Annonce

Annonce

Svar: Opfølgning på søvn og putterutine


31. juli 2017

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L

Tak for dit brev og tilbagemeldingen om, hvordan det går :) Og det går stille og roligt fremad, hvilket jo er super dejligt.

Jeg tænker, at det er naturligt, at jeres dreng kan have sværere ved at falde i søvn. Han skal lære at sove uden at være i favn og uden at I skal vugge ham igen og igen, han er startet i vuggestue og har derfor naturligt svært ved at koble fra og slippe dagen og alle oplevelser, så det er helt okay og naturligt, at det stadig kan tage lidt tid og kræve lidt ressourcer fra jeres side, at få ham til at overgive sig til søvnen. Til gengæld, så er han nu begyndt at sove igennem og virker lagt mere glad og veloplagt, når han vågner - og det er guld værd for jer alle! :)

I må gerne vente med at vække ham til kl 07, hvis I fornemmer at 6.30 er for tidligt for ham. Det vigtigste er, at han ikke har et spænd fra 05-08... men kommer op nogenlunde samme tid hver dag (+/- 1/2 times tid), og at hans morgenmad ligger til samme tidspunkt. Hvis han får serveret morgengrød til fast tidspunkt hver dag, så vil hans indre ur stille og roligt begynde at indstille sig på at skulle spise der, og han vil begynde at vågne, fordi han så er sulten... Så selvom stå op tidspunktet lige nu kan variere en smule, så lad spisetidspunktet være det samme. Så hvis han slet ikke kan få øjne kl 06.30, men først er klar en halv time senere, så er det okay, men han bør ikke sove til kl 08, for så rykker hele dagen sig for meget :)

Som udgangspunkt skal I ikke skære af hans dagssøvn, men når det er sagt, så er det dog en god idé, at I forsøger at hjælpe ham med ikke at bytte om på nat og dag. Det betyder, at han gerne må sove 3.5-4 timer i løbet af dagen, fordelt på to lure. Det lyder til at være hans behov, og det må I lige nu gerne holde fast i. Men han skal ikke begynde at sove meget mere om dagen, så han pludselig sover 5 timer eller mere, for så bliver hans nattesøvn for kort for ham og jeres døgn kommer ikke til at hænge sammen.

Det er vigtigt, at I ikke putter ham om aftenen, før han er parat til at sove. Hvis han først er parat til at sove f.eks. kl 21.30, så skal I ikke putte ham før. Det dur ikke, at I forsøger at putte ham kl 20 og I så bruger 1.5 time på putning. Han skal puttes så sent, at han er parat til at sove inden for ca. 15 minutter. I skal forestille jer, at der kører et søvntog, ...


Annonce

... og det handler om at springe på toget, når det holder ved perron. Hvis man kommer for sent til toget, så er det enormt frustrerende at vente på det næste tog. Kommer man for tidligt til toget, så er det ligeså frustrerende - det er altså bare frustrerende at vente, og hvis toget ikke er der, så kan man ligeså godt udnytte tiden og lave noget andet imens.

Når det lykkes jer at putte jeres dreng inden for 10-15 minutter, så har I ramt søvntoget, så har I nået at springe på toget, når det kom forbi. Men hvis putningen tager en time eller mere, så har I ikke ramt søvntoget, så er I enten for tidligt eller for sent på den, og i forhold til, at han ofte sover ret godt om dagen og gode lange lure om dagen, så er det sandsynligt, at I er for tidligt på den :)

For at undgå, at han begynder at falde senere og senere i søvn om aftenen, er det derfor vigtigt, at I forsøger at putte ham, når han tydeligt er parat, så han lærer at sove inden for ca 15 minutter. I takt med at han lærer dette, så kan I begynde at putte ham tidligere og tidligere - han kender ikke klokken, men lærer gradvist ritualet at kende og vil derfor ofte kunne falde tidligere i søvn. Hvorimod, hvis I bruger for lang tid på at få ham til at sove, så lærer han at putteritualet skal trække ud, og så får han sværere ved at sove. Og ved på den måde gradvist at forlænge hans nattesøvn om aftenen, så vil han af sig selv ofte afkorte dagssøvnen tilsvarende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han ikke gør det, så kan man godt vælge at gå ind og vække ham af hans dagssøvn, men det er ikke første valg, og det er aldrig et spørgsmål om at fjerne en time af hans dagssøvn på en gang. Det skal ske med små skridt... men det kan vi tage til den tid, hvis det viser sig nødvendigt. Lige nu lyder det fint, at han er begyndt at sove igennem, at I forsøger med et fast stå op tidspunkt og prøver at putte ham med så kort et putteritual som muligt om aftenen, altså forsøger at ramme søvntoget bedst muligt :)

Det er naturligt, at hans dagssøvn kan være længere end tidligere netop nu, hvor han er i vuggestue og skal vænne sig til hverdagen der. Derfor skal han have tid, og have lov til at falde til, før man overvejer at ændre på noget her :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen :)

Bibehold den gode gænge - og fortsat held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annoncer

Annonce