Annonce

Annonce

Svar: Vågentid om natten - 16 mdr.


14. december 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Jannie

Tak for dit brev :)

Jeres dagsplan ser umiddelbart rigtig fin ud og det er netop rigtig godt, hvis du kan forsøge at holde nogenlunde samme rytme uanset om det er hverdag eller weekend, om din datter er i vuggestue eller derhjemme.

Du fortæller, at hendes middagslur varierer - så hjemme kan hun nogle gange godt sove 2-3 timer, hvor hun sover mindre i vuggestuen. Og det er okay, at du lader hende få denne fleksiblitet, det må hun naturligvis gerne - som udgangspunkt sover hun, når hun er træt og har brug for at sove og vågner naturligt, når hun er udhvilet og ikke behøver mere søvn...

Når det er sagt, så kan der dog godt være en sammehæng mellem, hvor meget hun sover om dagen og hvordan natten forløber, og din datter får umiddelbart en ret lang nattesøvn og det kan godt være derfor, at hun vågner. Du fortæller jo, at du ofte putter hende kl 19-19.30 og hun sover til 6-6.45 - det betyder, at hun ofte sover ca 11.5 time om natten og hvis hun om dagen så sover 2-3 timer oveni, så vil hun naturligt kunne vågne i løbet af natten, fordi hun samlet faktisk får lidt for meget søvn. Det gennemsnitlige søvnbehov vil være ca 13-13.5 time med den alder hun har - så at hun er vågen en time om natten kan altså godt hænge sammen med, at hun faktisk ikke behøver den times søvn....

Løsningen er dog ikke at afkorte hendes middagslur. Løsningen vil være at du forsøger at afkorte hendes vågenperiode om natten, så hun ikke er vågen i 1-1.5 time, men er kortere og kortere tid vågen - 45 minutter, 30 minutter, 15 minutter, 5 minutter. Så du forsøger at ændre det til en opvågning fremfor en vågenperiode. Og i takt med at hun så begynder at sove mere sammenhængende om natten, så skulle hendes dagssøvn gerne afkortes lidt af sig selv, så det hele hænger bedre sammen. Det er ikke meget mere hun sover, end det ...


Annonce

... udregnede behov, men lidt kan nogle gange godt gøre en forskel...

Der er samtidig også den mulighed, at du i weekenden, hvor hun har tendens til at sove en længere middagslur, putter hende senere, så du på den måde også afkorter hendes nattesøvn - men det afhænger naturligt af hvordan hun falder i søvn om aften og hvor parat hun virker til at sove, når du putter hende... Nogle gange kan det være en god idé at lægge et bad ind om aftenen, fordi det er med til at rykke hendes puttetidspunkt, samtidig med at badet stimulerer hende rigtig godt både motorisk og mentalt. Badet bør ligge ca. en time før hun puttes og godnatgrøden serveres efterfølgende.

Det spiller ind, hvad I laver om natten, når hun vågner. Prøv om du kan holde lyset slukket, undgå at tale for meget med hende og ikke reagerer for meget på alle hendes lyde, pludren osv. så hun fornemmer, at det er sovetid og ikke tid til aktivitet og leg. Da hun lyder til at have brug for din nærhed, så må du gerne lægge dig med hende og på den måde få hende så hurtigt som muligt videre i søvnen - prøv at undgå at du skal stå op med hende, gå i stuen eller lignende. Hele tiden arbejde på at hun ikke er aktiv om natten, men hjælpes til at sove om natten og være aktiv om dagen. Så hjælpe hende med så lidt aktivitet fra din side som muligt :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Og så spiller alder og udvikling naturligt også ind, og det er her rigtig godt, at du prioriterer at give hende nærhed og tæt fysisk kontakt, hvis du fornemmer, at hun lige nu har bruge for dette. Du har tidligere fortalt, at I sover sammen, og det må du naturligvis gerne fortsætte med, hvis du fornemmer, at det hjælper hende til at sove mere sammenhægende om natten og gør at hendes vågenperiode så bedre kan afkortes.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 3 år, 9 mdr.

Putning af datter på knap 4 år

Kære Helen Jeg skriver til dig for at få dine inputs omkring putning af...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juni 2018 | Sovevaner | 22 mdr.

Urolig søvn - 22 mdr.

Kære Helen Stort tak for gode råd – til trods for vores efterhånden store...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juni 2018 | Sovevaner | 4 år, 11 mdr.

Nye putterutiner

Kære Helen Endnu engang tak for gode råd og ikke mindst forståelse. Det kan...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2018 | Sovevaner | 6 mdr.

6 mdr baby vågner hele tiden om natten

Hej Helen. Jeg skriver til dig fordi jeg nu er ved og være fuldstændig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Der må derfor tages store individuelle hensyn, hvor det vigtigste er at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet Nutramigen eller Profylac.

Det vides ikke, hvor længe det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annoncer

Annonce