Annonce

Annonce

Svar: Tvillinger og søvn - 2 år, 1 mdr.


14. juli 2023

Kategori:
Alder:
2 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Therese

Tak for dit brev, og dejligt at høre fra dig igen :)

Det lyder som om, at jeres børn stortrives på alle måder og har rigtig stor glæde af hinanden. De nyder hinandens selskab og kan let finde på narrestreger... præcis som det skal være :) Jeg forstår dog godt behovet for, at putningen ikke skal vare et par timer hver aften;)

Mit umiddelbare forslag vil være, at I sætter jer på en stol mellem børnenes senge, og så skal I læse eller fortælle dem en historie. Nu, hvor de er to år gamle, så kan de godt forstå og føle en lille kærlig kommando som "læg dig ned, læg dig ned, skat". Det vil være rigtig godt, hvis I med jeres ord kan fortælle dem, hvad der skal ske nu, og hvad der forventes af dem. Samtidig vil det, at de selv lægger sig gøre, at sandsynligheden for, at de bliver liggende, er større. Og så vil I naturligt, når I sidder og læser, også kunne lære dem, at for at I netop læser højt, så skal de ligge stille og lytte. I læser, viser dem billeder, og de ligger i deres seng imens.

Det kan også være en idé at fortælle dem en historie, der handler om dem selv. "Der var engang en lille pige og en lille dreng, der hed.. de boede sammen med deres mor og far, de gik i vuggestue, og de elskede at lege med... om morgenen... om aftenen skulle de sove..." osv. osv. Så I på den måde får dem til at lytte og igen ligge stille, og så de hver især mærker roen komme over sig og får en fornemmelse af, hvad det er, der skal ske nu.

De har en naturlig uro i kroppen sidst på dagen, og de har naturligt svært ved at slippe dagen, koble fra og finde ro både fysisk og mentalt. Når I putter dem og går fra dem, så ved de ikke, hvad de skal gøre af sig selv, derfor begynder de at hoppe rundt, tage tøjet og bleen af osv. Og de har brug for jeres hjælp til netop at finde roen. Derfor er det vigtigt, at I bliver hos dem og netop hjælper dem til dette.

Har de en puttebamse, slaskedukke eller lignende? Det vil være rigtig godt, hvis de har en form for tøjdyr, som de kan putte sig med om aftenen. Det vil også hjælpe dem med at finde ro, og det vil naturligt på sigt erstatte behovet for, at I er der.

Det kan også være en god idé at give dem et bad om aftenen. Badet skal afsluttes med frottering med håndklædet, lidt massage, blive smurt med lidt creme osv. Og badet skal helst ligge en time før putning, for at effekten er god.

Efter badet kan det være godt med et godnatmåltid. Det kan f.eks. være en havregrød eller en banan. Det kan også være rester fra aftensmaden. Så kan de få børstet tænder og blive puttet i deres senge, med bamse, godnatlæsning, fortælling, sang eller lignende.

Derudover er det naturligvis vigtigt at se på hele dagens rytme og sikre sig, at puttetidspunktet er rigtigt. I skal regne med, at de har behov for ca. 13 timers søvn i døgnet, og det vil ofte være rigtig fint fordelt, hvis de sover ca. 11 timer om natten og 2 timer til middag. Hvis de sover 2.5-3 timer til middag, så vil deres nattesøvn naturligt blive det kortere.

I skal se på, hvornår dagen begynder.. Og hvis de starter dagen f.eks. kl 06, så vil de naturligt ikke kunne sove før klokken er 20 - hvis de sover ca. 3 ...


Annonce

... timer til middag. Står de ofte først op kl. 07, så er det på samme måde naturligt, at de ikke kan sove før kl. 21. Samlet får de jo så de ca. 13 timers søvn. Hvis I derfor putter dem allerede kl. 19, så er de ikke trætte nok og kan derfor ikke finde ro og får derfor lettere kørt sig selv op.

De lærer også, at putningen er noget, der trækker ud, og at deres ritual netop handler om, at de skal tonse rundt, tage tøjet og bleen af, kaste med tingene osv., og at mor og far render frem og tilbage. Og det I gerne vil lære dem er et ritual, hvor de gerne falder i søvn inden for ca. 15 minutter. Derfor er I nødt til at putte dem på det tidspunkt, hvor de forventes at være parate til at sove.

Normalt vil man ikke anbefale at fjerne en time af deres middagslur fra den ene dag til den anden. Dagssøvnen giver dem nogle vigtige ting, som nattesøvnen ikke kan give på samme måde, og de har brug for det afbræk i løbet af dagen. I stedet vil man anbefale, at I putter dem så sent, at I med sikkerhed ved, at de kan falde i søvn, og at I så gradvist rykker deres puttetidspunkt frem.

I takt med at de lærer, at putteritualet består i, at I sidder og læser bog, viser billeder, taler om dagen, fortæller historie om dem selv osv. og puttetidspunktet passer med at de er parate til at sove, og de derfor falder i søvn inden for ca. 15 minutter, så vil I naturligt kunne forlænge deres nattesøvn, I kan gradvist putte dem tidligere og tidligere - og så vil dagssøvnen naturligt også blive kortere.

Når det så er sagt, så sker det dog nogle gange, at børn, trods ihærdige forsøg på at forlænge nattesøvnen, stadig sover meget lang middagslur, og her kan man godt være nødt til at vække dem. Hvis det viser sig nødvendigt, så er det dog vigtigt, at man afkorter middagsluren med lidt af gangen. Så i takt med at nattesøvnen forlænges med 15, 30, 45 minutter, så afkortes middagsluren tilsvarende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kræver et tæt samarbejde med daginstitutionen, og man skal være enige om og have forståelse for, hvad det er, man arbejder hen imod og hvorfor. Det er aldrig et spørgsmål om at fjerne søvn fra barnet, men om at hjælpe barnet med at få søvnen på mere hensigtsmæssige tidspunkter.

Har I sommerferie nu eller i nærmeste fremtid? Så kunne det være en idé at arbejde på at ændre rytmen i ferien, netop fordi I ved præcist, hvornår de er faldet i søvn og ud fra dette så kan beregne middagslurens længde, så de stadig får søvn nok sammenlagt. Beregningen skal naturligt også laves ud fra, hvornår de starter dagen, og samlet skal I gå ud fra, at de har brug for ca. 13 timers søvn i døgnet.

Det tager tid at ændre på en rytme - det kan sagtens tage 5-6 uger - men hvis I kan bruge de næste 2-3 uger på bevidst at hjælpe dem med en fast dagsrytme og få afkortet tiden I bruger på putning om aftenen og gradvist få forlænget deres nattesøvn, så vil deres indre ur stille og roligt begynde at vænne sig til netop dette, og deres dagssøvn derfor også blive kortere - og det vil vuggestuen så kunne arbejde videre med, når ferien er slut:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med det projekt:)

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. juni 2024 | Sovevaner | 5 år, 7 mdr.

Pige på 5.5 år kan ikke falde i søvn

Kære Helen. Jeg er far til en pige på 5.5 år, som har meget svært ved at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.

Hårpilleri

Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...

Læs hele brevet og Helens svar


31. maj 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

4 mdr og store søvnproblemer

Kære Helen Først vil jeg sige tusind tak for en side med rigtig god...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce