Annonce

Annonce

Svar: Gåstol - 9 mdr.


12. juni 2011

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit spørgsmål :)

Først lige en forklaring:

En gåstol er en stol, som man sætter barnet i. Den består ofte af et sæde, omkranset af en ring, påmonteret hjul, så barnet kan sidde i stolen og samtidig køre rundt på egen hånd.

En gåvogn er en vogn, som barnet kan skubbe foran sig. Der er selve vogndelen og så et håndtag til at skubbe vognen med. Lidt som når man skubber en barnevogn / dukkevogn.

En gåstol anbefales ikke! Heller ikke selvom de rigtig godt kan lide det og synes det er sjovt ...

Børn har bedst af at være på gulvet. Det er på gulvet, i maveliggende stilling at barnet bliver stærk i sine muskler og barnet skal nok rejse sig og begynde at gå, når det er parat til det. Det er på gulvet i maveliggende stilling at barnet lærer at kravle og netop det at kravle, at kunne krydskoordinere er meget vigtigt. Det handler om at barnets to hjernehalvdele skal arbejde sammen og det har betydning for barnets indlæring senere hen.

Ved at være på gulvet, rulle og krybe,- kæmpe sig rundt, vil barnet styrke sine muskler og blive stærk. Ved at blive placeret i en stol, vil der være noget der holder barnet og barnet vil derfor ikke styrke sin ryg.

Da børn er meget glade for at være i en gåstol, så medfører brugen af gåstol en risiko for at barnet helst vil opholde sig der og helt mister lysten til at være på gulvet. Samtidig vil barnet kunne få en forkert oplevelse af, hvordan verden hænger sammen. Der er f.eks forskel på at støde ind i ting, når man sidder i en stol, som tager fra, end hvis man selv kravler rundt, falder og skal op igen.

Det har også betydning for barnets sanseudvikling og forståelsesramme at det ikke er i en stol at barnet f.eks. rammer en bold. Et barn der får fat i en bold med hænderne vil opleve dens runde form og lære at den triller væk, når den tabes eller bevidst trilles. Det er en erfaring, en oplevelse som barnet ikke får i gåstolen.

Det er også sådan at børn der sidder meget i gåstol ofte begynder at gå på tæer, dette fordi barnet ...


Annonce

... har svært ved at nå gulvet med flad fod og er nødt til at bruge fodspidserne, når barnet skal bevæge sig frem i stolen. At lære at gå på tæer er uhensigtsmæssigt, når barnet skal til at gå rigtigt uden stolen til at holde sig. Børn skal kunne gå på flad fod for at lære at gå rigtigt.

Så en gåstol anbefales ikke.

Men en gåvogn kan være en god idé. Her kan man støtte barnet i at gå og give barnet glæde ved netop at kunne selv, rejse sig, være oprejst og gå med støtte. Altså en vogn, som barnet skubber foran sig, netop når barnet skal til at lære at gå uden særlig meget støtte :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

I forhold til legetøj nu, så vil det være rigtig godt at se efter det, som hører til alderen 9-12 måneder. Det er fortsat leg på gulv som er bedst for din datter, hun skal lære at kravle og bevæge sig hen over gulvet, men det bliver også vigtigt for hende at lære at bruge kroppe mere bevidst og på en anden måde. Hun har derfor alderen nu, hvor du kan begynde at lære hende at "klappe kage", "ryste på hovedet", "vinke", "vise hvor stor hun er" osv. Hun vil også elske at lytte til musik og sidde og rokke til rytmen ligesom hun vil elske at danse med dig.

Gode ting at lege med kan være:
Bolde i forskellige størrelse, balloner (men pas på hvis de springer), byggebægrer som kan kommes i hinanden og stables oven på hinanden, store klodser, puttekasse, æsker og dåser at komme ting i, paprør til at råbe i og komme ting igennem, køkkenting som f.eks. skåle, skeer, piskeris osv., ting til badet f.eks. plastikflasker, telefon, skubbevogn / gåvogn, trækkedyr, fløjte eller horn til at trutte i, en babygynge hvor man sidder i et sæde og gynger frem og tilbage (det stimulere også balancen), en stor flyttekasse som man kan sidde i eller måske kravle igennem, Store pegebøger med billeder af ting, dyr osv. fra hverdagen, Musik, sange med fagter osv.

Rigtig meget held og lykke, håber at du her har fået lidt idéer med på vejen og er blevet lidt klogere :)

Læs også min bog "Sådan støtter du dit barns udvikling" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Få det perfekte, glødende og sunde look med Skøn Skincare

Hvis du ønsker at nyde velvære og luksus uden parfume, er der heldigvis mange lækre produkter, der kan give dig denne oplevelse. Gravide, småbørnsforældre og personer med parfumeallergi har ofte problemer med at finde produkter, der giver velvære og luksus uden parfume. Her introduceres SKØN ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

16. marts 2023 | Udvikling | 19 mdr.

Bleskift - 19 mdr.

Hej Helen Min ene dreng på 19 måneder bliver voldsomt sur når han skal have...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2023 | Udvikling | 10 mdr.

Slår sig selv i hovedet

Kære Helen Nu skriver jeg til dig igen med spørgsmål til min søns adfærd og...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2023 | Udvikling | 8 år, 1 mdr.

Bange 4 årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, da jeg er bekymret for min datter på 4 år....

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2023 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 8 uger

Hej Helen Vores lillebror er nu 7 uger (8 uger på tirsdag) og han trives....

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2023 | Udvikling | 7 mdr.

Sensitiv baby?

Hej Helen, Tak for dit svar til mit spørgsmål om ændring af døgnrytme. Dem...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce