Annonce

Annonce

Svar: Tryghed - 2 år, 4 mdr.


27. december 2018

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig - og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge :)

Du nævner, at det især i juledagene har været svært at få jeres datter til at sove og ofte er hendes putning trukket ud i 1.5-2 timer. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at selvom jeres datter nu er knap 2.5 år gammel, så har hun stadig brug for en fast dagsrytme - og netop i juledagene og når hun ofte er gået sent til ro for natten, så har I måske ikke holdt hendes rytme. De fleste forældre vil naturligt lade barnet sove lidt længere om morgenen og lade middagsluren rykke sig - det er dejligt for os selv at kunne sove lidt længere, når det er weekend, juleferie osv. MEN - det dur ikke, for så kan I ikke putte hende om aftenen.

I er nødt til at holde samme rytme i disse dage, som hun normalt har i hverdagene, hvor hun er i vuggestue. Det betyder, at hun skal op til samme tid hver morgen, hun skal sove middagslur som hun plejer, ligesom hendes spisetider osv. også skal ligne hverdagen - der er ikke plads til at være fleksibel, hvis I samtidig gerne vil have hende i seng, når klokken f.eks. er 20. Samtidig er det vigtigt, at I hjælper hende med at bruge sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt. Der sker rigtig meget i vuggestuen, hverdagen er fyldt med aktiviteter og oplevelser og hun bliver naturligt træt af alle de stimuli hun får - hjemme kan der også være masser af stimuli og oplevelser, men ofte har vi tendens til at "tulle rundt" og slapper mere af og nyder netop juletiden. Det skal der også være plads til, men samtidig er det vigtigt, at I medtænker, at hun skal bruge sig selv, aktiveres osv. for at være træt og parat til at sove.

Det er også vigtigt, at hun nu tilbydes et alternativ til mors hårtot. Det er helt okay, at hun har brug for noget, som hun kan ligge og nulre, dreje om sin finger osv. men det er naturligt hårdt for dig, hvis du skal bruges hver aften - og det gør det også svært for far og andre at putte hende, hvis de ikke har en hårtop, som hun kan bruge. Et alternativ kunne være en bamse - evt. med lange arme og ben, som kan nulres og drejes. Det kan være en putteklud eller lignende.

Du må også meget ...


Annonce

... gerne indføre en godnathistorie, hvor du sidder ved sengekanten og læse højt, viser hende billeder osv. og hvor hun så ligger i sin seng, lytter til, hvad du læser - og på den måde lærer, at hun godt kan sove uden at du behøver være tæt på hende.

Jeg forstår godt, at I har ladet hende sove hos jer i en periode, men det lyder som om, at I gerne vil have hende tilbage i egen seng igen. Og for at skiftet ikke skal være for stort for hende, så kan det være en mulighed, at I f.eks. starter med at putte hende i jeres seng, som hun plejer, men at I sætter jer op, og læser højt for hende imens hun ligger ned. Hun kan så få en bamse eller lignende at putte med, og når mor sidder op, så kan hun ikke nå mors hår. I stedet skal hun ligge ned og lytte til jeres historie. Når hun kan dette, så kan I putte hende i egen seng og bibeholde ritualet. Hun får stadig sin bamse og får stadig læst godnathistorie, alt er som det plejer at være, men hun ligger nu i sin seng.

Det er vigtigt, at hun falder i søvn i sin seng, hvis I ønsker, at hun skal sove i den hele natten. Når hun vågner om natten og græder, fordi hun f.eks. drømmer, eller vågner fordi hun mærker, at mor og far ikke er der, så vil det hjælpe hende, hvis hun er faldet i søvn i sin egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover. Hvis hun derimod er faldet i søvn i jeres seng og flyttet sovende til egen seng, så er det utryg for hende og så vil hun ikke kunne sove videre før mor tager hende op, eller før hun igen er tilbage i jeres seng. I takt med at I vænner hende til nye putteritualer og rutiner, så vil hun have lettere ved at sove sammenhængende om natten :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 9. okt.: Samtalerum/Børn og opdragelse, Høje Taastrup Provsti

Tirsdag 12. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Tirsdag 19. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg vil lige nævne, at I skal gå ud fra, at hendes søvnbehov er ca, 12.5 times søvn i døgnet med den alder hun har nu. Det vil sige, at hun f.eks. kan sove 11 timer om natten fra kl 20-07 og så sove 1.5 times middagslur - og hvis hun sover en længere middagslur f.eks. sover 2.5 time, så vil hendes nattesøvn naturligt kun være ca 10 timer. Den kan så ligge fra kl 21 til 07 i stedet. For at finde hendes rette puttetidspunkt er I derfor også nødt til at se på hele dagens rytme, hvor meget hun sover og på hvilke tidspunkter :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig godt nytår til jeres familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. august 2019 | Sovevaner | 12 mdr.

Barn vil ikke blive i seng

Kære Helen, Mange tak for dine råd i forhold til vores problemer med at...

Læs hele brevet og Helens svar


19. august 2019 | Sovevaner | 8 mdr.

Søvn og stop amning

Hej Helen. Min datter er 8,5 mdr og født 1 mdr før termin. Spørgsmål om...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

Vores baby på 4,5 måned powernapper

Kære Helen, Jeg skriver til dig for at, forhåbentligt, få en forklaring, et...

Læs hele brevet og Helens svar


17. august 2019 | Sovevaner | 6 år, 1 mdr.

Søvn og skolestart

Kære Helen, Vores store, søde, seje, stærke og dejlige pige er begyndt i...

Læs hele brevet og Helens svar


16. august 2019 | Sovevaner | 17 mdr.

Hvordan får vi vores datter til at falde i søvn i sin seng?

Kære Helen Vi har en datter på nu 17 måneder som pludre løs, og kan sige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling som bruge til mange ting. Nogle oplever at have effekt at det som smertelindring under fødslen andre synes det er effektiv i forhold til deres barn, som græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, så spørg på fødestedet om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en privat.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce