Annonce

Annonce

Svar: Hvordan ændre putteritual?


7. juni 2023

Kategori:
Alder:
3 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stina

Tak for dit brev, dejligt at høre, at du har haft glæde af mine tidligere svar - jeg vil naturligvis gerne hjælpe dig igen:)

Det er rigtig godt, at I har fået indført en nogenlunde fast stå op tid om morgenen. Det er også rigtig fint, at du og far skiftes til at putte, så I holder fast i, at I begge naturligt kan have denne rolle - men det er naturligvis uholdbart, hvis du skal bruge 3 timer på putning, ligesom en time også er lang tid.. også selvom I gerne vil prioritere det, og du synes det er "ren-mor-hygge";)

Jeg har i et af mine tidligere svar beskrevet, hvordan I kunne afkorte middagsluren gradvist og rykke puttetidspunktet frem. Det lyder ikke som om, at I har kunnet få dette til at fungere, og med den alder jeres dreng har nu - og det faktum, at han i børnehaven ofte kan nøjes med 1.5-2 timers middagslur, så synes jeg faktisk, at I skal vække ham, når han sover længere midt på dagen.

I skal gå ud fra, at han har behov for 12 timers søvn i døgnet nu, og det er rigtig fint, at han stadig får sin middagslur, da den giver ham en masse godt, men som udgangspunkt burde han ikke have behov for mere end 1.5 times søvn midt på dagen. Når han har det lige nu, så er det naturligvis, fordi han ofte falder meget sent i søvn - og fordi I naturligt vækker ham om morgenen, så han ikke sover for længe der. Hvilket I som sagt skal blive ved med. MEN, I er nødt til at afkorte dagssøvnen for at få forlænget hans nattesøvn.

Han har en alder nu, hvor han gradvist vil begynde at kunne undvære sin middagslur, og hvor han naturligt også gerne vil kunne lege med de andre og ældre børn i børnehaven midt på dagen, og selvom han stadig har glæde af sin lur, så behøver den ikke vare 2-3 timer.

Hvis han f.eks. starter dagen kl. 07 og sover til middag mellem 12-13.30/14, så kan han blive puttet til natten kl. ca. 21. På den måde får han samlet sine 12 timer søvn i døgnet. Stille og roligt vil han naturligt kunne nøjes med at sove en time til middag, og kan så puttes allerede kl.20 - og han vil på den måde stadig få sit søvnbehov rigtig godt dækket og vil stadig også få et afbræk midt på dagen, så længe han har behov for det:)

Og ja, jeg synes det lyder som en god idé, hvis du kan begynde at putte ham i egen seng, så han lærer at sove der. Og ja, du må meget gerne forklare ham, at det er sådan, det foregår nu. Du og far skal naturligvis stadig skiftes til at putte, sidde hos ham, læse historie osv. og udnytte, at han sprogligt er rigtig godt med og derfor godt forstår små aftaler :)

Og så skal I netop bruge godnatlæsningen til at få ...


Annonce

... ham til at ligge i sengen - altså bruge det putteritual, som I allerede har, men hvor I nu sidder på en stol ved siden af sengen, læser højst, viser ham billeder osv. I må meget gerne sige "læg dig ned skat", så han selv lægger sig - og sige f.eks. "så læser jeg videre". Så han på den måde huskes på, at han skal ligge ned og så læser I - hvis han hopper rundt, så kan I ikke læse og ikke vise ham billeder.

Trygheden og nærheden får han naturligt stadig ved, at du er der, sidder ved sengekanten osv. når han skal sove. Han ligger ikke alene, han kan være helt tryg. Det kan også være en god idé at give ham en putteklud, slaskedukke, bamse eller lignende - det kunne f.eks. også være en af dine aflagte t-shirts, så han på den måde har lidt af mor hos sig og kan putte sig med det.

Derudover, så er det naturligvis vigtigt, at du giver ham masser af knus, kys og kram, når du er hjemme. Det er helt okay, hvis han har savnet dig og helt naturligt, at han lige har brug for at få sit mor-depot tanket lidt ekstra op, når I har været adskilt i løbet af dagen. Derfor er det godt, hvis I kan bruge lidt ekstra tid sammen om eftermiddagen. Du kan f.eks. lave en traditionen med ham om, at I sætter jer og læser en bog, når I kommer hjem, så han der kan få lov at lande og netop mærke dig tæt på.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan også være en god idé, at du lader ham være med i madlavningen, borddækningen osv. Så I bruger tid sammen, og er sammen om tingene - fordi han så netop mærker, at du rigtig gerne vil ham. Han har brug for masser af nærhed, når I ses, og brug for at være sammen med dig og dele ting med dig om aftenen - og så er du der naturligt stadig, når han skal puttes (ligesom far naturligt skal gøre det samme:)).

Jeg tænker, at når det lige nu er så svært for ham at falde i søvn, når I putter, så er det højst sandsynligt, fordi han ikke er træt nok. Hvis han har sovet 2-3 timer til middag og er stået op kl. 07, så kan han naturligt ikke falde i søvn før klokken er 22... Derfor er I nødt til at afkorte middagsluren, så der er en bedre balance mellem dagssøvn og nattesøvn - og så aftenerne ikke skal bruges på timevis putning.

Og ja, I kan godt vække ham, selvom børn som udgangspunkt ikke skal vækkes. Det er jo ikke et spørgsmål om, at I fjerner luren fra ham, han får stadig sin middagslur, den er blot kortere, og hans søvnbehov bliver naturligt stadig dækket, dog med en længere nattesøvn. Og det er helt okay i forhold til hans alder og den situation, som du beskriver :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej - rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. juni 2024 | Sovevaner | 5 år, 7 mdr.

Pige på 5.5 år kan ikke falde i søvn

Kære Helen. Jeg er far til en pige på 5.5 år, som har meget svært ved at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.

Hårpilleri

Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...

Læs hele brevet og Helens svar


31. maj 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

4 mdr og store søvnproblemer

Kære Helen Først vil jeg sige tusind tak for en side med rigtig god...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce