Annonce

Annonce

Svar: Søvn og flasker


12. juni 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L

Tak for dit brev, jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer :)

Når jeres dreng vågner midt nat, så kan det hænge sammen med flere ting. Det kan være hans alder og udvikling, det kan også være hans rytme i løbet af dagen. Det spiller ind, hvornår han sover - hvis han f.eks. har tendens til at powernappe sidst på dagen, så kan det godt påvirke nætterne. Og så er det også sådan, at tidspunktet han sover på om dagen kan påvirke nætterne.

Vores døgn er inddelt i søvnfaser og vågenhedsfaser. Det vil sige perioder hvor jeres dreng naturligt sover og perioder hvor han er vågen. En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter, når han er træt og falder i søvn og varer til han spontant vågner op, fordi han ikke har behov for at sove mere.

Hver søvnfase indeholder perioder, hvor vi sover let og hvor vi sover tungt. Der vil naturligt i vores søvnmønster være en helt fast periode, hvor vi sover lettere, hvor vi er mere årvågne. Vi har alle et tidspunkt om natten, hvor det er lettere for os at stå op og gå ud at tisse osv. end det f.eks. er for os at skulle stige op en time før vækkeuret ringer.

Det samme mønster har vi om dagen - vi er årvågne og aktive når vi vågner og op igennem formiddagen, frokost og så dykker vi igen midt på dagen. Her har vi brug for en powernap, og hvis vi ikke får den, så klarer vi voksne det ofte med lidt sukker og en kop kaffe og børn får en middagslur ... :)

Det betyder, at når man ser over et døgn, så er det et peak om natten og et dyk om dagen. Sagt på en anden måde, hvis jeres dreng f.eks. sover middagslur kl 14, så har han "et dyk der" og det modsatte "peak" kan han så have om natten kl 02.

Nogle gange kan det, hvis barnet konsekvent vågner til samme tid hver nat, være en løsning at ændre lidt på barnets rytme, så man flytter på tiderne dagen igennem med måske 1/2 time, fordi det kan ændre på søvnen om natten. I fortæller, at I ofte vækker jeres dreng om dagen og at han godt kan lide at sove i dagtimerne - og jeg tænker derfor, at det godt kunne være en ide at I forsøger at give ham en lidt anden dagsrytme, og at det måske vil gøre en forskel hos jer...

Det vil være rigtig godt, hvis jeres dreng får ca 14 timers søvn i døgnet - det vil være det gennemsnitlige søvnbehov ...


Annonce

... i denne alder. Og det kan f.eks. være fordelt sådan, at han sover 11 timer om natten og 3 timer om dagen og måske skal I prøve med en rytme, hvor han sover to lige lange lure f.eks. 2 x 1.5 time...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur og sover måske 1.5 time f.eks. fra 9.30-11

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, 1/2 hårdkogt æg og lignende. Og suppleres også stadig gerne med mos. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Flaske eller mme af kop og puttes til middagslur, hvor han igen sover 1.5 time f.eks fra kl 14-15.30...

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos eller måske lidt frugtgrød med mme, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød i køkkenet ca 19.30, får herefter børstet tænder

Flaske og puttes ca kl 20

Sen aften 23-24: Evt. flaske og sover videre.

I 10-12 måneders alderen vil de fleste børn trives med to flasker i døgnet, og de kan evt. ligge før middagslur og aften, eller de kan ligge aften og sen aften. Nogle gange ligger de også aften og midt nat... Det lyder hos jer som om, at det vil fungere godt med flaske før middagslur og flaske, når han puttes om aftenen - og at han begynder at kunne undvære flasken sen aften/nat. Han lyder ikke til at søge den, og han lyder til at blive irriteret, når I tilbyder den..

Når og hvis han vågner, så prøv om I kan signalere, at det er sovetid. Ikke tænde lys, ikke lege og snakke, men holde fast i, at han skal sove. Hvis du tager ham op, så læg dig med ham, så han kan se og fornemme at du sover - begynd ikke at gå rundt med ham eller give ham mælk eller lignende. Prøv om I kan hjælpe ham med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt :)

Håber I kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt nyt at arbejde videre med:)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annoncer

Annonce