Annonce

Annonce

Svar: Vågner konsekvent kl. 5 men er ikke udhvilet


6. januar 2018

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Julie

Tak for dit brev :)

Det er rigtig fint, at du er opmærksom på, at jeres datter ikke vågner, fordi hun er vant til at spise morgenmad tidligt og derfor vågner af sult. Det er derfor super, at I holder fast i morgenmad kl 07, ligesom I meget gerne må holde fast i godnatgrøden.

Derudover skal du naturligvis se på, hvornår hun sover om aftenen og hvor lang en middagslur hun tager. Hele dagens rytme vil naturligt spille ind på hvordan natten forløber. Du skal regne med, at hun nok har brug for godt 13 timers søvn i døgnet, og hvis hun f.eks. sover 3 timer til middag, så betyder det, at hun skal have ca. 10 timers nattesøvn f.eks. fra kl 20 til 06 - puttes hun allerede kl 19, vil det derfor være naturligt, at hun vågner kl 05...

Dertil kommer, at det også spiller ind, hvornår på dagen hun sover sin middagslur. Hvis hun starter dagen meget tidligt, så er hun naturligt også tidligt træt og kan derfor sove sin middagslur så tidligt, at eftermiddagen hurtigt bliver for lang for hende. Det kan gøre, at hun så powernapper i bilen eller bag på cyklen på vej hjem fra vuggestue/dagpleje - og det vil så være forklaringen på, at hun vågner tidlig morgen. Derfor skal hun helst sove middagslur mellem f.eks. 12-15 og ikke senere, så hendes nattesøvn ikke forstyrres af dette og så hun stadig kan holde sig vågen om eftermiddagen uden at tage et lille power-hvil...

Derudover, så har det naturligvis også noget at sige, hvad I laver mellem kl 05-06. Det kan være en ...


Annonce

... rigtig god idé, hvis du kan forsøge at få hende til at sove videre, eller så vidt muligt få afkortet hendes vågenperiode mere og mere, så det bliver til en opvågning fremfor en vågenperiode. Netop for at få forlænget hendes nattesøvn og vist hende, at det altså er for tidligt at stå op. Og det kan her være forskelligt, hvad der vil hjælpe.

Nogle gange kan du godt holde fast i, at hun skal blive i sin seng, og at det er for tidligt at starte dagen. Det kan være en god ide med nedrullede gardiner, så der ikke er dagslys. Nogle børn har glæde af en drypfri kop med lidt vand, så de kan tage sig lidt at drikke og sove videre. Det kan nogle gange hjælpe, at du ikke reagerer på hende, for på den måde at signalere, at det er sovetid og ikke tid til at stå op, imens du naturligvis ganske kort bare kan sige "Nat-nat, sove nu" eller lignende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Andre gange kan det være bedre, at du lader hende komme ind og sove i din seng, putte sammen med dig. Når hun ser, at du ligger med lukkede øjne, det er mørkt, og hun fornemmer, at det stadig er sovetid - og hun samtidig mærker din varme osv. så vil hun måske bedre kunne sove lidt videre - og I kan så stå op kl 06 i stedet... :)

Så prøv at være opmærksom på hendes dagsrytme og om du i den kan finde en forklaring på at hun vågner. Og prøv derudover at afkorte hendes vågenperiode om natten, så hun gradvist vænnes til at sove en lille smule længere og ikke tage en ekstra morgensur mellem f.eks. 06-07... :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce