Annonce

Annonce

Svar: 1 årig svær at putte til nat samt sover utroligt dårligt om natten


8. februar 2019

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære begge

Tak for jeres brev og velkommen til - og beklager svartiden denne gang :)

Dejligt at høre, at I trods manglende søvn stadig har humoren intakt - om I bor så langt ude på landet, at søvntoget ikke kommer forbi, skal jeg ikke kunne sige, men jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med jer ;)

Når jeg læser jeres brev, så er min umiddelbare tanke, at jeres datter ikke er træt nok eller parat til at sove, når I putter hende ... eller det er hun, men hun er ikke parat til at sove til natten allerede kl 19-19.30, hvorfor hun ofte ender med at få flere vågenperioder i løbet af aftenen og natten. Da hun står op kl 15-15.30 fra sin middagslur, så kommer der højst sandsynligt et søvntog kørende kl 19.30 og derfor falder hun ofte i søvn i løbet af 10 minutter der - hun er træt og parat til at sove. Men natten bliver sammenlagt for lang for hende...

I fortæller, at hun ofte puttes 19-19.30 og vågner kl 07. Det vil sige, at hun sover ca 11.5 timers nattesøvn (naturligvis lige nu afbrudt). Derudover sover hun ofte 1-1.5 time om formiddagen og 2 timers middagslur. Det betyder altså, at hun sammenlagt egentligt forventes at skulle sove 14.5-15 time i døgnet og ud fra jeres beskrivelse, så lyder det til at være for meget for hende.. måske ville hun trives med 1-1.5 time mindre...

Det vil være bedst, hvis I kan holde fast i nuværende rytme med to lure dagligt, når hun har den alder hun har - og hun falder jo også hurtigt og let i søvn i løbet af dagen. Det kunne være et forsøg værd, om hun kan puttes en smule senere til middagslur, dog så hun stadig kommer op før kl 16 og så I derefter kan putte hende lidt senere til natten, for at afkorte nattesøvnen lidt på denne måde og se om hendes søvn så kunne blive mere sammenhængende :)

Jeg er med på, at I egentlig synes en tidlig rytme er rigtig rar - så hun står tidligt op og går tidligt i seng.. men det lyder faktisk som om, at jeres datter måske ikke er helt så meget morgenmenneske som mor og far er, og at hun måske har en sen rytme - hvert fald lyder det ikke som om, at hun vil trives med at komme op omkring kl 05, som I ikke har noget problem med og tidligere har hun også haft en rytme, hvor hun først er gået i seng kl 22-23... Det betyder ikke, at Ikke kan hjælpe hende med ...


Annonce

... at finde en rytme, som kan passe ind i jeres hverdag, men det kan godt være, at I er nødt til at finde et kompromis - og så naturligvis også vide, at tiden arbejder for jer.

Med hensyn til at sidde hos hende og hendes behov for at sove sammen med jer om natten, så kan dette naturligvis godt være et reelt behov for tryghed og nærhed, og hvis det virker at sove sammen og alle får roligere og mere sammenhængende nætter på denne måde, så kan det være en god prioritering, at I skiftes til at lægge jer med hende i dobbeltsengen på hendes værelse. Det kan godt være en måde at vænne hende til at sove sammenhængende på, så hun får en indre fornemmelse for, at hun ikke behøver vågne.

Der er naturligt den mulighed, at hun også har vænnet sig til at vågne og tror, at det er sådan det skal være - og derfor igen og igen søger jer om natten, har en erfaring med sig om at I kommer ind, lægger hende ned, går ud igen, kommer ind igen og efterfølgende, at hun løftes op og sover videre sammen med jer. Jeg kan ikke udelukke, at der kan være nogle vaner og rutiner inde over her.... stadig lyder det dog som om, at hun har brug for trygheden og nærhed, og I må som sagt gerne prioritere dette i en periode, hvis det kan gøre, at hun fremadrettet så bedre kan sove selv :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Lørdag 27. apr.: Mød Helen på Babybazar 2019, Babybazar

Se flere foredrag med Helen ...


Sygdom, drømmeaktivitet, adskillelse fra jer om dagen osv. kan sagtens spille ind på og kan have spillet ind på dette behov - og det ene kan godt have afløst det andet, så det kan godt være forklaringen på, hvorfor I stadig synes det er svært. Årsagen er ikke nødvendigvis den samme.

Hvad løsningen så er, afhænger helt af problematikken. Min umiddelbare tanke er som sagt, at jeres datter får for lang en nattesøvn i forhold til hendes søvnbehov generelt. Det vil være synd at skære i hendes dagssøvn, så i stedet vil jeg anbefale, at I forsøger at putte hende senere i håb om en mere sammenhængnede nattesøvn. Så hun ikke vågner op og har længere vågne perioder, fordi hun reelt har fået den mængde søvn, som hun har behov for... Og jeg vil også anbefale, at I lige nu lægger jer med hende, hvis det er det som skal til, for at hun netop kan sove sammenhængende og begynde at få en indre fornemmelse for, at det er det hun skal :)

Jeg håber, at I kan følge mine tanker - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Lav en babybog med en CEWE FOTOBOG Kids

Små børn elsker at se på billeder af sig selv og familien! Det er sjovt at bladre i en babybog og så opdage en masse kendte ansigter. Samtidig er det en god måde at snakke enkelt sammen om de vigtige relationer som for eksempel: mor, far, søskende, bedsteforældre, fastre, mostre, onkler og nære ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

25. april 2019 | Sovevaner | 8 mdr.

Vil IKKE puttes af far.

Hej Helen. Vi er rendt i en udfordring som lyder på at vores datter...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2019 | Sovevaner | 14 mdr.

Gode råd til søvn - fortsættelse

Hej, Helen. Jeg har - omend lidt sent - lige lidt supplerende...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2019 | Sovevaner | 3 mdr.

Sovevaner og putterutiner

Hej Helen Vores datter er nu tre måneder. Vi er gået over til kun at give...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2019 | Sovevaner | 6 mdr.

Svær at få til at sove videre om dagen

Hej Helen, og tusind tak for hjælpen og de gode råd tidligere. Det hjalp os...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2019 | Sovevaner | 7 mdr.

Udfordringer med søvn

Hej igen Helen Vi har en del udfordringer med vores ellers meget milde og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce