Annonce

Annonce

Svar: Rykker hår ud af hovedet


27. marts 2024

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære E.

Tak for dit brev :)

Ja, man kan godt blive bekymret, når man ser de små filmklip med "tegn på autisme" hos små børn, og det er derfor rigtig godt du skriver:) Prøv dog at holde fast i, at vuggestuen melder tilbage, at din dreng er glad, smilende og virker til at stortrives - pædagogerne ser rigtig mange børn og vil naturligt melde tilbage til dig, hvis de oplever at din dreng har et bekymrede adfærdsmønster, som de tænker bør undersøges nærmere.

Som jeg ser det, så kan der være flere mulige årsager til, at din dreng trækker hår ud af hovedet:

Udviklingstadie. Han er nu knap 1 år gammel, og vil i denne alder naturligt begynde at udforske sin krop og sine omgivelser mere og mere. At trække sig selv i håret kan være en måde, hvor på han undersøger sig selv, men også undersøger dine reaktioner. Når han gør det, så får han måske en særlig reaktion fra dig, som han naturligt gerne vil undersøge mere.

Ubehag eller smerter. Det kan f.eks. være smerter fra ørerne eller måske på grund af tandfrembrud. Nogle børn hiver i deres hår eller hiver sig i ørerne, hvis de f.eks. har ondt. Prøv derfor at lægge mærke til, om han viser andre tegn på, at han kunne have ondt. Du skal naturligvis også sikre dig, at han ikke lider af tør hovedbund, har problemer med arp, eksem eller lignende i hovedbunden, som også kan forklare en tendens og lyst til at trække i sit hår:)

Selvberoligelse. Det kan være en måde, hvorpå han beroliger sig selv - du nævner, at han f.eks. gør det, når han er træt, eller når han bliver vred eller frustreret. Så han har måske fundet ud af, at han kan berolige ...


Annonce

... sig selv på denne måde. Her kan du prøve at tilbyde ham en putteklud, nussekanin eller lignende - gerne noget med lange ører, lange arme og ben, så han har noget andet, som han kan tage fat i - og netop bruge i stedet for at hive i sit hår.

Sensorisk stimulation. Nogle børn har behov for ekstra sensorisk stimulation og trækker i deres hår for at opleve denne stimulation. De kan godt lide følelsen og får stimuleret deres taktile sans på denne måde - det er kroppens evne til at registrere berøring, tryk og andre fornemmelser gennem huden. Du kan derfor prøve, om du kan stimulere hans taktile sans på anden måde - f.eks. via massage, børsteøvelser og brug af forskelligt taktilt legetøj... Hvis du tænker, at han viser andre tegn på, at han måske har nogle sansemæssige udfordringer, så kan du med fordel kontakte en børne-ergoterapeut med speciale i dette.

Som jeg læser dit brev, så hiver din dreng ikke "totter af hår ud af hovedet". Det er ikke på en måde, hvor han får bare pletter. Der er snarere tale om, at han tager fat i sit hår og nogle gange har svært ved at slippe - og derfor får hevet enkelte hår ud? Når det sker, så prøv om du kan få ham til at slippe ved at tale kærligt og beroligende til ham, stryge ham blidt på håndryggen for på den måde at hjælpe ham med at slippe sit hår:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Så vidt jeg ved, så er det at "rykke hår ud af hovedet" normalt ikke direkte forbundet med at få diagnosen autisme, men det kan naturligvis også forekomme hos børn med autisme eller andre udviklingsmæssige forstyrrelser:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre:)

Også rigtig god påske til dig!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2024 | Udvikling | 5 mdr.

Baby støtter ikke på benene?

Kære Helen Min dreng er nu 5 måneder gammel og jeg undrer mig over, at han...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce