Annonce

Annonce

Svar: Night Terror? - 7 år, 3 mdr.


25. september 2021

Kategori:
Alder:
7 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Det lyder voldsomt, og jeg kan godt forstå, at du efterhånden synes, det er hårdt. Jeg vil også meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er rigtig godt, at I har drøftet situationen med en børnelæge, og at konklusionen har været night-terror. Det lyder faktisk også som om, at det er tilfældet, også selvom din dreng begynder at kunne huske noget af det dagen efter, og selvom du oplever, at du nogle aftener kan kommunikere med ham undervejs, i det anfald han har. Han befinder sig i en gråzone mellem at være vågen og være sovende...

Jeg synes, det er en rigtig god idé at blive henvist til en søvnspecialist. Det er vigtigt at få stillet den korrekte diagnose og finde ud af, om der kan være nogle underliggende årsager til, at jeres dreng får de anfald af night-terrors, som han får.

Underliggende årsager kan f.eks. være søvnapnø. Altså at han har problemer med sin vejrtrækning og holder pauser i vejrtrækningen under søvn. Snorker han? Har han problem med ørerne eller har han haft det? Søvnapnø kan f.eks. skyldes forstørrede mandler eller polypper (det der kaldes børnepolypper). Dette kan en øre-næse-halslæge se, så det kan du også bestille tid til, det kræver ikke henvisning.

Anden underliggende årsag kan f.eks. være stress eller angst. Måske trives han ikke i hverdagen, oplever drilleri, har svært ved at leve op til de krav, der stilles til ham eller lignende...

Det vil også være rigtig godt, at I overvejer, om I selv har haft lignende søvnproblemer, da I var børn. Night-terror kan være arveligt, og derfor vil en søvnspecialist ofte også se på søvnmønstre i familien - og hos jer forældre, da I var børn, fordi der kan være en sammenhæng (eller forklaring) her.

En søvnspecialist vil også kunne lave en undersøgelse af jeres drengs søvn. Han kan få sensorer sat på, som vil måle hans hjernebølger, hans niveau af ilt i blodet, hvordan ...


Annonce

... hans hjerte slår, hvordan hans øjne bevæger sig, hvordan benene bevæger sig osv. når han sover. Nogle gange videofilmer man på søvnklinikken en overnatning for på den måde at få et billede af søvnen, og hvad der egentlig sker. Det kan igen give et større viden om, hvad der præcist sker for jeres dreng under hans søvn - og dermed også hjælpe til at finde ud af, hvad der vil kunne hjælpe ham.

Det er meget sjældent, at man giver medicin til børn med night-terror, men man kan godt vælge at gøre det i sjældne tilfælde. I givet fald skal dette ordineres af lægerne på søvnklinikken, når man netop ved præcist, hvad hans søvnproblmer skyldes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det I kan gøre, er det man kalder for planlagt opvågning. Det kan faktisk være et forsøg værd. Det går ud på, at I hver aften, går ind og vækker jeres dreng før anfaldet opstår. Det vil sige, at når klokken bliver omkring 21.30, så skal du gå ind til ham, få han til at sætte sig op, give ham lidt vand at drikke, snakke lidt med ham og så kan han derefter lægge sig ned og sove videre. Ved at vække ham på denne måde, så får du trukket ham ud af søvnen og ud af det dybe søvnstadie, hvor anfaldet opstår. Derefter er der stor sandsynlighed for, at han ikke sover så dybt og at I derfor kommer videre resten af natten uden anfald. I kan på den måde altså forebygge at anfaldet sker.

Med den alder han har, så kan du godt tale med ham om, at du lige kommer ind og vækker ham og hvorfor du gør det. I kan også vælge at aftale, at du kommer ind ca. 21.30 og følger ham på toilettet og når han så har tisset så går han tilbage i seng, hvorefter han så sover videre. Når han har det så voldsomt som han har det og det kommer så hyppigt, som det kommer, så vil han sandsynligvis ikke have noget imod at blive vækket på denne måde, tværtimod.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre og at I få jeres dreng undersøgt og hjulpet :) Det lyder helt utrolig hårdt for jer alle sammen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.

Hårpilleri

Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...

Læs hele brevet og Helens svar


31. maj 2024 | Sovevaner | 4 mdr.

4 mdr og store søvnproblemer

Kære Helen Først vil jeg sige tusind tak for en side med rigtig god...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 10 mdr.

Putning af 2 børn

Hej Helen Jeg skriver til dig for at få lidt input til ny putterutine...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce