Annonce

Annonce

Svar: Det der søvn. Igen


1. november 2017

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det er altid en svær overgang, når børn ændrer i antallet af lure. Det er ofte svært, når barnet går fra 3 til 2 lure, det er svært, når barnet går fra 2 til kun 1 lur dagligt - og det bliver svært, når hun på et tidspunkt skal springe middagsluren helt over... overgangsperioder er bare svære :)

Lige nu vil det ofte være sådan, at hun nogle dage stadig vil have behov for to lure, og andre dage vil hun fint kunne trives med kun en lur. Derfor er det vigtigt, at du og vuggestuen er fleksible omkring hendes behov. Ligesom det er rigtig godt, at du er opmærksom på at hun nogle dage måske skal puttes til tidligere eller lidt senere, end hun plejer, netop fordi hun sover lidt varieret lige nu...

Det er rigtig godt, at du forsøger at skabe en fast dagsrytme hvad angår måltider, aktiviteter i løbet af dagen osv. Det er her også vigtigt, at du forsøger at starte dagen til samme tid hver morgen. Jeg plejer at sige +/- en halv times tid. Det betyder, at du skal forsøge at stå op til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend, uanset om hun skal i vuggestue eller være derhjemme. Jo mere ens hendes stå op tidspunkt er, jo mere vil resten af dagen følge efter, og jo lettere vil det være for dig at vurdere tidspunktet og behovet for lure.

Du skal også være opmærksom på, om hun de dage, hvor hun kun sover en lur dagligt, begynder at powernappe om eftermiddagen. Det kan være i bilen eller på cyklen på vej hjem fra institutionen... Hvis hun gør det, så er det tegn på, at hun stadig ikke kan nøjes med en lur dagligt, og det vil her være bedre, at hun får en formiddagslur. Det er bedre at hun powernapper om formiddagen end om eftermiddagen, fordi søvn der ligger efter kl 16 vil påvirke hendes nattesøvn, med den alder hun har...

Det kan også spille ind, hvorvidt hun er en lærke eller ugle, altså om hun starter dagen tidligt eller gerne sover længe. Hvis hun har tendens til gerne at ville sove længe, så kan man nogle gange godt vælge at lade hende sove til hun vågner af sig selv om morgenen. Det betyder, at hun så måske først vil starte dagen kl 8.30-09... og det kan så gøre, at hun kan nøjes med kun en lur dagligt og stadig gå forholdsvist tidligt i seng. MEN, hvis hun ikke har tendens til at kunne sove så længe, så vil det ofte være bedre, at du starter dagen tidligt og giver hende muligheden for at få to lure og her altså sikrer hende en formiddagslur.

Med hensyn til hendes brok i løbet af dagen, så behøver det ikke nødvendigvis at hænge sammen med manglende søvn, men kan også hænge sammen med hendes indtag af mad. Måske skal hun have lidt flere små måltider, måske skal hendes mad sammensættes på en lidt anden måde, så hun får flere grøntsager, fiberholdigt brød og lignende og mindre sukkerholdige ting... Jeg ved ikke, hvordan hun spiser, og hvordan du sammensætter hendes kost, men nogle gange når børn virker uoplagte, pylrede og til at mangle overskud, så kan det være en idé at se lidt på deres kostsammensætning. Så hvis din datter f.eks. virker træt om eftermiddagen, så kan det nogle gange være en god idé at tilbyde hende et ekstra mellemmåltid ...


Annonce

... der...

En dagsplan kunne se således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, ½ banan eller anden frisk frugt. Vand af kop.

Puttes evt. til formiddagslur

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, makrel, rognguf, sildepostej, laksepostej mv. Rester fra aftensmaden, det kan være pasta, frikadeller, grøntsager - kartoffelbåde eller kogt gulerødder, ærter, majs. Det kan også være agurk, rød peberfrugt eller lignende, der gives som tilbehør til brødet. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop

Puttes til middagslur - Hvis formiddagsluren er sprunget over vil hun måske skulle puttes og sove mellem 12-14... hvis hun har sovet formiddagslur, vil hun måske først være klar til luren kl 13.30..

Eftermiddag 15-16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Evt. en lille portion tykmælk (max 100ml) med lidt frugtmos, friske bær, evt. lidt rygbrødsdrys eller lignende, ½ banan eller anden frisk frugt, Vand af kop

Sen eftermiddag 17: Imens du laver aftensmad, kan hun tilbydes lidt forskelligt frisk og kogt grønt at gnave i...

Aften 18-18.30: Spiser mere og mere det samme som dig - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage og lignende.

Tilbydes en godnatgrød og lidt letmælk af en kop - og får derefter børstet tænder.

Puttes til natten (hvis du stadig ammer, kan du amme hende og putte hende) ca. kl 20.. Dette tidspunkt kan naturligvis også ligge tidligere, hvis hun kun har sovet en lur dagligt og dermed har sovet tidligere i løbet af dagen.

Der er i denne plan fortsat mange måltider, og meget rigtig mad. Og det er netop vigtigt at hun spiser sundt og varieret, så hendes humør er stabilt.

Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet, når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.

Det er vigtigt, at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret. Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas.

Det er vigtigt at undgå saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker:)

Samsovning behøver ikke være et problem. Hvis det fungerer godt for jer, at du og din datter sover i samme seng, så er der ikke umiddelbart grund til at ændre dette. Det er dog et problem, hvis det f.eks. betyder, at du ammer hende flere gange om natten for at holde hende sovende, men det har jeg ikke indtryk af, at du gør:)

Jeg håber, at ovenstående hjælper dig lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser

Det anbefales at bestille tid hos lægen når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3år, 4 år, 5 år og 12 år. Lægen vurderer her barnets sundhedstilstand og måler barnets længde og vægt. Det er også på de angivne tidspunkter at vaccinationsprogrammet ligger.

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg vigtigt, da det gennem leg udforsker verden og dermed udvikler sig.

I begyndelsen er mor og far det bedste legetøj og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde, berøring, osv.

I takt med at barnet bliver ældre vil det have glæde af forskellige kulørte legeting, ting som kan bevæges eller sige noget og ting som man kan holde om og røre ved.

Man kan købe legetøj som er tilpasset barnets færdigheder i en bestemt alder og derfor...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annoncer

Annonce