Annonce

Annonce

Svar: Skoldkopper - 5 mdr.


13. februar 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære bekymrede mor

Først - hvor er det dejligt at høre, at det går så godt med renligheden hos storesøster. Stort skulderklap for det - og det er helt normalt, at børn bliver renlige om dagen, før de bliver det om natten, så giv hende fortsat natble på. Man gør ikke noget ved ufrivillig natlig vandladning, før hun når skolealderen... :)

Og øv med skoldkopper - selvom det jo er noget I skal igennem. Og selvom du ikke synes det er så rart, hvis lillesøster bliver smittet, så er det jo meget praktisk, hvis pigerne har skoldkopper nu, hvor du går hjemme på barsel...

Skoldkopper smitter via luftvejssekret eller ved dråber, f.eks. ved hoste og nys ud i luften. Det smitter også via hænder og genstande f.eks. via rangler, legetøj og lignende, og så smitter det også fra blærerne. Dit smitter 3 døgn før der kommer udslæt, og så smitter det til 5 dage efter udsættes frembrud, eller indtil der ikke er kommet nye blærer i 2 dage og blærerne er tørret ind... Der går ofte mellem 10-20 dage, fra barnet er smittet og til der kommer symptomer.

Der er derfor stor sandsynlighed for, at søskende smitter hinanden. Det kan være rigtig svært at undgå... Hvis du har haft skoldkopper, så vil lillesøster være delvist beskyttet mod sygdommen i de første måneder, fordi hun vil have fået antistoffer via moderkagen, men det er desværre nok begrænset, hvor meget hun er beskyttet, med den alder hun har nu...

Du kan forebygge smitte ved at mindske risikoen for berøring. Det er vigtigt, at du vasker hænder på storesøster, og det vil også være godt, at du klipper hendes negle, så hun ikke river sig selv, når det klør og dermed får en infektion i sine skoldkoppesår... Du skal, som ...


Annonce

... du selv er inde på, også sørge for selv at holde en god håndhygiejne, så du ikke bringer smittet fra den ene til den anden. Hvis lillesøster har rangler, bamser og andet, kan det være en god idé at vaske disse og forsøge at holde dem uden for storesøsters rækkevidde...

Skoldkopper klør, og her kan det nogle gange hjælpe med kolde omslag og kølige omgivelser. Det vil sige, at du skal være opmærksom på, at der ikke skal være for varmt i rummet, hvor storesøster sover og at hun måske har behov for lidt tyndere nattøj i en periode eller måske skal have lov til at sparke dynen af, fordi for meget varme kan få skoldkopperne til at klø ekstra :)

Nogle gange kan det også hjælpe at smøre skoldkopperne med et kølende liniment. Det kan f.eks. være zink liniment, og du kan komme det på med en vatpind.. Vær opmærksom på at det kan smitte af på tøj og sengetøj...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Hos de fleste børn har skoldkopper et relativt mildt forløb - også hvis lillesøster smittes i en alder af 5 måneder. Nogle børn får kun få skoldkopper, hvor andre kan få hundrede og er langt mere påvirket... sygdommen er især alvorlig for mennesker med nedsat immunforsvar eller for nyfødte, hvis mor ikke har haft skoldkopper og for ikke immune gravide i slutningen af graviditeten.

Du skal naturligvis holde øje med begge dine piger... Du skal kontakte lægen, hvis de har feber og ikke vil spise/drikke. Hvis de får mere end 39 i feber og hvis de fortsat har feber, selvom skoldkopperne er forsvundet. Virker de på nogen måde sløve, apatiske, ligger slapt, reagerer ikke på bleskiftning, leger ikke osv. så skal du kontakte lægen med det samme.

Læs evt. i "Helens bog om børn og sygdom" :)

Rigtig god bedring!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

9. maj 2024 | Sygdom | 2 mdr.

Født med bule i hovedet

Kære Helen. Vi har en datter, som er født den 14. marts, efter en langvarig...

Læs hele brevet og Helens svar


11. februar 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Dårlig hørelse?

Kære Helen . Så er jeg her igen. Vores søn på nu 11,5 mdr. er stadig...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2023 | Sygdom | 6 mdr.

Dårlig mave 2 1/2 uge

Kære Helen Min søn på lige præcis 6 måneder startede mad for ca 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. december 2023 | Sygdom | 3 år

Sulte- og tisse-strejke i forbindelse med børnehavestart

Hej Helen Vi har kunne bruge rigtig mange af dine svar de sidste 3 år....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lus hos børn

Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.

2. Så kommer du en god portion balsam...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind et par Gogsig barfodssko til din guldklump

Værdi 645 kr

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce