Svar: Taber sutten under søvn
Kære Therese
Tak for dit brev, og stort tillykke med den lille pige :) Og velkommen til!
Det er helt normalt, at din datter har svært ved at holde sutten i munden. I en alder af 2 måneder, vil hun naturligt begynde at komme fingrene i munden, og hænderne søger naturligt munden, derfor får hun let skubbet sutten ud..
Derudover, så er det faktisk helt normalt, at sutten falder ud af munden undervejs i søvnen. Når hun sover godt og dybt, så slapper hun af i alle sine muskler, også i kæbemusklen, og det betyder, at hun naturligt ikke kan holde fast på sutten - og den falder ud. Det må den gerne. Det er faktisk rigtig godt, hvis hun ikke vænnes til, at sutten skal være i munden hele tiden. Sutten kan bruges som indslumringsmiddel, men når hun sover godt, så må hun gerne tabe sutten:)
Nogle børn får det, som jeg kalder for "vanebetinget afbrudt søvn", som netop handler om, at de har vænnet sig til, at sutten skal være i munden hele tiden.
Rigtig mange børn puttes med en sut, og når de så har deres små opvågninger undervejs i søvnen, hvor de naturligt klynker lidt, har brug for en beroligende hånd, måske lidt stillingskift osv. så kommer vi naturligt også sutten i munden på barnet. Men, det ...
... er vigtigt ikke per automatik at gøre dette, for så vil man kunne få en situation, hvor barnet netop registrerer, at sutten mangler, og derfor vågner igen og igen i forventningen om, at mor og far kommer den i munden..
Derfor er det rigtig godt, hvis du ikke bevidst arbejder på at lære din datter, at sutten skal være i munden hele tiden, når hun sover, men at du i stedet forsøger netop at hjælpe hende videre i søvnen med kærtegn, beroligende ord, stillingsskift osv. Så dit fokus ligger mere på, hvordan du kan hjælpe hende videre i søvnen, uden at hun behøver noget i munden for at sove videre:)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når det er sagt, så kan du naturligvis godt bruge sutten som beroligelse, når hun puttes, det kan være en rigtig god idé til at hjælpe hende til ro. Og det kan være en måde stille og roligt at vænne hende til at sove i f.eks. lift, barnevogn, bedside bed, tremmesengen og uden at være i din favn. Så der er ikke noget i vejen for at sutten bruges her. Du kan med fordel også koble sutten til en sutteklud eller lignende, som kan støtte sutten lidt, når hun har den i munden og ligger med hovedet drejet til siden.
Håber, du kan bruge dette lidt videre, og glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan beskytter du bedst dit barn mod rød numse
Rød hud i bleområdet kan være til stor gene og påvirke barnets generelle trivsel. Men du kan nemt og skånsomt forebygge problemet og opnå en sund og modstandsdygtig hud i bleområdet ved at bruge Olívys populære diaper change til hvert bleskift. Det erstatter vand, sæbe, vådservietter og salver, og ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten
Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...
Viden om børn:
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.