Annonce

Annonce

Svar: Min søn på 9 år har svært ved at falde i søvn


13. juni 2020

Kategori:
Alder:
9 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Det gennemsnitlige søvnbehov for en dreng på 9 år er 10.5 time i døgnet. Nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre, men det er det behov, som du skal gå ud fra. Det betyder, at hvis han f.eks. skal op kl 6.30-6.45 om morgenen, for at kunne møde i skole kl 08, så vil han skulle i seng omkring kl. 20.

Det er rigtig godt, at du bruger tid ved sengekanten om aftenen, og har prioriteret at sidde lidt hos ham, tale om dagen, læse bøger osv. Det er rigtig fint, at han ikke skal gå i seng selv, men at du netop prioriterer lidt tid hos ham.. men ikke 1-3 timer.

Du skriver, at når du taler med ham om, at han skal gå i seng selv, så kan du se, at han ikke er tryg ved det. Du kan se det, men han siger det ikke selv? Det er naturligt, at han kan være utryg ved, at du vil lave jeres rutiner om, han har jo haft de samme rutiner i 9 år, og det er naturligt svært, når tingene pludselig ændres... og det kan han godt vise utryghed eller usikkerhed overfor, men det er ikke det samme, som han kan ikke kan klare det. Det er derfor vigtigt, at du "ikke tolker på hans signaler", men i stedet taler med ham om, at der skal ske nogle ændringer, hvorfor og hvordan.

Du skriver, at han selv har sagt, at det ikke længere er nødvendigt, at du læser og synger. Og det er super fint, så langt så godt. Jeg tænker, at du derfor skal tale med ham om, hvad han gerne vil have om aftenen og så skal I sammen finde en metode, som kan hjælpe ham til at finde ro. Det lyder som om, at I har nogle fine aftenrutiner, og dem skal du naturligvis holde fast i. Måske har han glæde af en få en kop te - man kan få "godnat-te" og det vil måske hjælpe ham, at han ved at han får en kop te, som hjælper ham med at finde ro.

Det er rigtig fint, at han selv gør klar til at gå i seng, tager nattøj på, børster tænder (evt. med hjælp fra dig) og derefter skal han så i seng. Du kommer ind og siger godnat, sidder lidt hos ham, som der nu er behov for, og så går du ud.

Han må meget gerne ligge og læse i en bog, da det naturligt vil gøre ham lidt træt, ligesom han også kan ligge og lave små opgavebøger eller lignende. Han skal helst ikke ligge med iPad og telefon, som vil appellere til vågenhed, men meget gerne en bog. Du skal ikke kræve, at han skal sove, det er helt okay, at han har brug for tid til at finde ro og falde søvn. Og han må gerne bruge ...


Annonce

... tiden på at ligge og læse, men han ligger i sin seng, hvilket han kan være helt tryg ved, for du er i stuen og du kikker naturligt ind til ham en gang imellem. Og forhåbentlig er han så faldet i søvn på et af de tidspunkter, hvor du kommer ind til ham.

Det er vigtigt, at du aftaler med ham, hvordan det kan fungere bedst. Hvor længe skal du sidde der, når han puttes? Skal du læse eller synge en sang? Har han brug for at døren står åben, når du går? Må han få et glas vand, hvis han bliver tørstig? Hvor tit kikker du ind til ham? Hvad hvis han kalder på dig? Osv. osv. så I laver lidt aftaler om, hvordan det skal foregå. Han er så gammel, at han naturligt godt kan forklares, at når han sover, så har du nogle praktiske ting, som du er nødt til at tage dig af, lillesøster skal også puttes osv. Men at du naturligt stadig er der for ham, selvom han nu selv skal lære at finde ro.

Du skal naturligvis også forsøge at finde ud af, om der er en særlig grund til, at han har svært ved at sove. Nogle børn protesterer mod søvnen, fordi de ikke trives i hverdagen, bliver drillet i skolen og har det svært.. at holde sig vågen og kæmpe mod søvnen kan være en måde at forlænge tiden før dagen og drillerierne starter igen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Der er også børn, som ikke kan sove, fordi de bekymrer sig så meget, at man må tale om angst. Der findes forskellige angstformer f.eks. separationsangst, som er "angsten for om du også er der i morgen?", eller det kan være generaliseret angst, som er "men mor, hvad nu hvis?". Hvis jeres drengs søvnproblemer skyldes angst, vil han også have symptomer på angst i hverdagen og ikke kun, når han skal sove. Du skal derfor også overveje, om han generet virker urolig og angst for forskellige ting, og hvordan du/I reagerer på dette.

Så prøv at tale med din dreng om, hvad det er der gør, at det er svært at koble fra og falde i søvn, og hvordan I kan hjælpe hinanden så det kan lykkes. Stil ikke nogen krav om, at han skal sove med det samme han puttes, for ingen kan sove på kommando, men prøv om han kan ligge i sin seng omkring kl. 20 og accepter, hvis han så bruger tid på at falde i søvn. Det er vigtigt, at han ikke føler sig presset og lige nu skal du ikke fokusere på, hvornår han falder i søvn, men snarere holde fokus på, at han bliver i stand til at ligge i sin seng og finde ro på egen hånd :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

16. januar 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Søvn-association - 7 mdr.

Kære Helen, Tak for dit gode svar. Jeg har dog behov for lidt uddybning...

Læs hele brevet og Helens svar


16. januar 2021 | Sovevaner | 11 mdr.

Nat putning i evigheder

Hej Helen... Nu har vi brug for dine tanker igen... Efter sidste gang vi...

Læs hele brevet og Helens svar


16. januar 2021 | Sovevaner | 12 mdr.

Udvikling og lidt om putterutiner

Kære Helen, Jeg kan mærke, at det er tid til at skrive til dig igen! Det...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2021 | Sovevaner | 14 mdr.

Afbrudt nattesøvn og lange putteseancer

Kære Helen. Efter et helt års medlemskab har jeg nu endelig fundet tid til...

Læs hele brevet og Helens svar


14. januar 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Mange opvågninger i nattesøvnen

Hej Helen. Vi har et spørgsmål ang. nattesøvn, men først lidt info om vores...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre om det bare er noget forbipasserende og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Nogle børn får voldsom rød numse, med knopper og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Vær altid opmærksom på, at...

Læs mere i Babylex

Vaner

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det at tingene gøres på en bestemt måde giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også leget som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce