Annonce

Annonce

Svar: Min søn på 6 måneder vil ikke spise


6. januar 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Hold da op, sikke et forløb, det lyder rigtig hårdt! Og det er godt du skriver, for jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Du fortæller, at din dreng blev indlagt på børneafdelingen i 3 uger, da han var ganske lille - og at de der ikke fandt nogen forklaring på hans spiseproblemer. Du fortæller også, at han et blevet fulgt af en børnediætist, og det er alt sammen rigtig fint - MEN, er der nogensinde nogen, som har undersøgt hans mundmotoriske udvikling? Og er der nogen, som har interesseret sig for hans sanseapparat?

Det lyder for mig som om, at jeres dreng kunne have glæde af, at der blev lavet en "sensorisk profil" på ham. Der findes ergoterapeuter, som er specielt uddannet i dette, også i forhold til børn med spiseproblemer.

Børn, som har sansemotoriske problemer i munden, kan vise det forskelligt. Nogle børn spiser helst tør mad, og skyller måske maden ned med vand, fremfor at tygge det. Andre børn har tendens til at sluge maden. Nogle børn sidder med maden i munden i rigtig lang tid, nogen spytter maden ud, nogen fejlsynker let.. Børn kan også reagere på madens konsistens eller madens temperatur. Nogle børn oplever det direkte ubehageligt, når mad rører deres tunge, og det gør, at de f.eks. vænner sig til at bruge deres tunge forkert, de har svært ved at placere maden rigtigt i munden og derfor svært ved at bearbejde den...

Børn kan også have svært ved at bruge deres læber rigtigt, så de har svært ved at "tage maden af en ske", fordi man naturligt bruger læberne til ...


Annonce

... dette, ligesom de kan have svært ved at drikke rigtigt af en kop. Andre børn har svært ved at bruge deres kæbe korrekt og derfor svært ved at tygge maden...

Når jeg læser dit brev og din beskrivelse af din lille dreng, så er min umiddelbare tanke, at det vil være en god idé, hvis I kan få lavet en undersøgelse af hans mundmotoriske udvikling. Det vil være relevant at finde ud af, hvorvidt hans udfordringer hænger sammen med sansemotorik, for hvis du ved, om han er særligt følsom overfor temperaturer, tørhed, fugtighed osv. så vil du naturligt lettere kunne lave mad, som passer til ham. Du vil også kunne finde ud af, om maden skal være svarende til et barn på 6 måneder, eller om han vil have mere glæde af mad, som passer til et yngre eller ældre barn. Ligesom du vil kunne få nogle øvelser, som du kan lave med ham og på den måde gradvist vænne ham til at spise mere og få mere varieret mad.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det kan være ret dyrt at få lavet sensorisk undersøgelse privat, og derfor vil jeg anbefale dig, at du i første omgang kontakter jeres kommune og hører, om der er mulighed for at få lavet noget sådan, hvor I bor. Måske er der en børne ergoterapeut eller fysioterapeut tilknyttet, du kan også spørge sundhedsplejersken, om hun ved, hvilke muligheder der er for jer :) Hvis han bliver ved med ikke at spise og taber sig, så vil I naturligt skulle kontakte jeres læge, og her kan I også tale med lægen om, hvorvidt I kan blive henvist videre, så I kan få den hjælp, som I har behov for :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og sender et stort knus med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

9. maj 2024 | Sygdom | 2 mdr.

Født med bule i hovedet

Kære Helen. Vi har en datter, som er født den 14. marts, efter en langvarig...

Læs hele brevet og Helens svar


11. februar 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Dårlig hørelse?

Kære Helen . Så er jeg her igen. Vores søn på nu 11,5 mdr. er stadig...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2023 | Sygdom | 6 mdr.

Dårlig mave 2 1/2 uge

Kære Helen Min søn på lige præcis 6 måneder startede mad for ca 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. december 2023 | Sygdom | 3 år

Sulte- og tisse-strejke i forbindelse med børnehavestart

Hej Helen Vi har kunne bruge rigtig mange af dine svar de sidste 3 år....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind et par Gogsig barfodssko til din guldklump

Værdi 645 kr

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce