Annonce

Annonce

Svar: Svøb - del 2


12. juni 2023

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev, det er rigtig fint, at du skriver tilbage, og jeg vil naturligvis gerne uddybe mit tidligere svar:)

Det er super godt, at du efter et par dage allerede oplever, at du om natten kan putte din dreng uden svøb. Det lyder som om, at lillebror falder fint i søvn uden svøbet, og det er jo en rigtig god start:)

Når han vågner efter 30-40 minutter, så er det fordi, han der går fra et søvnstadie til et andet, og dette skift er svært for ham. Det er dog helt normalt, at han vågner let op, og når han har denne opvågning, så er det vigtigt, at han oplever det samme, som da han faldt i søvn. Det vil sige, at hvis han f.eks. er faldet i søvn i din favn, så vil han savne din favn og have brug for din favn for at sove videre, hvis han er faldet i søvn med dit bryst i munden, så vil han savne brystet og have brug for det, for at sove videre, hvis han er faldet i søvn med vuggen eller trillen, så vil han savne dette og have brug for det, for at sove videre... det handler om søvnassociationer.

Du fortæller, at han om dagen ofte falder i søvn selv eller med lidt vuggen med barnevognen, og du stopper inden han sover helt, så han selv finder ind i søvnen - det er jo super godt! Det skal du endelig blive ved med, for I er på rette vej. Udfordringen hos jer tænker jeg er, at han siden 5 ugers alderen har lært at skulle vugges undervejs i søvnen, og selvom han nu nogle gange kan falde i søvn uden bevægelse, så er han stadig vænnet til at det kræver bevægelse at komme fra et søvnstadie til et andet.

Derfor er min anbefaling, at du lægger dig med ham for netop at lære ham at sove uden bevægelse. Du nævnte i dit tidligere brev, at du var stresset over situationen og ikke kunne holde til det, og du nævnte også at du ofte forsøgte at få sovet lidt de første ca. 40 minutter, hvor han sov for selv at få lidt hvile. At du lægger dig med ham i dobbeltsengen vil derfor både hjælpe ham med at lære at sove uden at skulle være i bevægelse, og det vil også hjælpe dig til at få lidt ro og hvile.

I har hos jer også den udfordring, at lillebror både svøbes og sover i lift. Liften er for lille til ham, han er fysisk vokset ud af den og skal ikke længere puttes i den. Og svøbet begrænser hans bevægelser, det irriterer ham, så han ikke kan bruge sin arme og ben, ikke kan skifte side, finde en stilling, som passer ham, når han sover, det lyder som om, at svøbet er med til at give ham en følelse af at være "fastlåst". Samtidig bliver svøbet let for varmt nu.

Du fortæller, at du putter hans arme godt under dynen, efter 3 timer begynder han at bakse rundt med armene, du forsøger at holde hans hænder i ro, putter den ene arm i hans sovepose, så er der ro i lidt tid, men så må den anden arm pakkes væk, efter et par timer, vil han gerne have armene fri igen... Det tænker jeg handler om, at han stille og roligt viser behov for at slippe for svøbet. Han har brug for netop at kunne bevæge sig. Derfor skal han ud af det svøb...

Din beskrivelse får mig til at tænke på, om du godt ved, at når børn sover godt, så sover de i det der kaldes HURRA-stilling. Det vil sige, at de ligger med armen løftet og hænderne op langs hovedet? Vi kalder det sådan, fordi det er det billede på at stå med et flag i hver hånd og sige hurra-hurra... Måske tror du, at han skal sove med hænderne ned langs siden, men det skal han faktisk ikke...

Når jeg anbefaler dig, at du samler hans hænder, når du ligger sammen med ham i dobbeltsengen, så er det, fordi du der kortvarigt kan hjælpe ham til ro. I skal øve skiftet fra svøb og til at sove uden, og det kan her hjælpe at samle hans hænder på hans brystkasse, så du på den måde hjælper ham med fysisk at holde sammen på sig selv, men når roen er faldet over ham, så slipper du ham naturligt og han sover videre uden at ...


Annonce

... være holdt og han kan så selv lægge sine hænder og arme, som han føler behov for - også lægge dem i HURRA-stilling.

Du må naturligvis gerne holde ham i hånden, hvis du fornemmer, at det virker, men at "holde i hånden" er ikke det samme som at "samle hans hænder", og effekten er ikke den samme:) Måske kan du starte med at samle hans hænder og derfra gå til at holde i hånden. Og så vil introduktionen af en putteklud eller en lille blød kanin eller andet være en god idé, for gradvist vil han naturligt også kunne holde i den, samtidig med at den kan dufte af dig og igen virke genkendelig og tryg.

Det lyder som om, at du er begyndt at amme ekstra meget - og det var ikke tanken. Du må naturligt gerne give ham brystet, hvis han vågner op og ikke kan finde ro uden, men min tanke var ikke, at du skulle begynde at sætte amningen ekstra op nu...

Du skal være opmærksom på, at ligesom børn i denne alder har tendens til at slatsove lidt, så har de ofte også tendens til at slatspise. Han er nu langt mere opmærksom på verden, følger mere og mere bevidst med i, hvad der sker omkring jer og det betyder at når han dier, så vil han ofte lade sig forstyrre. Han tager fat, slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper atter og begynder at pludre med dig. Han tager fat igen, og så kommer far eller en af de ældre søskende ind af døren og pludselig er det sjovere og mere spændende at kikke efter dem. Så han spiser måske ikke helt færdig, og vil så søge brystet lidt ekstra.

Der er der i princippet ikke noget i vejen for og da han også lider af silent refluks, kan det være godt med lidt mindre måltider og hyppigere måltider. Men, det kan være lidt problematisk i forhold til søvn, fordi han sover bedst og i længere tid, hvis han har fået tilstrækkeligt med mælk. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, at han drikker mælk nok, når han ammes, så han ikke "slatspiser" for meget og derfor også "slatsover" lidt for meget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er i 3-4 måneders alderen at søvnen begynder at indeholde flere stadier, og det er først omkring 8-9 måneders alderen at søvnen rigtigt begynder at ligne vores søvn. I den alder kommer så separationsfasen, som kan give søvnproblemer, men det er en anden problematik. Det er mere for at sige, at de opvågninger, som hænger sammen med skift i søvnstadie godt kan vare lang tid.

Når det så er sagt, så vil de fleste opleve en ændring i 5-6 måneders alderen ofte sammenhængende med, at barnet i denne alder begynder at kunne have lidt længere og mere aktive vågenperioder og stille og roligt også begynder med skemad. Der kommer således en anden rytme i denne alder, hvilket naturligt er med til at påvirke søvnen.

Så for at opsummere lidt, så ja, jeg tænker, at du skal lade ham forsøge at styre sine arme lidt selv. Du kan prøve at samle hans arme for at hjælpe ham med at holde sammen på sig selv, men når der er ro på, så slippe ham. Og du skal være opmærksom på, at børn naturligt ofte sover i HURRA-stilling og ikke med armene ned langs siden.

Han skal ud af lift og svøb, og han skal lære at komme videre i søvnen uden bevægelse, og jeg anbefaler, at du forsøger at lære ham det ved at lægge dig med ham. Du behøver ikke lægge dig med ham til alle lure, men hvis du lægger dig med ham enten til formiddagsluren eller middagsluren, så hjælper du ham med gradvist at lære det, du kan evt. skifte lidt mellem hvilken lur du vælger fra dag til dag. Og når du der hjælper ham med at komme videre i søvnen ved at holde hans hænder, kærtegn lidt, måske vugge ham lidt med en hånd på hoften, men hvor han ligger ved siden af dig, indføre en klud, puttekanin osv. så kan du overføre dette til barnevognen, så det er samme måde, du hjælper ham på der.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

31. maj 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

4 mdr og store søvnproblemer

Kære Helen Først vil jeg sige tusind tak for en side med rigtig god...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 10 mdr.

Putning af 2 børn

Hej Helen Jeg skriver til dig for at få lidt input til ny putterutine...

Læs hele brevet og Helens svar


1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce