Annonce

Annonce

Svar: Snart 1 år og får utallige flasker om natten….


20. september 2022

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen tilbage - dejligt at høre fra dig igen og stort tillykke med at I har fået en lillebror. Det lyder som om, at I trives godt, som en lille familie på fire:)

Jeres dreng har et søvnassociationsproblem, som handler om, at han er afhængig af flasken. Han har brug for den, når han puttes til sin middagslur og om aftenen og han har især brug for den, når han får fra et søvnstadie til et andet. Det er naturligt uhensigtsmæssigt, for han har lige så meget brug for sammenhængende søvn, som I har, og derfor er det rigtig godt, at I nu er parate til at ændre på dette.

Det er fint, at han får 2 flasker i døgnet med den alder han har - før middagslur og aften. Men han bør faktisk kunne sove igennem uden flaske nu. For at sikre, at han ikke søger flasken om natten, fordi han reelt er tørstig, så er det dog vigtigt, at I arbejder bevidst på at øge hans indtag af vand om dagen. Jeg vil anbefale jer, at I forsøger med en Camelbak Eddy+ til børn, fordi den har en blød "silikone-tut", som måske vil minde lidt om at drikke af flasken og derfor være noget, som han vil acceptere og hurtigt vænne sig til. Den er samtidig drypfri, og den bør være fremme og tilbydes hele dagen, så han igen og igen bliver fyldt rigtig godt op.

Det er også helt fint, at han får sin flaske middag og aften liggende - MEN - I skal være meget bevidste om, at han ikke længere falder i søvn med sin flaske. Han skal ikke falde i søvn med flasken i munden, men skal slippe den, før han sover. Hvis han er vant til at falde i søvn med flasken i munden, så vil han naturligt savne den i munden, hver gang han har sine små opvågninger og kan ikke komme videre i søvnen uden at få flasken i munden igen.

Det, I beskriver, lyder faktisk lidt som vanebetinget afbrudt søvn, som børn normalt har i forbindelse med at bruge sut. Barnet falder i søvn med sutten i munden, og når barnet så sover, så slappes alle muskler i kroppen, også kæbemusklen og sutten falder ud. Barnet vågner lidt op, registrerer at sutten mangler, får sutten i munden igen og sover videre, sover dybt, indtil ...


Annonce

... sutten atter falder ud og sådan gentager det sig igen og igen hele natten igennem. Jeres dreng har et tilsvarende problem, men med flasken i stedet for sutten.

Der er naturligt den mulighed, at I fjerner flasken fuldstændig, som I har forsøgt indtil kl 02, hvor han stadig var helt ulykkelig - og jeg synes faktisk, det vil være rigtig synd for ham. Jeg tænker derfor, at vejen frem nok er at skære gradvist ned, så han kun får flasken hver anden gang, så hver tredje gang han vågner og på den måde til sidst helt lærer at undvære den.

Samtidig med at I fjerner flasken gradvist så skal I sætte noget andet i stedet. Det kan være en putteklud, bamse, kærtegn, beroligende ord eller lignende. Disse nye søvnassociationer skal introduceres igennem hele døgnet - han skal også puttes med disse til sin formiddagslur, middagslur og til natten, og det må gerne være en bamse eller klud, som naturligt også følger ham, giver ro og trøst, når han er ked af det, sidder på skødet hos jer osv. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at kunne bruge en sådan substitut, men jeg synes, det vil være et god idé at forsøge at introducere dette allerede nu. Tanken er, at han skal have noget, som tager mere og mere over i takt med at flasken skrues ned.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og ja, det kan godt være, at løsningen hos jer lige nu f.eks. er 6 flasker med 30 ml i hver, så han får lidt mælk og trøst - det han er vant til og derfor falder til ro, men så I også sikrer jer, at han kun får ganske lidt. Og gradvist kan I så skære ned til 5, 4, 3 flasker i stedet og på den måde komme helt ud af dette behov. De 6 meget små flasker lige nu vil jo være en gevaldig forskel fra de 8-15 flasker, som han normalt får, og forhåbentlig vil I ret hurtigt kunne skære yderligere ned. Jeg synes faktisk, at jeres forslag her er værd at forsøge, netop for at anerkende hans behov lidt og undgå for meget gråd og ulykkelighed, men samtidig også kunne lære ham noget nyt og det på en måde, som I alle kan være med på.

Jeg håber, at I kan bruge dette videre :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt - og knus herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Dagsrytme for baby på tre måneder

Kære Helen. Først og fremmest mange tak for din gode postkasse. Det er...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.

Vågner fra lure hele tiden

Hej. Jeg har en datter på 3 måneder. Jeg kan simpelthen kun få hende til at...

Læs hele brevet og Helens svar


26. august 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Tvillinger snart 8 mdr.

Kære Helen Ja nu måtte jeg ty til dig. Jeg er mor til tvillinger der bliver...

Læs hele brevet og Helens svar


12. august 2024 | Sovevaner | 19 mdr.

Kun far kan putte - og det tager +1 time.

Hej Helen Vi skriver til dig da vi har udfordringer med putning til nat. Vi...

Læs hele brevet og Helens svar


8. august 2024 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

Svær putning til nat - 2 år, 8 mdr.

Hej Helen Jeg skriver vedr. vores datter som nu er 2år og 8 måneder. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce