Annonce

Annonce

Svar: Tør hud og hudpleje


12. april 2010

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Tina

Det er helt normalt at spædbørn kan have tør hud. Deres hud skal vende sig til at være uden for livmoderen og til at være i berøring med tøj osv.

Fedtet skal komme indenfra og kommer til barnet via mælken. Men derudover kan det være nødvendigt at smøre barnet med lidt creme eller olie, særligt udsatte steder. Det er ofte omkring håndled og ankelled og også på maven, at spædbørn bliver tørre.

Du har naturligvis ret i at barnet hud er ren, fin og naturlig og at man så vidt muligt ikke skal bruge en masse creme, sæbe osv. når det ikke er nødvendigt. Men nogle gange kan barnet blive så tør at huden sprækker og det giver grobund for bakterier og dermed infektion og det skal man naturligvis forsøge at undgå.

Det er fint at du bruger lidt badeolie eller babybad (flydende uparfumeret sæbe), når du bader hende. Men du kan også bruge lidt lotion eller creme efter badet, for at få givet lidt ekstra fedtstof til huden på den måde.

Det må her anbefales at vælge produkter som er svanemærkede. Det vil sige produkter som er fri for parabener, parfume og andre allergi- og hormonforstyrrende stoffer. Du skal være opmærksom på at produkter som f.eks. er mærket "dokumenteret mild" godt kan indeholde parfume. Så se dig om efter det grønne svanemærke og tro på at du så køber en produkt der er i orden.

Der findes rigtig mange muligheder på markedet, så svanemærket er en god rettesnor :)

Af hudplejemidler skelner man imellem lotion, creme, fedtcreme og olie.

En lotion indeholder ofte mere vand end en creme. En lotion er derfor god at bruge, hvis huden kun er lidt tør. Områder af huden, der er direkte udsat for ...


Annonce

... frost/kulde, bør ikke være smurt med lotion, pga det høje vandindhold - f.eks. barnets kinder i vintermånederne.

En creme indeholder ca 20-30 pct fedtstof. Fordampningen sker derfor ikke så hurtigt, og det stadig forholdsvis store vandindhold gør, at cremen fortsat er let at smøre ud.

En fedtcreme har et fedtindhold på ca 70 pct. Det høje indhold har betydning for hudens evne til at gendannes, hvilket er vigtigt hvis huden er meget tør eller hvis barnet f.eks. har børneeksem.

En olie eller f.eks. vaseline har et indhold på 100 pct fedtstof og virker derfor ofte klistret og fedtet. Ved brug af disse produkter lægges en hinde på huden, som forhindrer fordampning. Det kan være en fordel at bruge dem til børn som er meget tørre i huden f.eks. om aftenen, så det virker i nattens løb.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Det kan anbefales at du ikke kun bruger en type men prøver at variere lidt mellem at bruge olie i badevandet og at smøre din datter ind efter badet. Du kan fint bruge en lotion, nu hvor det er sommer, men både en creme og en fedtcreme kan også være rigtig god at bruge omkring håndled og ankler, hvor huden sandsynligvis er mest tør.

En hudplejeserie som f.eks. Derma er fri for parabener og hormonforstyrrende stoffer, den kan købes i de fleste supermarkeder.

Natusan laver "First Touch" som også har gode produkter i deres serie, du skal dog være opmærksomme på at nogle af deres produkter ikke har fået svanemærket, fordi de indeholder parfume. Apoteket har en babyserie, Matas har en babyserie - der er masser af muligheder - men se dig godt for og vælg som sagt produkter som er svanemærket :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

19. november 2021 | Diverse | 4 år

Skifte børnehave? - 4 år

Kære Helen. Vi skriver vedrørende vores datter, der lige er fyldt 4 år og et...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2021 | Diverse | 13 mdr.

Bad og bodylotion

Hej Helen Jeg har et spørgsmål vedrørende bad og bodylotion til småbørn....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2021 | Diverse | 1 mdr.

Alene med to børn - gode råd at klare det

Hej Helen😊 Så er der opstået en ny situation herhjemme. Min mand har...

Læs hele brevet og Helens svar


17. oktober 2021 | Diverse | 12 mdr.

Vuggestue - 12 mdr.

Kære Helen. Min datter startede i vuggestue, da hun var 10,5 mdr, og har nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2021 | Diverse | 0 mdr.

Den perfekte mor

Hej Helen Jeg har end del spørgsmål til dig, men prøver lige at dele dem op...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg vigtigt, da det gennem leg udforsker verden og dermed udvikler sig.

I begyndelsen er mor og far det bedste legetøj og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde, berøring, osv.

I takt med at barnet bliver ældre vil det have glæde af forskellige kulørte legeting, ting som kan bevæges eller sige noget og ting som man kan holde om og røre ved.

Man kan købe legetøj som er tilpasset barnets færdigheder i en bestemt alder og derfor...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce