Annonce

Annonce

Svar: Skoldkopper - 5 mdr.


13. februar 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære bekymrede mor

Først - hvor er det dejligt at høre, at det går så godt med renligheden hos storesøster. Stort skulderklap for det - og det er helt normalt, at børn bliver renlige om dagen, før de bliver det om natten, så giv hende fortsat natble på. Man gør ikke noget ved ufrivillig natlig vandladning, før hun når skolealderen... :)

Og øv med skoldkopper - selvom det jo er noget I skal igennem. Og selvom du ikke synes det er så rart, hvis lillesøster bliver smittet, så er det jo meget praktisk, hvis pigerne har skoldkopper nu, hvor du går hjemme på barsel...

Skoldkopper smitter via luftvejssekret eller ved dråber, f.eks. ved hoste og nys ud i luften. Det smitter også via hænder og genstande f.eks. via rangler, legetøj og lignende, og så smitter det også fra blærerne. Dit smitter 3 døgn før der kommer udslæt, og så smitter det til 5 dage efter udsættes frembrud, eller indtil der ikke er kommet nye blærer i 2 dage og blærerne er tørret ind... Der går ofte mellem 10-20 dage, fra barnet er smittet og til der kommer symptomer.

Der er derfor stor sandsynlighed for, at søskende smitter hinanden. Det kan være rigtig svært at undgå... Hvis du har haft skoldkopper, så vil lillesøster være delvist beskyttet mod sygdommen i de første måneder, fordi hun vil have fået antistoffer via moderkagen, men det er desværre nok begrænset, hvor meget hun er beskyttet, med den alder hun har nu...

Du kan forebygge smitte ved at mindske risikoen for berøring. Det er vigtigt, at du vasker hænder på storesøster, og det vil også være godt, at du klipper hendes negle, så hun ikke river sig selv, når det klør og dermed får en infektion i sine skoldkoppesår... Du skal, som ...


Annonce

... du selv er inde på, også sørge for selv at holde en god håndhygiejne, så du ikke bringer smittet fra den ene til den anden. Hvis lillesøster har rangler, bamser og andet, kan det være en god idé at vaske disse og forsøge at holde dem uden for storesøsters rækkevidde...

Skoldkopper klør, og her kan det nogle gange hjælpe med kolde omslag og kølige omgivelser. Det vil sige, at du skal være opmærksom på, at der ikke skal være for varmt i rummet, hvor storesøster sover og at hun måske har behov for lidt tyndere nattøj i en periode eller måske skal have lov til at sparke dynen af, fordi for meget varme kan få skoldkopperne til at klø ekstra :)

Nogle gange kan det også hjælpe at smøre skoldkopperne med et kølende liniment. Det kan f.eks. være zink liniment, og du kan komme det på med en vatpind.. Vær opmærksom på at det kan smitte af på tøj og sengetøj...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Hos de fleste børn har skoldkopper et relativt mildt forløb - også hvis lillesøster smittes i en alder af 5 måneder. Nogle børn får kun få skoldkopper, hvor andre kan få hundrede og er langt mere påvirket... sygdommen er især alvorlig for mennesker med nedsat immunforsvar eller for nyfødte, hvis mor ikke har haft skoldkopper og for ikke immune gravide i slutningen af graviditeten.

Du skal naturligvis holde øje med begge dine piger... Du skal kontakte lægen, hvis de har feber og ikke vil spise/drikke. Hvis de får mere end 39 i feber og hvis de fortsat har feber, selvom skoldkopperne er forsvundet. Virker de på nogen måde sløve, apatiske, ligger slapt, reagerer ikke på bleskiftning, leger ikke osv. så skal du kontakte lægen med det samme.

Læs evt. i "Helens bog om børn og sygdom" :)

Rigtig god bedring!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

19. juli 2023 | Sygdom | 19 mdr.

Autisme? Del 6

Kære Helen Jeg skriver nu til dig igen, da jeg har brug for at dele nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juli 2023 | Sygdom | 18 mdr.

Stramt læbebånd

Hej Helen. Har skrevet til dig tidligere omkring vi har et uroligt barn på...

Læs hele brevet og Helens svar


1. juli 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Svamp, baby 4 uger

Kære Helen Vores datter på 4 uger har fået svamp i bleområdet og i munden....

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Utrøstelig baby

Hej Helen, Tak for dit svar på det tidligere brev. Min søn græder...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2023 | Sygdom | 18 mdr.

Autisme? - Del 4.

Kære Helen. Tak for dine uddybende svar. Det betyder utroligt meget. Jeg har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce