Annonce

Annonce

Svar: Min søn på 6 måneder vil ikke spise


6. januar 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Hold da op, sikke et forløb, det lyder rigtig hårdt! Og det er godt du skriver, for jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Du fortæller, at din dreng blev indlagt på børneafdelingen i 3 uger, da han var ganske lille - og at de der ikke fandt nogen forklaring på hans spiseproblemer. Du fortæller også, at han et blevet fulgt af en børnediætist, og det er alt sammen rigtig fint - MEN, er der nogensinde nogen, som har undersøgt hans mundmotoriske udvikling? Og er der nogen, som har interesseret sig for hans sanseapparat?

Det lyder for mig som om, at jeres dreng kunne have glæde af, at der blev lavet en "sensorisk profil" på ham. Der findes ergoterapeuter, som er specielt uddannet i dette, også i forhold til børn med spiseproblemer.

Børn, som har sansemotoriske problemer i munden, kan vise det forskelligt. Nogle børn spiser helst tør mad, og skyller måske maden ned med vand, fremfor at tygge det. Andre børn har tendens til at sluge maden. Nogle børn sidder med maden i munden i rigtig lang tid, nogen spytter maden ud, nogen fejlsynker let.. Børn kan også reagere på madens konsistens eller madens temperatur. Nogle børn oplever det direkte ubehageligt, når mad rører deres tunge, og det gør, at de f.eks. vænner sig til at bruge deres tunge forkert, de har svært ved at placere maden rigtigt i munden og derfor svært ved at bearbejde den...

Børn kan også have svært ved at bruge deres læber rigtigt, så de har svært ved at "tage maden af en ske", fordi man naturligt bruger læberne til ...


Annonce

... dette, ligesom de kan have svært ved at drikke rigtigt af en kop. Andre børn har svært ved at bruge deres kæbe korrekt og derfor svært ved at tygge maden...

Når jeg læser dit brev og din beskrivelse af din lille dreng, så er min umiddelbare tanke, at det vil være en god idé, hvis I kan få lavet en undersøgelse af hans mundmotoriske udvikling. Det vil være relevant at finde ud af, hvorvidt hans udfordringer hænger sammen med sansemotorik, for hvis du ved, om han er særligt følsom overfor temperaturer, tørhed, fugtighed osv. så vil du naturligt lettere kunne lave mad, som passer til ham. Du vil også kunne finde ud af, om maden skal være svarende til et barn på 6 måneder, eller om han vil have mere glæde af mad, som passer til et yngre eller ældre barn. Ligesom du vil kunne få nogle øvelser, som du kan lave med ham og på den måde gradvist vænne ham til at spise mere og få mere varieret mad.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det kan være ret dyrt at få lavet sensorisk undersøgelse privat, og derfor vil jeg anbefale dig, at du i første omgang kontakter jeres kommune og hører, om der er mulighed for at få lavet noget sådan, hvor I bor. Måske er der en børne ergoterapeut eller fysioterapeut tilknyttet, du kan også spørge sundhedsplejersken, om hun ved, hvilke muligheder der er for jer :) Hvis han bliver ved med ikke at spise og taber sig, så vil I naturligt skulle kontakte jeres læge, og her kan I også tale med lægen om, hvorvidt I kan blive henvist videre, så I kan få den hjælp, som I har behov for :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og sender et stort knus med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.

4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd

Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juni 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Klør næse non-stop. Symptomer på nye tænder?

Hej Helen. Jeg er ved at gå ud af mit gode skind! Min søn på knap 11...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2024 | Sygdom | 2 mdr.

Født med bule i hovedet

Kære Helen. Vi har en datter, som er født den 14. marts, efter en langvarig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce