ham kravle med bare ben, så står han bedre fast, end hvis han har bukser på. Eller I kan købe "knæbeskyttere" til ham - se gobabygo.dk.

Børn er forskellige og der skal være plads til forskellighed. Det lyder helt normalt at veje 10 kg, når man er 11 måneder gammel, og i den alder er det naturligt at være buttet :) Nogle børn sidder mere stille end andre børn, og det skal der også være plads til. Men generelt er det en god idé at motivere ham til bevægelse, at tumle med ham osv. så I får stimuleret hans balance og dermed giver ham lyst til at bevæge sig mere :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Når han bliver frustreret, så er det fordi han ikke kan. Det er naturligt frustrerende, at ville fremad og i stedet få skubbet sig bagud, eller ville hen til noget og ikke kunne komme derhen. Når det sker, så bryder han fysisk og mentalt sammen. Her skal i naturligvis hjælpe ham, opmuntre ham, holde humøret højt og forsøge at motivere ham. Hjælpe ham motorisk med at forsøge at komme fremad, hjælpe ham ved at lægge legetøj og lignende i nærheden, så han har en chance for at nå det osv. Det er vigtigt at give ham små succesoplevelser, som giver ham lyst til at prøv igen - og igen.

Om det er nødvendigt at kontakte en fysioterapeut... ud fra det I fortæller, så tænker jeg umiddelbart ikke. Ud fra den beskrivelse I giver mig, så lyder han ikke til at have problemer med hypermobilitet, sanseintegration eller lignende, og det lyder umiddelbart som om, at hans motoriske udvikling er fint igang, og det skal nok komme. Men, der er naturligvis ikke noget i vejen for, at I kontakter en fysioterapeut for at få en vurdering af ham og evt. få lidt retningslinjer for, hvordan I kan støtte ham videre, om der er noget særligt I skal være opmærksomme på, som jeg naturligt ikke kan se via brevkassen...

Jeres dreng skal til børneundersøgelse ved egen læge, når han er 1 år, og I kan naturligvis her tale med lægen om, hvorvidt det vil være relevant at han bliver set af en fysioterapeut, ligesom I kan drøfte hans vægt, hvis det er noget, I er bekymrede omkring - ikke bare nu, men også fremadrettet :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke - også med dagplejestarten på mandag :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Drikke selv men vil ikke af med koppen igen

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag....

Læs hele brevet og Helens svar


26. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Om at sige fra

Hej Helen, Min søn er glad og leger over hele huset han kravler i lynets...

Læs hele brevet og Helens svar


20. april 2018 | Udvikling | 2 år

Børnehave

Hej Helen, Vi har idag en dreng der er præcis 2 år. Vi har for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Udvikling | 16 mdr.

Utryg ved andre end mor og far

Kære Helen. Vi skriver til dig da vi har udfordringer med vores dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annoncer

Annonce