Annonce

Annonce

Svar: Gåstol - 9 mdr.


12. juni 2011

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit spørgsmål :)

Først lige en forklaring:

En gåstol er en stol, som man sætter barnet i. Den består ofte af et sæde, omkranset af en ring, påmonteret hjul, så barnet kan sidde i stolen og samtidig køre rundt på egen hånd.

En gåvogn er en vogn, som barnet kan skubbe foran sig. Der er selve vogndelen og så et håndtag til at skubbe vognen med. Lidt som når man skubber en barnevogn / dukkevogn.

En gåstol anbefales ikke! Heller ikke selvom de rigtig godt kan lide det og synes det er sjovt ...

Børn har bedst af at være på gulvet. Det er på gulvet, i maveliggende stilling at barnet bliver stærk i sine muskler og barnet skal nok rejse sig og begynde at gå, når det er parat til det. Det er på gulvet i maveliggende stilling at barnet lærer at kravle og netop det at kravle, at kunne krydskoordinere er meget vigtigt. Det handler om at barnets to hjernehalvdele skal arbejde sammen og det har betydning for barnets indlæring senere hen.

Ved at være på gulvet, rulle og krybe,- kæmpe sig rundt, vil barnet styrke sine muskler og blive stærk. Ved at blive placeret i en stol, vil der være noget der holder barnet og barnet vil derfor ikke styrke sin ryg.

Da børn er meget glade for at være i en gåstol, så medfører brugen af gåstol en risiko for at barnet helst vil opholde sig der og helt mister lysten til at være på gulvet. Samtidig vil barnet kunne få en forkert oplevelse af, hvordan verden hænger sammen. Der er f.eks forskel på at støde ind i ting, når man sidder i en stol, som tager fra, end hvis man selv kravler rundt, falder og skal op igen.

Det har også betydning for barnets sanseudvikling og forståelsesramme at det ikke er i en stol at barnet f.eks. rammer en bold. Et barn der får fat i en bold med hænderne vil opleve dens runde form og lære at den triller væk, når den tabes eller bevidst trilles. Det er en erfaring, en oplevelse som barnet ikke får i gåstolen.

Det er også sådan at børn der sidder meget i gåstol ofte begynder at gå på tæer, dette fordi barnet ...


Annonce

... har svært ved at nå gulvet med flad fod og er nødt til at bruge fodspidserne, når barnet skal bevæge sig frem i stolen. At lære at gå på tæer er uhensigtsmæssigt, når barnet skal til at gå rigtigt uden stolen til at holde sig. Børn skal kunne gå på flad fod for at lære at gå rigtigt.

Så en gåstol anbefales ikke.

Men en gåvogn kan være en god idé. Her kan man støtte barnet i at gå og give barnet glæde ved netop at kunne selv, rejse sig, være oprejst og gå med støtte. Altså en vogn, som barnet skubber foran sig, netop når barnet skal til at lære at gå uden særlig meget støtte :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

I forhold til legetøj nu, så vil det være rigtig godt at se efter det, som hører til alderen 9-12 måneder. Det er fortsat leg på gulv som er bedst for din datter, hun skal lære at kravle og bevæge sig hen over gulvet, men det bliver også vigtigt for hende at lære at bruge kroppe mere bevidst og på en anden måde. Hun har derfor alderen nu, hvor du kan begynde at lære hende at "klappe kage", "ryste på hovedet", "vinke", "vise hvor stor hun er" osv. Hun vil også elske at lytte til musik og sidde og rokke til rytmen ligesom hun vil elske at danse med dig.

Gode ting at lege med kan være:
Bolde i forskellige størrelse, balloner (men pas på hvis de springer), byggebægrer som kan kommes i hinanden og stables oven på hinanden, store klodser, puttekasse, æsker og dåser at komme ting i, paprør til at råbe i og komme ting igennem, køkkenting som f.eks. skåle, skeer, piskeris osv., ting til badet f.eks. plastikflasker, telefon, skubbevogn / gåvogn, trækkedyr, fløjte eller horn til at trutte i, en babygynge hvor man sidder i et sæde og gynger frem og tilbage (det stimulere også balancen), en stor flyttekasse som man kan sidde i eller måske kravle igennem, Store pegebøger med billeder af ting, dyr osv. fra hverdagen, Musik, sange med fagter osv.

Rigtig meget held og lykke, håber at du her har fået lidt idéer med på vejen og er blevet lidt klogere :)

Læs også min bog "Sådan støtter du dit barns udvikling" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. juli 2022 | Udvikling | 15 mdr.

Pige er svær at gå fra

Kære Helen Lillesøster er nu blevet 15 måneder og trives rigtig godt. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


30. juni 2022 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Kan udvikling gå tilbage?

Hej Helen Tak for dit fine svar på mit tidligere spørgsmål. Og virkelig...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juni 2022 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Reagerer ikke på sit navn og vil ikke lege med andre

Kære Helen Jeg har brugt din postkasse meget i hele min søns liv. Han er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


15. juni 2022 | Udvikling | 21 mdr.

Græder over alt

Hej Helen :) Jeg skriver til dig grundet min datters adfærd. Hun er 21...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juni 2022 | Udvikling | 8 mdr.

Manglende rul 8 mdr

Kære Helen, Vores datter Ellen på 8 mdr (født 36+5) virker til at trivedes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce