Annonce

Annonce

Svar: Snart 1 år og får utallige flasker om natten….


20. september 2022

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen tilbage - dejligt at høre fra dig igen og stort tillykke med at I har fået en lillebror. Det lyder som om, at I trives godt, som en lille familie på fire:)

Jeres dreng har et søvnassociationsproblem, som handler om, at han er afhængig af flasken. Han har brug for den, når han puttes til sin middagslur og om aftenen og han har især brug for den, når han får fra et søvnstadie til et andet. Det er naturligt uhensigtsmæssigt, for han har lige så meget brug for sammenhængende søvn, som I har, og derfor er det rigtig godt, at I nu er parate til at ændre på dette.

Det er fint, at han får 2 flasker i døgnet med den alder han har - før middagslur og aften. Men han bør faktisk kunne sove igennem uden flaske nu. For at sikre, at han ikke søger flasken om natten, fordi han reelt er tørstig, så er det dog vigtigt, at I arbejder bevidst på at øge hans indtag af vand om dagen. Jeg vil anbefale jer, at I forsøger med en Camelbak Eddy+ til børn, fordi den har en blød "silikone-tut", som måske vil minde lidt om at drikke af flasken og derfor være noget, som han vil acceptere og hurtigt vænne sig til. Den er samtidig drypfri, og den bør være fremme og tilbydes hele dagen, så han igen og igen bliver fyldt rigtig godt op.

Det er også helt fint, at han får sin flaske middag og aften liggende - MEN - I skal være meget bevidste om, at han ikke længere falder i søvn med sin flaske. Han skal ikke falde i søvn med flasken i munden, men skal slippe den, før han sover. Hvis han er vant til at falde i søvn med flasken i munden, så vil han naturligt savne den i munden, hver gang han har sine små opvågninger og kan ikke komme videre i søvnen uden at få flasken i munden igen.

Det, I beskriver, lyder faktisk lidt som vanebetinget afbrudt søvn, som børn normalt har i forbindelse med at bruge sut. Barnet falder i søvn med sutten i munden, og når barnet så sover, så slappes alle muskler i kroppen, også kæbemusklen og sutten falder ud. Barnet vågner lidt op, registrerer at sutten mangler, får sutten i munden igen og sover videre, sover dybt, indtil ...


Annonce

... sutten atter falder ud og sådan gentager det sig igen og igen hele natten igennem. Jeres dreng har et tilsvarende problem, men med flasken i stedet for sutten.

Der er naturligt den mulighed, at I fjerner flasken fuldstændig, som I har forsøgt indtil kl 02, hvor han stadig var helt ulykkelig - og jeg synes faktisk, det vil være rigtig synd for ham. Jeg tænker derfor, at vejen frem nok er at skære gradvist ned, så han kun får flasken hver anden gang, så hver tredje gang han vågner og på den måde til sidst helt lærer at undvære den.

Samtidig med at I fjerner flasken gradvist så skal I sætte noget andet i stedet. Det kan være en putteklud, bamse, kærtegn, beroligende ord eller lignende. Disse nye søvnassociationer skal introduceres igennem hele døgnet - han skal også puttes med disse til sin formiddagslur, middagslur og til natten, og det må gerne være en bamse eller klud, som naturligt også følger ham, giver ro og trøst, når han er ked af det, sidder på skødet hos jer osv. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at kunne bruge en sådan substitut, men jeg synes, det vil være et god idé at forsøge at introducere dette allerede nu. Tanken er, at han skal have noget, som tager mere og mere over i takt med at flasken skrues ned.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og ja, det kan godt være, at løsningen hos jer lige nu f.eks. er 6 flasker med 30 ml i hver, så han får lidt mælk og trøst - det han er vant til og derfor falder til ro, men så I også sikrer jer, at han kun får ganske lidt. Og gradvist kan I så skære ned til 5, 4, 3 flasker i stedet og på den måde komme helt ud af dette behov. De 6 meget små flasker lige nu vil jo være en gevaldig forskel fra de 8-15 flasker, som han normalt får, og forhåbentlig vil I ret hurtigt kunne skære yderligere ned. Jeg synes faktisk, at jeres forslag her er værd at forsøge, netop for at anerkende hans behov lidt og undgå for meget gråd og ulykkelighed, men samtidig også kunne lære ham noget nyt og det på en måde, som I alle kan være med på.

Jeg håber, at I kan bruge dette videre :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt - og knus herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

30. november 2022 | Sovevaner | 15 mdr.

Alle andre kan putte - men ikke mor

Kære Helen, Jeg har en søn på 15 måneder som altid har været meget mor syg....

Læs hele brevet og Helens svar


24. november 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Falde i søvn i soveværelset

Hej Helen - igen Jeg kan jo lige så godt benytte mig af, at jeg har al den...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2022 | Sovevaner | 4 mdr.

4 måneder og dagsrytme

Kære Helen Vores dejlige tut har en meget anderledes dagsrytme end den fra...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2022 | Sovevaner | 13 mdr.

Meget tidlige morgener 13 mdr

Kære Helen. Ellen er en glad og aktiv pige, der tillidsfuldt søger social...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 0 mdr.

Hvordan får vi den bedste søvnstart med en nyfødt

Kære Helen Vi skal have lillebror i starten af februar og der er flere ting...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce