Annonce

Annonce

Svar: 1 årig svær at putte til nat samt sover utroligt dårligt om natten


8. februar 2019

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære begge

Tak for jeres brev og velkommen til - og beklager svartiden denne gang :)

Dejligt at høre, at I trods manglende søvn stadig har humoren intakt - om I bor så langt ude på landet, at søvntoget ikke kommer forbi, skal jeg ikke kunne sige, men jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med jer ;)

Når jeg læser jeres brev, så er min umiddelbare tanke, at jeres datter ikke er træt nok eller parat til at sove, når I putter hende ... eller det er hun, men hun er ikke parat til at sove til natten allerede kl 19-19.30, hvorfor hun ofte ender med at få flere vågenperioder i løbet af aftenen og natten. Da hun står op kl 15-15.30 fra sin middagslur, så kommer der højst sandsynligt et søvntog kørende kl 19.30 og derfor falder hun ofte i søvn i løbet af 10 minutter der - hun er træt og parat til at sove. Men natten bliver sammenlagt for lang for hende...

I fortæller, at hun ofte puttes 19-19.30 og vågner kl 07. Det vil sige, at hun sover ca 11.5 timers nattesøvn (naturligvis lige nu afbrudt). Derudover sover hun ofte 1-1.5 time om formiddagen og 2 timers middagslur. Det betyder altså, at hun sammenlagt egentligt forventes at skulle sove 14.5-15 time i døgnet og ud fra jeres beskrivelse, så lyder det til at være for meget for hende.. måske ville hun trives med 1-1.5 time mindre...

Det vil være bedst, hvis I kan holde fast i nuværende rytme med to lure dagligt, når hun har den alder hun har - og hun falder jo også hurtigt og let i søvn i løbet af dagen. Det kunne være et forsøg værd, om hun kan puttes en smule senere til middagslur, dog så hun stadig kommer op før kl 16 og så I derefter kan putte hende lidt senere til natten, for at afkorte nattesøvnen lidt på denne måde og se om hendes søvn så kunne blive mere sammenhængende :)

Jeg er med på, at I egentlig synes en tidlig rytme er rigtig rar - så hun står tidligt op og går tidligt i seng.. men det lyder faktisk som om, at jeres datter måske ikke er helt så meget morgenmenneske som mor og far er, og at hun måske har en sen rytme - hvert fald lyder det ikke som om, at hun vil trives med at komme op omkring kl 05, som I ikke har noget problem med og tidligere har hun også haft en rytme, hvor hun først er gået i seng kl 22-23... Det betyder ikke, at Ikke kan hjælpe hende med ...


Annonce

... at finde en rytme, som kan passe ind i jeres hverdag, men det kan godt være, at I er nødt til at finde et kompromis - og så naturligvis også vide, at tiden arbejder for jer.

Med hensyn til at sidde hos hende og hendes behov for at sove sammen med jer om natten, så kan dette naturligvis godt være et reelt behov for tryghed og nærhed, og hvis det virker at sove sammen og alle får roligere og mere sammenhængende nætter på denne måde, så kan det være en god prioritering, at I skiftes til at lægge jer med hende i dobbeltsengen på hendes værelse. Det kan godt være en måde at vænne hende til at sove sammenhængende på, så hun får en indre fornemmelse for, at hun ikke behøver vågne.

Der er naturligt den mulighed, at hun også har vænnet sig til at vågne og tror, at det er sådan det skal være - og derfor igen og igen søger jer om natten, har en erfaring med sig om at I kommer ind, lægger hende ned, går ud igen, kommer ind igen og efterfølgende, at hun løftes op og sover videre sammen med jer. Jeg kan ikke udelukke, at der kan være nogle vaner og rutiner inde over her.... stadig lyder det dog som om, at hun har brug for trygheden og nærhed, og I må som sagt gerne prioritere dette i en periode, hvis det kan gøre, at hun fremadrettet så bedre kan sove selv :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 9. okt.: Samtalerum/Børn og opdragelse, Høje Taastrup Provsti

Tirsdag 12. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Tirsdag 19. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Sygdom, drømmeaktivitet, adskillelse fra jer om dagen osv. kan sagtens spille ind på og kan have spillet ind på dette behov - og det ene kan godt have afløst det andet, så det kan godt være forklaringen på, hvorfor I stadig synes det er svært. Årsagen er ikke nødvendigvis den samme.

Hvad løsningen så er, afhænger helt af problematikken. Min umiddelbare tanke er som sagt, at jeres datter får for lang en nattesøvn i forhold til hendes søvnbehov generelt. Det vil være synd at skære i hendes dagssøvn, så i stedet vil jeg anbefale, at I forsøger at putte hende senere i håb om en mere sammenhængnede nattesøvn. Så hun ikke vågner op og har længere vågne perioder, fordi hun reelt har fået den mængde søvn, som hun har behov for... Og jeg vil også anbefale, at I lige nu lægger jer med hende, hvis det er det som skal til, for at hun netop kan sove sammenhængende og begynde at få en indre fornemmelse for, at det er det hun skal :)

Jeg håber, at I kan følge mine tanker - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. august 2019 | Sovevaner | 12 mdr.

Barn vil ikke blive i seng

Kære Helen, Mange tak for dine råd i forhold til vores problemer med at...

Læs hele brevet og Helens svar


19. august 2019 | Sovevaner | 8 mdr.

Søvn og stop amning

Hej Helen. Min datter er 8,5 mdr og født 1 mdr før termin. Spørgsmål om...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

Vores baby på 4,5 måned powernapper

Kære Helen, Jeg skriver til dig for at, forhåbentligt, få en forklaring, et...

Læs hele brevet og Helens svar


17. august 2019 | Sovevaner | 6 år, 1 mdr.

Søvn og skolestart

Kære Helen, Vores store, søde, seje, stærke og dejlige pige er begyndt i...

Læs hele brevet og Helens svar


16. august 2019 | Sovevaner | 17 mdr.

Hvordan får vi vores datter til at falde i søvn i sin seng?

Kære Helen Vi har en datter på nu 17 måneder som pludre løs, og kan sige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.

- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce