Annonce

Annonce

Svar: Bleskift - 19 mdr.


16. marts 2023

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at der er liv og glade dage hos jer - og at jeres ene dreng nu protesterer voldsomt mod at ligge på puslepuden, tænker jeg, handler om en spirende egen vilje og selvstændighedsudvikling.

Jeres dreng er stille og roligt igang med at udvikle selvstændighed. Han er igang med at blive sin egen person med sine egne meninger, og han er nødt til at ville noget andet end jer forældre. Så kan man naturligvis spørge: "Hvorfor reagerer hans bror så ikke på samme måde, de er trods alt tvillinger?" - Og det er, fordi han ikke er en kopi af hverken jer eller hans bror. Han er sin egen, og jeres drenge vil naturligt have forskellig måde at udvikle deres selvstændighed på, vise egen vilje på.

Så hvor jeres ene dreng protesterer højlydt over bleskift på puslebordet, så vil jeres anden dreng sandsynligvis protestere over andre ting i hverdagen. Børn har mange forskellige måder, de kan sige nej på, og det er alt sammen en vigtig del af deres udvikling.

Det er vigtigt at anerkende denne spirende egen vilje og lyst til selvbestemmelse, og derfor er løsningen ofte at inddrage ham. Jo mere I kan inddrage ham, jo mere anerkender I hans lyst til at ville selv, og det kan gøre f.eks. puslesituationen langt bedre for jer alle.

Det kan f.eks. være en idé at købe en trappestige, skammel med trin eller lignende, som han kan kravle op af, når han skal op på sit puslebord. Det, at han selv kan klatre op på bordet og lægge sig parat, kan betyde rigtig meget. Måske kan I finde et læringstårn, som vil kunne have flere funktioner og bruges flere steder...

Det er rigtig godt, hvis han f.eks. også selv er med til at finde sin ble frem, finde vaskeklud, holde vaskeklude, cremetube osv. i hænderne. I kan tale med ham om de forskellige ting, I har på puslebordet - creme, salve, termometer, klud - og øve disse ord med ham. Han har en alder nu, hvor han naturligt er nysgerrig og gerne vil have flere ord i sit ordforråd.

Det kan være en god idé at hjælpe ham med at sætte ...


Annonce

... fødderne i bordet og selv løfte numsen op, når han f.eks. skal have en ble under sig. I kan sige "løft numsen, skat", og han vil på den måde føle, at han er inddraget i de ting, der sker.

Det skal være rart at ligge på puslebordet. Det kan f.eks. være en idé med et håndklæde, som naturligt er mere blødt og rart at ligge på. De stofbleer, som pædagogen har lagt under hans hoved i vuggestuen, har måske ikke haft noget med ørerne at gøre, men har været med til at gøre, at det er rarere at ligge der...

Det kan være rigtig godt også at sætte ord på hans krop - tæerne, fødderne, benene, numsen, navlen, maven osv. når I skifter ham. Igen for at øge hans ordforråd, men også fordi I naturligt kan massere ham lidt, kysse hans tæer, blæse luft på hans mave osv. Så han oplever en hyggelig og rar kontakt med jer under skiltning og får en følelse af at hans krop er dejlig, og at det er rart at ligge der og få en ren ble på. I modsætning til, at han lige nu bliver holdt fast, og det hele ender i voldsomme protester:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

I kan også synge f.eks. "hoved, skulder, knæ og tå" eller lignende, når I skifter ham, eller I kan finde på jeres egen lille skøre sang, hvor I sætter ord på hans krop. Sang kan være med til at aflede ham og også gøre det hele mere hyggeligt :)

Det handler om at anerkende hans selvstændighed netop ved at inddrage ham, lade ham føle, at han selv har indflydelse på de ting, som sker, så det foregår så rart som muligt. Det er vigtigt, at han får en oplevelse af, at skiftning på puslebordet ikke er noget, han behøver være utryg ved eller ked af sker - det kan være rigtig rart:)

Det er super godt, at I lader ham stå op, når han bare har tisset. Det skal I endelig blive ved med. Der er ingen grund til at kræve, at han ligger på puslebordet her. Når han ikke er tvunget til at være på puslepuden hver gang, så er der større sandsynlighed for, at han vil acceptere de gange, hvor han naturligt er nødt til at ligge der :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

10. februar 2023 | Udvikling | 10 mdr.

Slår sig selv i hovedet

Kære Helen Nu skriver jeg til dig igen med spørgsmål til min søns adfærd og...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2023 | Udvikling | 8 år, 1 mdr.

Bange 4 årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, da jeg er bekymret for min datter på 4 år....

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2023 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 8 uger

Hej Helen Vores lillebror er nu 7 uger (8 uger på tirsdag) og han trives....

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2023 | Udvikling | 7 mdr.

Sensitiv baby?

Hej Helen, Tak for dit svar til mit spørgsmål om ændring af døgnrytme. Dem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. januar 2023 | Udvikling | 9 mdr.

Bange for høje lyde og andre babyer

Kære Helen. Tusind tak for at dele dine tanker angående natamning og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce