Annonce

Annonce

Svar: Night Terror? - 7 år, 3 mdr.


25. september 2021

Kategori:
Alder:
7 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Det lyder voldsomt, og jeg kan godt forstå, at du efterhånden synes, det er hårdt. Jeg vil også meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er rigtig godt, at I har drøftet situationen med en børnelæge, og at konklusionen har været night-terror. Det lyder faktisk også som om, at det er tilfældet, også selvom din dreng begynder at kunne huske noget af det dagen efter, og selvom du oplever, at du nogle aftener kan kommunikere med ham undervejs, i det anfald han har. Han befinder sig i en gråzone mellem at være vågen og være sovende...

Jeg synes, det er en rigtig god idé at blive henvist til en søvnspecialist. Det er vigtigt at få stillet den korrekte diagnose og finde ud af, om der kan være nogle underliggende årsager til, at jeres dreng får de anfald af night-terrors, som han får.

Underliggende årsager kan f.eks. være søvnapnø. Altså at han har problemer med sin vejrtrækning og holder pauser i vejrtrækningen under søvn. Snorker han? Har han problem med ørerne eller har han haft det? Søvnapnø kan f.eks. skyldes forstørrede mandler eller polypper (det der kaldes børnepolypper). Dette kan en øre-næse-halslæge se, så det kan du også bestille tid til, det kræver ikke henvisning.

Anden underliggende årsag kan f.eks. være stress eller angst. Måske trives han ikke i hverdagen, oplever drilleri, har svært ved at leve op til de krav, der stilles til ham eller lignende...

Det vil også være rigtig godt, at I overvejer, om I selv har haft lignende søvnproblemer, da I var børn. Night-terror kan være arveligt, og derfor vil en søvnspecialist ofte også se på søvnmønstre i familien - og hos jer forældre, da I var børn, fordi der kan være en sammenhæng (eller forklaring) her.

En søvnspecialist vil også kunne lave en undersøgelse af jeres drengs søvn. Han kan få sensorer sat på, som vil måle hans hjernebølger, hans niveau af ilt i blodet, hvordan ...


Annonce

... hans hjerte slår, hvordan hans øjne bevæger sig, hvordan benene bevæger sig osv. når han sover. Nogle gange videofilmer man på søvnklinikken en overnatning for på den måde at få et billede af søvnen, og hvad der egentlig sker. Det kan igen give et større viden om, hvad der præcist sker for jeres dreng under hans søvn - og dermed også hjælpe til at finde ud af, hvad der vil kunne hjælpe ham.

Det er meget sjældent, at man giver medicin til børn med night-terror, men man kan godt vælge at gøre det i sjældne tilfælde. I givet fald skal dette ordineres af lægerne på søvnklinikken, når man netop ved præcist, hvad hans søvnproblmer skyldes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det I kan gøre, er det man kalder for planlagt opvågning. Det kan faktisk være et forsøg værd. Det går ud på, at I hver aften, går ind og vækker jeres dreng før anfaldet opstår. Det vil sige, at når klokken bliver omkring 21.30, så skal du gå ind til ham, få han til at sætte sig op, give ham lidt vand at drikke, snakke lidt med ham og så kan han derefter lægge sig ned og sove videre. Ved at vække ham på denne måde, så får du trukket ham ud af søvnen og ud af det dybe søvnstadie, hvor anfaldet opstår. Derefter er der stor sandsynlighed for, at han ikke sover så dybt og at I derfor kommer videre resten af natten uden anfald. I kan på den måde altså forebygge at anfaldet sker.

Med den alder han har, så kan du godt tale med ham om, at du lige kommer ind og vækker ham og hvorfor du gør det. I kan også vælge at aftale, at du kommer ind ca. 21.30 og følger ham på toilettet og når han så har tisset så går han tilbage i seng, hvorefter han så sover videre. Når han har det så voldsomt som han har det og det kommer så hyppigt, som det kommer, så vil han sandsynligvis ikke have noget imod at blive vækket på denne måde, tværtimod.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre og at I få jeres dreng undersøgt og hjulpet :) Det lyder helt utrolig hårdt for jer alle sammen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

18. september 2023 | Sovevaner | 2 mdr.

Dårlig nattesøvn og behov for brystet for at kunne sove

Kære Helen, Tak for en rigtig god brevkasse. Vi blev for lidt over 2...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2023 | Sovevaner | 4 mdr.

Vil ikke sove i barnevogn del 3

Kære Helen Nu skriver jeg desværre allerede igen. Siden mit sidste brev...

Læs hele brevet og Helens svar


5. september 2023 | Sovevaner | 17 mdr.

Eget værelse? - 17 mdr.

Kære Helen Jeg er simpelthen nødt til endnu engang at spørge om dine råd og...

Læs hele brevet og Helens svar


5. september 2023 | Sovevaner | 4 mdr.

Vil ikke sove i barnevogn, del 2

Hej igen Helen Tusinde tak for dit svar, og beklager, at jeg allerede...

Læs hele brevet og Helens svar


3. september 2023 | Sovevaner | 4 mdr.

Vil ikke sove i barnevogn

Hej Helen Håber meget, at du har et par gode råd :) Jeg har en dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce