Svar: Taber sutten under søvn
Kære Therese
Tak for dit brev, og stort tillykke med den lille pige :) Og velkommen til!
Det er helt normalt, at din datter har svært ved at holde sutten i munden. I en alder af 2 måneder, vil hun naturligt begynde at komme fingrene i munden, og hænderne søger naturligt munden, derfor får hun let skubbet sutten ud..
Derudover, så er det faktisk helt normalt, at sutten falder ud af munden undervejs i søvnen. Når hun sover godt og dybt, så slapper hun af i alle sine muskler, også i kæbemusklen, og det betyder, at hun naturligt ikke kan holde fast på sutten - og den falder ud. Det må den gerne. Det er faktisk rigtig godt, hvis hun ikke vænnes til, at sutten skal være i munden hele tiden. Sutten kan bruges som indslumringsmiddel, men når hun sover godt, så må hun gerne tabe sutten:)
Nogle børn får det, som jeg kalder for "vanebetinget afbrudt søvn", som netop handler om, at de har vænnet sig til, at sutten skal være i munden hele tiden.
Rigtig mange børn puttes med en sut, og når de så har deres små opvågninger undervejs i søvnen, hvor de naturligt klynker lidt, har brug for en beroligende hånd, måske lidt stillingskift osv. så kommer vi naturligt også sutten i munden på barnet. Men, det ...
... er vigtigt ikke per automatik at gøre dette, for så vil man kunne få en situation, hvor barnet netop registrerer, at sutten mangler, og derfor vågner igen og igen i forventningen om, at mor og far kommer den i munden..
Derfor er det rigtig godt, hvis du ikke bevidst arbejder på at lære din datter, at sutten skal være i munden hele tiden, når hun sover, men at du i stedet forsøger netop at hjælpe hende videre i søvnen med kærtegn, beroligende ord, stillingsskift osv. Så dit fokus ligger mere på, hvordan du kan hjælpe hende videre i søvnen, uden at hun behøver noget i munden for at sove videre:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når det er sagt, så kan du naturligvis godt bruge sutten som beroligelse, når hun puttes, det kan være en rigtig god idé til at hjælpe hende til ro. Og det kan være en måde stille og roligt at vænne hende til at sove i f.eks. lift, barnevogn, bedside bed, tremmesengen og uden at være i din favn. Så der er ikke noget i vejen for at sutten bruges her. Du kan med fordel også koble sutten til en sutteklud eller lignende, som kan støtte sutten lidt, når hun har den i munden og ligger med hovedet drejet til siden.
Håber, du kan bruge dette lidt videre, og glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse
Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.
Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.
Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2
Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...
5. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Hej Helen Tak for dine tidligere gode svar:) Vores dreng er nu 6 måneder...
31. oktober 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
7.5 mdr. og sover meget dårligt
Kære Helen Vores dreng er nu 7.5 måned gammel, og han sover utroligt dårligt...
27. oktober 2024 | Sovevaner | 4 mdr.
Kære Helen. Tusind tak for dit fine svar for et par uger siden. Vores dreng...
24. oktober 2024 | Sovevaner | 8 år, 2 mdr.
Kære Helen Vores datter, som fyldte 8 år i august, har rigtig svært ved at...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.