Annonce

Annonce

Svar: Natte-uro


11. marts 2019

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Michelle

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at I har fået skruet antallet af amninger ned og har sat antallet af rigtige måltider lidt op. Det er rigtig godt, hvis I det næste stykke tid kan bibeholde rytmen om aftenen: Aftensmad, bad, babymassage, godnatgrød, tandbørstning, amning og putning og så flasken sen aften. Det er med til at sikre, at jeres dreng ikke vågner om natten, fordi han er sulten, og samtidig forbereder rytmen ham på, at det er sengetid og dermed, hvad der skal ske :)

Der kan dog være flere grunde end sult og rytme, som forklaring på, at jeres dreng vågner om natten, og jeg vil gerne nævne nogle af dem for dig :)

For det første har jeres dreng ikke haft den letteste start på livet, han er blevet opereret, har ligget i respirator og har haft lungeproblemer - og selvom alt er i orden nu, så kan det naturligt ikke udelukkes, at hans udfordringer i begyndelsen og hans megen gråd de første 6 måneder stadig påvirker hans søvn.

Det kan heller ikke udelukkes, at han vågner nu, fordi han f.eks. har problemer med ørerne - væske i ørerne, smerter fra mellemøret kan sagtens forklare afbrudt søvn. Og det kan være en idé at få lægen til at tjekke hans ører igennem. Astmatisk bronkitis, forkølelse og lignende vil naturligt også kunne påvirke og afbryde søvnen.

Hans alder spiller ind - han er 10 måneder nu og rigtig godt igang med at udvikle sig både motorisk og mentalt, og i de perioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget, sover de ofte dårligere. Han får langt flere stimuli i løbet af dagen og har derfor større drømmeaktivitet om natten, ligesom han motorisk naturligt øver sig - også om natten - og får sig lagt i stillinger, som han ikke mestrer at komme væk fra, men har brug for din hjælp.

Han er i separationsfasen, hvilket gør ham ekstra tryghedssøgende. Han viser naturligt behov for ekstra fysisk kontakt, har brug for at se jer, for at vide at I ikke er forsvundet. Og han kan blive rigtigt ked af det, hvis I f.eks. går ud i køkkenet og lader ham være alene i stuen, ligesom han kan blive ked af det, hvis I putter ham i seng og går fra ham om aftenen. Det er på grund af alder og udvikling svært for ham ikke at kunne se jer lige nu...

Måden han falder i søvn på spiller ind. Det er f.eks. vigtigt, at han forbinder sin seng med stedet, hvor han sover. Hvis han falder i søvn i jeres favn og flyttes sovende over i sin seng, så vil han ...


Annonce

... forbinde jeres favn med stedet, hvor a skal sove og når han så vågner om natten og ligger et andet sted, så vil dette være utrygt for ham, så vil han naturligt søge jer og have brug for jeres favn, for at kunne sove igen. Derfor vil han også have brug for at komme op i jeres arme om natten. Det samme gælder, hvis han falder i søvn med flaske eller bryst i munden eller hvis han vugges, trilles, hoppes med, når han skal sove.

Natteskræk/Night-terror kan også være en forklaring - han kan godt have dette med den alder han har. Det ses ikke hyppigt i denne alder, ofte starter det omkring 18 måneder, men det kan ikke udelukkes, at det er dette. Hvis der er tale om natteskræk, så er han ikke vågen og vil derfor afvise jeres forsøg på trøst og skubbe jer fra sig, hvis I forsøger at holde ham. Derfor er det bedste I kan gøre her at hjælpe ham tilbage ned at ligge, berolige med hænder, putte dynen på ham igen og se om I på den måde kan lulle ham videre ind i søvnen. Altså hjælpe ham med så lidt aktivitet som muligt. Hvis han vågner op, vil der naturligt gå lidt tid, før han er parat til at sove igen, og her kan det godt være nødvendigt at tage ham ind i stuen, sætte sig med ham og så vente på, at han atter bliver klar til at sove - men det er naturligt hårdt for jer med disse længere opvågninger om natten, og derfor er det godt, hvis I kan forsøge at få ham videre i søvnen i egen seng, hvor han fra starten er faldet i søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Lørdag 27. apr.: Mød Helen på Babybazar 2019, Babybazar

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg ved fra et af dine tidligere breve, at jeres dreng generelt har sovet godt om dagen i sin barnevogn. I kan derfor overveje, om I gør noget anderledes her - måske sover han i en voksipose eller lignende - i givet fald kan I også bruge denne om natten, I skal blot sikre jer, at temperaturen i rummet ikke er for varm. Det kan nogle gange være en god idé at efterligne dagens rutiner, overflytte det der virker om dagen til om natten, for på den måde at skabe mere ro...

Det kan som tidligere nævnt også være en idé at koble jeres senge sammen, så I ligger ved siden af hinanden og I kan berolige ham med hænder og nærhed, og han kan kravle ud og putte sig ind til jer, hvis han føler behov for dette. Fremfor at han skal løftes op i favn, gås rundt med og lignende om natten for atter at finde ro. I kan hjælpe ham med at ligge ned om natten, men stadig være der for ham :)

Jeg håber, at I kan bruge nogle af disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Lav en babybog med en CEWE FOTOBOG Kids

Små børn elsker at se på billeder af sig selv og familien! Det er sjovt at bladre i en babybog og så opdage en masse kendte ansigter. Samtidig er det en god måde at snakke enkelt sammen om de vigtige relationer som for eksempel: mor, far, søskende, bedsteforældre, fastre, mostre, onkler og nære ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. april 2019 | Sovevaner | 3 mdr.

Ligger vågen om natten - 3 mdr.

Kære Helen Allerførst en stor tak for den kæmpe hjælp som din brevkasse og...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2019 | Sovevaner | 5 år, 9 mdr.

Mange opvågninger pga tryghed

Kære Helen Endnu engang stort tak for dine altid gode og brugbare råd....

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2019 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

Den svære middagslur

Kære Helen Endnu engang stort tak for dine gode råd. Lillebror sover...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2019 | Sovevaner | 7 mdr.

Meget træt mor til datter på 7 måneder

Hej Helen Vi har flittigt gjort brug af din brevkasse til råd og...

Læs hele brevet og Helens svar


14. april 2019 | Sovevaner | 10 mdr.

Forslag til godnatbog

Hej Helen Har du et forslag til en godnatbog til en baby på 10 mdr. Vi vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Den bløde plet, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Der findes flere fontaneller og det skyldes at barnets kranieknogler ikke er vokset helt sammen, når det bliver født. Det at knoglerne er bevægelige har betydning under fødslen, hvor hovedet naturligt udsættes for et stort tryk. Samtidig sikrer bevægeligheden også at der er plads til at barnets hjerne kan vokse. Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen.

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes og derfor får børn lettere ondt i maven eller en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem rå madvarer. Brug derfor forskellige redskaber (kniv, skærebræt mv) til kød og grøntsager og det samme ved rå og færdiglavet mad.

- Frostvarer skal tøs op i en skål i køleskabet

- Rester fra dagens måltider sættes på køl med det samme....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce