Annonce

Annonce

Svar: Ulykkelig ved aflevering i vuggestue og mediepåvirkning


20. november 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Nanna

Tak for dit brev og alle dine tanker :) Dejligt at høre fra dig igen, velkommen tilbage og stort tillykke med, at I nu har fået en lillesøster, hvor dejligt :)

Det er rigtig godt, at du har en fin kontakt med pædagogerne, og at de har udtrykt forståelse for din bekymring. Det er vigtigt, at alle er opmærksomme på, hvordan din dreng trives, og det er helt relevant at tale med lederen af institutionen om, hvordan hverdagen fungerer hos dem.. for ja, du har helt ret i, at når man ser de udsendelser, der sendes i tv om hverdagen i vuggestuer og børnehaver, så gør det oprigtigt ondt i hjertet...

I dokumentaren "Eksperimentet med vores børn" på TV2, er der ingen tvivl om, at personalet er så presset, at det går ud over børnene. Næsten alle børnene mistrives, de mangler voksenkontakt, og pædagogerne er alt for pressede. Der er simpelthen ikke tid til at give børnene den omsorg og den nærværende voksenkontakt, som de har behov for - og det selvom der filmes i en rigtig god daginstitution, med utroligt søde, meget kompetente og engagerede pædagoger...!

Dokumentaren viser også, at hvis man fordobler antallet af pædagoger, så der i stedet for 3 pædagoger til 35 børn bliver er tilknyttet 6 pædagoger til 35 børn, så sker der en markant ændring. Pædagogerne har faktisk tid til at lave nogle udviklende ting med børnene, der er mulighed for, at de kan bruge deres faglighed og ikke "kun" laver brandslukning, så børnene oplever en læringsrig og udviklende hverdag. Børnenes stressniveau falder betydeligt, de børn som ofte er blevet overset, fordi de er mere stille eller har valgt at trække sig, bliver nu set. De børn som har været udadreagerende, fordi de havde brug for voksenkontakt - ja de bliver pludselig mere rolige. Alle har det bare langt bedre.

Så, når du skriver, at tanker som "der mangler hænder", "dit barn bliver ikke set og hørt", drøner rundt i hovedet på dig, så forstår jeg det godt. Og det er naturligvis vigtigt, at du er opmærksom, og at du taler med pædagogerne om, hvordan det egentlig ser ud hos dem...

Det lyder som om, at det nogle gange måske er hårdt for jeres dreng at være i institutionen, men når det er sagt, så lyder det faktisk også som om, at han oplever nogle gode ting der og faktisk er glad for det. Du fortæller, at han har en rigtig god ven, som han leger med, og at de to skal følges videre i børnehave, når det bliver aktuelt. Du nævner også, at han efter nogle dage derhjemme faktisk nævner, at han savner vuggestuen, og det er jo et godt tegn.

Du kan naturligvis godt tage ham ud og vælge at passe ham og lillesøster derhjemme... men som du selv skriver, så bliver det en kortere periode, og så skal han tilbage til en anden børnehave - du kan sandsynligvis ikke få plads i den institution, som han går i nu. Der er derfor nogle overvejelser i forhold til det nuværende sted, hvordan du oplever dette sted, og hvorvidt det også vil være godt at lillesøster går der - der er noget dejligt ved, at de kan gå i samme institution... Og hvis det er et godt sted, hvis du oplever lydhørhed, søde, engagerede og fagligt dygtige pædagoger, så har det stor værdi at blive der...

Jeg tænker derfor, at det lige nu lyder som om, at du skal udnytte den fleksibilitet, som du har i hverdagen, fordi du netop har barsel. Det er rigtig godt, at din dreng har en ugentlig fridag, måske kan det sættes lidt i system, så han altid er hjemme onsdag. Det vil betyde, at han er i vuggestue to dage har fri en dag, er af sted to dage og er hjemme i to dage - og på den måde bliver det ikke så overvældende for ham, som hvis det er 4 dage i træk...

Det kan også være en god idé ...


Annonce

... at tale med pædagogerne om, hvornår på dagen det vil være bedst, at du afleverer ham. Da han er rigtigt ked af det, når du går, så vil det være godt, hvis der er en pædagog til at tage imod ham, som han kan sige farvel sammen med, og som kan hjælpe ham videre med dagen. Og alt efter tidspunkt kan det variere, hvornår de har bedst tid til dette.

Nogle gange kan det være en fordel, at han afleveres tidligt, fordi der måske ikke er kommet så mange børn endnu, så der er mere ro på.. og samtidig kan I undgå, at han måske har svært ved at komme med i en leg, fordi de andre børn allerede er igang med dagens aktiviteter, hvis han afleveres senere... andre gange kan det være bedre, at han bliver afleveret som en af de sidste, fordi han måske hører til dem, som har glæde af at vågne af sig selv om morgenen, have en stille og rolig morgen, før I tager af sted - og det kan give ham det overskud, som han har brug for, når han skal ind i institutionens verden.

Du kan også tale med pædagogerne om, hvornår på dagen der er flest på arbejde, så han er der i det tidsrum, hvor der netop er flest hænder, fordi det naturligt vil gøre, at han så bliver set og mødt lidt mere og måske derfor synes, at det er lidt sjovere at være der...

Du spørger, om institutionslivet kan præge din dreng negativt, og ud fra en udsendelse som "Eksperimentet med vores børn", så er det tydeligt, at hvis der er nok voksne til at give børnene opmærksomhed, så bliver børnene mindre impulsstyrede, og deres konflikter nedsættes. Det er vigtigt, at børn hjælpes til at finde ud af, hvordan man er sammen med andre, hvad andre synes er rart, og hvad andre ikke bryder sig om.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Vi ved, at når børn begynder i skole, så er der i indskolingsklasserne og i første klasse rigtig meget uro. Vi ser også, at flere og flere børn har problemer med koncentrationsbesvær, og det kan godt hænge sammen med, at barnet gennem vuggestue- og børnehave faktisk ikke er vant til at have voksenkontakt og ikke har haft voksne til at hjælpe sig med at selvregulere.

I den stress-test der laves i dokumentaren, er det tydeligt at stress-niveauet falder markant - 12 ud af 15 børn falder i stres-niveau, mellem 15-25%, hvilket jo er en hel del og det på blot 14 dage... vi ved at stress og også stress hos små børn er stigende, og det er naturligt noget, som også kan følge ind i unge- og voksenlivet...

Det lyder for mig som om, at I har fundet en god institution, og jeg læser lidt mellem linjerne, at du faktisk synes, denne vuggestue er bedre end den vuggestue, som jeres dreng gik i tidligere. Det lyder som om, at du faktisk gerne vil have ham der, og at der også vil være en plads til lillesøster, når det bliver aktuelt, så han går i børehaven og hun i vuggestuen, og det vil fungere for alle. Måske vil han netop synes, at det er dejligt at være, hvor hun også er og at de afleveres samme sted :)

Lige nu er han naturligt også bevidst om, at du jo går derhjemme sammen med hende, og det er naturligt derfor ekstra svært at skulle hjemmefra. Det er naturligt svært at skulle forlade det hyggelige og rare derhjemme, og være usikker på, om han nu går glip af noget.. og derfor er det svært at sige farvel. Men når først han er kommet godt ind af døren og har fundet sin legekammerat, så går det faktisk okay, og han nyder til også at nyde det... han er ikke ked af det i løbet af dagen, men hygger sig - og så har han naturligt stadig også glæde af fridage og kortere dage, og at du giver ham lidt af den fleksibilitet, som du lige nu kan give ham, og som han også viser behov for :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

29. juli 2020 | Diverse | 3 mdr.

Afføring - problematisk

Hej Helen Jeg har en dreng fra 7/5-20. Han får pt Nutramigen fra apoteket og...

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2020 | Diverse | 1 mdr.

Konstant afføring i bleen

Hej Helen. Min søn på knap 7 uger har konstant en smule afføring i bleen og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juli 2020 | Diverse | 23 mdr.

Svigter min 2 årige dreng ved indlæggelse

Kære Helen Tak for en rigtig god brevkasse. Jeg er mor til en...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juli 2020 | Diverse | 6 år, 10 mdr.

Lugter til ting

Kære Helen Det er længe side at jeg sidst har skrevet og nu har vi behov for...

Læs hele brevet og Helens svar


28. april 2020 | Diverse | 3 år, 6 mdr.

Behovsdato/boernehavestart

Kaere Helen Vores familie staar overfor nogle omvaeltninger, som jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden.

Temperaturen kan stige pludseligt, og når temepraturen stiger for hurtigt kan temperaturreglueringscenteret i hjernen ikke følge med og kramperne opstår.

Når barnet har krampe vil det evt. udstøde et lille skrig, rulle med øjnene, spænde i hele kroppen, blive stiv som en flitsbue og/eller ryste i arme og ben.

Har man set et epileptisk anfald, så ligner det dette og det kan virke...

Læs mere i Babylex

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce