Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til immunforsvar ifm. institutionsopstart


9. november 2020

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Lasses mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring styrkelse af immunforsvaret :)

Det er naturligt, næsten forventeligt, at børn i forbindelse med institutionsstart bliver syge. Der er rigtig mange voksne og børn samlet på lille plads, og børn i vuggestuealderen kravler og går omkring, rør ved hinanden og ved legetøj, putter måske hinandens sutter i munden osv. Så smitte med vira og forskellige bakterier kan være svært at undgå.

Der er mange ting, som spiller ind på immunforsvaret, og som man skal medtænke, når man gerne vil styrke det lille barns forsvar mod sygdom:

- Kost er vigtigt. De næringsstoffer, vitaminer og mineraler som vi indtager påvirker kroppens evne til at opbygge nye celler og reparere gamle celler på en ny måde. Og jo mere sundt og varieret et barn kan spise, jo flere forskellige fødevarer barnet indtager, jo bedre er det.

Undersøgelser tyder på, at det kan være en fordel at købe økologisk frugt og grønt. Økologiske grøntsager og frugter har et højere indhold af C vitamin, kostfibre og især antioxidanter, end ikke økologiske grøntsager og frugt har.

Derudover er det vigtigt at spise fisk - gerne flere gange om ugen til frokost og om aftenen. Fisk indeholder vigtige vitaminer og også de essentielle fedtsyrer, og så indeholder fisk blandt andet også selen, der virker som antioxidant, og som kan styrke immunforsvaret inde fra.

Med hensyn til biostrath, så er dette et kosttilskud og omkring koststilskud og naturlægemidler, så skriver sundhedsstyrelsen:

"Naturlægemidler bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Anvend kun naturlægemidler til børn, hvis det fremgår af pakningen, at de kan anvendes til børn, og følg doseringsvejledningen i indlægssedlen. Der anbefales ikke andre kosttilskud end jern og D-vitamin samt calcium i tilfælde af komælksallergi eller forældres fravalg af mælk og mælkeprodukter. Det gælder også kosttilskud med mælkesyrebakterier og planteekstrakter". Citat: Ernæring til spædbørn og småbørn, sst. 2019.

- Søvn er vigtigt. Når vi sover, så bevæger vi os igennem forskellige søvnstadier, og hvert stadie giver os noget forskelligt. Søvnen består af stadie 1-4 og ...


Annonce

... REM-søvn. I stadie 1 og 2 øger barnets sine motoriske færdigheder, og humøret bliver bedre. I stadie 3 og 4 er det primært barnets hukommelse og immunforsvar, som styrkes, ligesom væksthormon udskilles, knogler og muskler bygges op, og appetitten reguleres. Og under REM-søvnen bearbejdes og lagres dagens oplevelser.

Det er derfor vigtigt, at I hjælper jeres dreng med at sove godt, så han får 1-2 lure i løbet af dagen og en god lang nattesøvn :)

- Kulde og træk. Det er vigtigt, at jeres dreng ikke fryser, og at han ikke får træk, når han f.eks. leger på gulvet. Døre, der står åben, kan godt give kulde og træk hen over gulvet, som I måske ikke mærker, fordi I sidder i sofaen eller lignende.

Det er vigtigt for vores immunforsvar, at vi har en nogenlunde konstant kropstemperatur, da vores temperatur er med til at regulere vores krops forsvar mod sygdomme. Immunforsvaret virker bedre og hurtigere, hvis man har en høj temperatur (f.eks. også ved feber), modsat kan immunforsvaret virke dårligere/langsommere, hvis man udsættes for kulde.

Undersøgelser viser imidlertid også, at kulde-varme alene ikke forklare, hvorfor vores krop nogle gange er mere modtagelig for sygdom. Der er flere faktorer, som spiller ind, men ikke desto mindre, vil det være godt, at du hjælper din dreng med at holde så stabil en temperatur som muligt - og her er uldundertøj og nattøj i uld f.eks. rigtig godt.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

- Sygdom. Hvis man først har været syg, så bliver man desværre lettere syg igen. Derfor anbefales det f.eks., at man holder barnet hjemme en ekstra dag efter en sygdomsperiode og ikke sender barnet af sted for hurtigt.

Børn der lider af kroniske sygdomme f.eks. hjertefejl, astma eller særlige immundefekter vil desværre også være mere modtagelige for smitte.

- Alder. Små børn under 2 år bliver desværre også ofte hyppigere syge end ældre børn. Man siger normalt, at det tager to vintre med forskellige forkølelsesvira at få opbygget barnets immunforsvar så meget, at en vinter kan overstås uden alt for mange sygedage. Så tiden arbejder også lidt for jer :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke - og god bedring med forkølelsen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce