Annonce

Annonce

Svar: Fladt baghoved - 5 måneder


28. december 2023

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at I har fået jeres drengs spændinger behandlet, og at I også kan fornemme, at det har hjulpet på den skævhed af kraniet, som I oplevede begyndte at komme. Det er super!

Spændinger i nakken kan gøre, at barnet foretrækker at dreje hovedet i en bestemt retning, og det kan føre til en ensidig belastning af kraniet, hvilket så resulterer i en fladere form i den ene side. Dette kan være relateret til tilstanden torticollis, som kan forårsage asymmetri i musklerne i den ene side af nakken - jeg ved ikke, om dette har været tilfældet hos jer?

Det er også rigtig godt, at I stadig lægger jeres dreng så meget som muligt på maven, fordi der i denne stilling ikke er noget pres på hans hoved. Hans hoved kan blive fladt, hvis han ligger meget på ryggen, og derfor er det netop vigtigt, at han er på maven så meget som muligt, når han er vågen.

Derudover skal du være opmærksom på fortsat at dreje hans hoved, når han sover, så hovedet ikke altid hviler på baghovedet, men drejes skiftevis til venstre og højre. Det er naturligt svært at styre dette med den alder han har nu, men prøv:)

Du skal også være opmærksom på at du bør minimere hans tid i f.eks. skråstol eller autostol. Når han ligger her, så får han også et pres på baghovedet. Autostolen bør derfor kun bruges i bilen, og skråstol bør helt undværes.

Jeg kan ikke ud af dit brev se, om du ammer eller giver flaske, men hvis du giver flaske, så vær opmærksom på, hvordan du sidder, når du tilbyder ham flasken. Det er også vigtigt, at han her ligger på en måde, hvor der ikke er et unødigt pres på hans baghoved. Det er bedre, hvis han også her ligger med hovedet skiftevis på højre og venstre arm, end at han f.eks. ...


Annonce

... ligger med hovedet direkte og fladt på ammepude eller lignende.

Du har helt ret i, at når han begynder at kunne sidde i f.eks. højstol, så vil der ikke længere være samme pres på hovedet. Derudover så vil han naturligt blive mere mobil og i stand til på egen hånd at udforske verden omkring sig. Det vil naturligt ændre hovedets position og reducere et ensidigt pres.

Det, at han begynder at kunne sidde og senere også kravle vil også gøre, at hans nakke- og rygmuskler bliver styrket, og det vil igen kunne hjælpe med at reducere en skævhed og fremme en mere symmetrisk hovedform. Når det så er sagt, så er det dog stadig vigtigt, at du lige nu fortsætter med at gøre alt, hvad du kan, for at fjerne pres fra hans baghoved.

Jeg tænker også, at det kunne være en god idé at få ham vurderet igen. Da han tidligere har haft glæde af behandling - går ud fra at behandlingen er foretaget af en fysioterapeut - så kunne det være en idé at få ham/hende til at undersøge jeres dreng igen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Jeg ved ikke, om jeres dreng har haft torticollis, men jeg tænker, at uanset hvad, så er det en god idé at sikre sig, at han har den rigtige bevægelighed i sine hals- og nakkemuskler, og måske kan I få nogle nye øvelser, som vil være gode for ham og de udfordringer, som I oplever netop nu.

Hvis der er tale om torticollis, så vil tidlig behandling ofte have en positiv effekt - man vil ofte se forbedringer inden for få måneder. Men sværhedsgraden kan også spille ind, og i nogle tilfælde kan torticollis give længerevarende ubalance i musklerne og derfor kræve længere tids behandling. Derfor er det en god idé, at I lige får jeres dreng tjekket igennem igen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig god jul og godt nytår :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


17. maj 2024 | Diverse | 16 mdr.

Cyklus efter fødsel

Hej Helen Jeg har denne gang et spørgsmål, som ikke direkte vedrører mine...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2024 | Diverse | 2 år, 2 mdr.

Måltider og putning

Kære Helen, Tak for nogle rigtig gode råd sidste gang:) Min søn, når han...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2024 | Diverse | 2 år, 9 mdr.

Ked af at være i dagplejen

Hej Helen. Vi har en dejlig pige på 2 år og 9 måneder, hun har ellers været...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 5 mdr.

Menstruation efter fødslen - 5 mdr.

Kære Helen. Jeg fødte en dreng den 15. juli 2023. Jeg ammer ham, men han får...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce