Annonce

Annonce

Svar: 1,5 år sove i egen seng


26. december 2021

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære håbefulde forældre

Tak for jeres brev og også en rigtig god jul til jer :)

Jeg kan godt forstå, at I har et ønske om at lære jeres dreng at sove i egen seng, og det er rigtig dejligt, at I føler, at I har både tid og overskud til at lære ham dette nu og er bevidste om, at det ikke er en ændring, som bare lige sker fra den ene aften til den anden.

Jeg er helt enig med jer i, at der absolut ingen grund er til at putte jeres dreng i seng og lade ham græde, som I har fået foreslået. Hvorfor I alverden skulle I dog gøre det, og hvorfor skulle det hjælpe?!. Det er rigtig vigtigt, at jeres dreng er tryg ved at sove, og at det at komme i seng forbindes med noget dejligt og rart. Det skal være en hyggestund, som han kan se frem til, og hvis I begynder at presse ham til at sove i sengen og lader ham græde sig ulykkeligt i søvn, så vil han naturligt forbinde sin seng og det at sove med noget som ikke er trygt og godt - og det vil ikke give grobund for gode søvnvaner fremover, tværtimod.

Jeres dreng har et søvnassociationsproblem, hvilket betyder, at han er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af et bestemt ritual for at kunne sove.

Der er gode søvnassociationer, som for en dreng på 1.5 år kan være f.eks.:

Bamse, putteklud, godnathistorie, godnatsang, snak om dagen, putning i egen seng...

Der er mindre gode søvnassociationer, som for en dreng på 1.5 år kan være f.eks.:

Bryst, flaske, blive vugget i søvn, være i favn og ikke kunne sove uden favn...

Søvnassociationer er gode, når de lærer barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med stedet, hvor man skal sove. Søvnassociationer er mindre gode, når de gør barnet afhængig af den voksne. Det vil sige, når jeres dreng har brug for at I f.eks. triller ham i barnevognen eller vugger ham i armene - både for at han kan falde i søvn og også for, at han kan sove sammenhængende, når han endelig sover.

Jeres dreng har lært at sove med bevægelse. Han trilles i barnevogne om dagen, men det fungerer.. og han vugges i søvn i jeres favn om aftenen. Han er om aftenen både afhængig af bevægelse og af jeres favn for at kunne sove - selvom I har forsøgt med hjul under tremmesengen, så er det ikke tilstrækkeligt, han skal være i jeres ...


Annonce

... arme, og først når han sover helt, så flytter I ham til egen seng.

Ofte er man nødt til at tage tingene lidt i etaper - og det er derfor, at I ikke kan skabe ændringer fra den ene aften til den anden. Og jeg vil foreslå jer følgende etaper:

1) indføre puttebamse, putteklud, godnathistorie, godnatsang... som på sigt kan erstatte jer, fungere som substitut for jer og netop hjælpe ham til ro, imens han ligger i egen seng

2) bibeholde jeres favn så han stadig får jeres nærhed og tryghed...

3) men stoppe med bevægelse. Så han ikke længere behøver at blive vugget for at falde i søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er en forudsætning for at han kan lære at sove i egen seng, at han ikke længere behøver blive vugget, trillet, hoppe med - da sengen er stillestående. Og først, når han kan dette, så øver I at flytte ham fra jeres favn og over i egen seng.

Jeg vil anbefale jer, at I sætter jer i en stol på hans værelse, og sidder med ham i favnen ved siden af hans seng. I skal ikke længere gå rundt med ham, hoppe med ham på en pilatesbold eller lignende, men sidde stille med ham i favnen. På den måde får han stadig maser af nærhed, og det er stadig trygt for ham.

Imens han sidder i jeres favn, så putter han med en bamse, en putteklud eller lignende, ligesom I også meget gerne må begynde at læse en historie eller synge en godnatsang.

Tanken er at det ritual, I indfører nu, skal kunne fungere, når han også ligger i sin seng. Så I skal stille og roligt flytte ham fra jeres favn over i egen seng, men stadig være der, læse bog, synge godnatsang. Det kan f.eks. godt være sådan, at I lige nu gør det hele i jeres favn, men gradvist øver I, at han får læst historie i jeres favn, flyttes over til egen seng, og der får han så sunget godnatsang. Han har stadig sin bamse, sin putteklud osv. hos sig, når I flytter ham fra jer. Og stille og roligt øver I så at han får læst historie, flyttes over i egen seng, hvor I læser lidt videre, synger godnatsang. Og derfra er næste skridt så at læse hele historien, imens han ligger i sin seng - og hele tiden er I der med bamse, putteklud osv. Så ritualet er det samme, den eneste ændring er, at han gradvist lærer at sove i egen seng - på en tryg og god måde :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig godt nytår til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv din baby den bedste start på skemad

Med de økologiske grødblandinger fra Woodland Wonders kan du give din baby en god og tryg start på skemad. De er fri for mælk og tilsætningsstoffer som farvestoffer, emulgatorer og konserveringsmidler. Samtidig er de minimalt forarbejdede, hvilket giver babymad med masser af naturlig smag og ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

16. maj 2022 | Sovevaner | 6 mdr.

Vores lille Lærke vågner kl. 4

Kære Helen, Vi har forsøgt at følge dit forslag til en daglig rytme, og det...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2022 | Sovevaner | 8 mdr.

Gråd ved sengetid, Øv

Kære Helen Vores søde lille dreng vokser og trives og er en meget glad og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. maj 2022 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

2 årig vil ikke sove

Hej Helen. Vi har en skøn, frisk dreng som netop er fyldt to, og som...

Læs hele brevet og Helens svar


10. maj 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvnændring - 5 mdr.

Hej Helen :-) Min søn har lige rundet 5 måneder er flaskebarn og har faktisk...

Læs hele brevet og Helens svar


3. maj 2022 | Sovevaner | 8 mdr.

Baby vil kun falde i søvn i kørepose

Kære Helen, Vores søn på 8 måneder bliver vugget/svinget eller gået med på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Naturlægemidler - børn

Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.

Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".

Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce