Annonce

Annonce

Svar: Ulykkelig ved aflevering i vuggestue og mediepåvirkning


20. november 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Nanna

Tak for dit brev og alle dine tanker :) Dejligt at høre fra dig igen, velkommen tilbage og stort tillykke med, at I nu har fået en lillesøster, hvor dejligt :)

Det er rigtig godt, at du har en fin kontakt med pædagogerne, og at de har udtrykt forståelse for din bekymring. Det er vigtigt, at alle er opmærksomme på, hvordan din dreng trives, og det er helt relevant at tale med lederen af institutionen om, hvordan hverdagen fungerer hos dem.. for ja, du har helt ret i, at når man ser de udsendelser, der sendes i tv om hverdagen i vuggestuer og børnehaver, så gør det oprigtigt ondt i hjertet...

I dokumentaren "Eksperimentet med vores børn" på TV2, er der ingen tvivl om, at personalet er så presset, at det går ud over børnene. Næsten alle børnene mistrives, de mangler voksenkontakt, og pædagogerne er alt for pressede. Der er simpelthen ikke tid til at give børnene den omsorg og den nærværende voksenkontakt, som de har behov for - og det selvom der filmes i en rigtig god daginstitution, med utroligt søde, meget kompetente og engagerede pædagoger...!

Dokumentaren viser også, at hvis man fordobler antallet af pædagoger, så der i stedet for 3 pædagoger til 35 børn bliver er tilknyttet 6 pædagoger til 35 børn, så sker der en markant ændring. Pædagogerne har faktisk tid til at lave nogle udviklende ting med børnene, der er mulighed for, at de kan bruge deres faglighed og ikke "kun" laver brandslukning, så børnene oplever en læringsrig og udviklende hverdag. Børnenes stressniveau falder betydeligt, de børn som ofte er blevet overset, fordi de er mere stille eller har valgt at trække sig, bliver nu set. De børn som har været udadreagerende, fordi de havde brug for voksenkontakt - ja de bliver pludselig mere rolige. Alle har det bare langt bedre.

Så, når du skriver, at tanker som "der mangler hænder", "dit barn bliver ikke set og hørt", drøner rundt i hovedet på dig, så forstår jeg det godt. Og det er naturligvis vigtigt, at du er opmærksom, og at du taler med pædagogerne om, hvordan det egentlig ser ud hos dem...

Det lyder som om, at det nogle gange måske er hårdt for jeres dreng at være i institutionen, men når det er sagt, så lyder det faktisk også som om, at han oplever nogle gode ting der og faktisk er glad for det. Du fortæller, at han har en rigtig god ven, som han leger med, og at de to skal følges videre i børnehave, når det bliver aktuelt. Du nævner også, at han efter nogle dage derhjemme faktisk nævner, at han savner vuggestuen, og det er jo et godt tegn.

Du kan naturligvis godt tage ham ud og vælge at passe ham og lillesøster derhjemme... men som du selv skriver, så bliver det en kortere periode, og så skal han tilbage til en anden børnehave - du kan sandsynligvis ikke få plads i den institution, som han går i nu. Der er derfor nogle overvejelser i forhold til det nuværende sted, hvordan du oplever dette sted, og hvorvidt det også vil være godt at lillesøster går der - der er noget dejligt ved, at de kan gå i samme institution... Og hvis det er et godt sted, hvis du oplever lydhørhed, søde, engagerede og fagligt dygtige pædagoger, så har det stor værdi at blive der...

Jeg tænker derfor, at det lige nu lyder som om, at du skal udnytte den fleksibilitet, som du har i hverdagen, fordi du netop har barsel. Det er rigtig godt, at din dreng har en ugentlig fridag, måske kan det sættes lidt i system, så han altid er hjemme onsdag. Det vil betyde, at han er i vuggestue to dage har fri en dag, er af sted to dage og er hjemme i to dage - og på den måde bliver det ikke så overvældende for ham, som hvis det er 4 dage i træk...

Det kan også være en god idé ...


Annonce

... at tale med pædagogerne om, hvornår på dagen det vil være bedst, at du afleverer ham. Da han er rigtigt ked af det, når du går, så vil det være godt, hvis der er en pædagog til at tage imod ham, som han kan sige farvel sammen med, og som kan hjælpe ham videre med dagen. Og alt efter tidspunkt kan det variere, hvornår de har bedst tid til dette.

Nogle gange kan det være en fordel, at han afleveres tidligt, fordi der måske ikke er kommet så mange børn endnu, så der er mere ro på.. og samtidig kan I undgå, at han måske har svært ved at komme med i en leg, fordi de andre børn allerede er igang med dagens aktiviteter, hvis han afleveres senere... andre gange kan det være bedre, at han bliver afleveret som en af de sidste, fordi han måske hører til dem, som har glæde af at vågne af sig selv om morgenen, have en stille og rolig morgen, før I tager af sted - og det kan give ham det overskud, som han har brug for, når han skal ind i institutionens verden.

Du kan også tale med pædagogerne om, hvornår på dagen der er flest på arbejde, så han er der i det tidsrum, hvor der netop er flest hænder, fordi det naturligt vil gøre, at han så bliver set og mødt lidt mere og måske derfor synes, at det er lidt sjovere at være der...

Du spørger, om institutionslivet kan præge din dreng negativt, og ud fra en udsendelse som "Eksperimentet med vores børn", så er det tydeligt, at hvis der er nok voksne til at give børnene opmærksomhed, så bliver børnene mindre impulsstyrede, og deres konflikter nedsættes. Det er vigtigt, at børn hjælpes til at finde ud af, hvordan man er sammen med andre, hvad andre synes er rart, og hvad andre ikke bryder sig om.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Vi ved, at når børn begynder i skole, så er der i indskolingsklasserne og i første klasse rigtig meget uro. Vi ser også, at flere og flere børn har problemer med koncentrationsbesvær, og det kan godt hænge sammen med, at barnet gennem vuggestue- og børnehave faktisk ikke er vant til at have voksenkontakt og ikke har haft voksne til at hjælpe sig med at selvregulere.

I den stress-test der laves i dokumentaren, er det tydeligt at stress-niveauet falder markant - 12 ud af 15 børn falder i stres-niveau, mellem 15-25%, hvilket jo er en hel del og det på blot 14 dage... vi ved at stress og også stress hos små børn er stigende, og det er naturligt noget, som også kan følge ind i unge- og voksenlivet...

Det lyder for mig som om, at I har fundet en god institution, og jeg læser lidt mellem linjerne, at du faktisk synes, denne vuggestue er bedre end den vuggestue, som jeres dreng gik i tidligere. Det lyder som om, at du faktisk gerne vil have ham der, og at der også vil være en plads til lillesøster, når det bliver aktuelt, så han går i børehaven og hun i vuggestuen, og det vil fungere for alle. Måske vil han netop synes, at det er dejligt at være, hvor hun også er og at de afleveres samme sted :)

Lige nu er han naturligt også bevidst om, at du jo går derhjemme sammen med hende, og det er naturligt derfor ekstra svært at skulle hjemmefra. Det er naturligt svært at skulle forlade det hyggelige og rare derhjemme, og være usikker på, om han nu går glip af noget.. og derfor er det svært at sige farvel. Men når først han er kommet godt ind af døren og har fundet sin legekammerat, så går det faktisk okay, og han nyder til også at nyde det... han er ikke ked af det i løbet af dagen, men hygger sig - og så har han naturligt stadig også glæde af fridage og kortere dage, og at du giver ham lidt af den fleksibilitet, som du lige nu kan give ham, og som han også viser behov for :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Sig farvel til røde babynumser

Hud der konstant bliver udsat for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Men med korrekt forebyggende hudpleje kan du sikre, at dit barn altid har sund hud ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

19. januar 2021 | Diverse | 14 mdr.

Vanskelig indkøring

Kære Helen. Vi har nu et spørgsmål vedrørende indkøring, så vi håber du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2021 | Diverse | 8 mdr.

8 mdr - søvn, mad og vågen tid

Hej Helen, Vores pige på 8 mrd får MME og vejer godt og vel lidt over 10...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2020 | Diverse | 6 mdr.

Snart 7 mdr, døgnrytme, højt aktivitetsniveau og powernap?

Hej Helen. Det er gået gevaldigt godt med barnevognen den sidste måneds...

Læs hele brevet og Helens svar


3. december 2020 | Diverse | 10 mdr.

Dagpleje - 10 mdr.

Kære Helen Uh, jeg synes det er en voldsom svær tid. Jeg har desværre...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2020 | Diverse | 11 mdr.

Indkøring og rytme i vuggestuen

Kære Helen. Vores dreng starter i vuggestue i det nye år, hvor han lige vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og gives f.eks. til kvinder i fødsel. Lattergas virker på den måde at kvinden mærker smerten, men ikke alder sig gå på af den - hun bliver lidt "ligeglad". Det er lidt ligesom at blive lidt fuld og svimmel.

Når masken lægges fra kvinden, så forsvinder virkningen hurtigt igen.

Læs mere i Babylex

Fennikel

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce