Annonce

Annonce

Svar: Hjælpe videre i søvn - 6 mdr gammel


2. oktober 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt, at jeres dreng stadig har brug for brystet, før han skal sove. Amning vil indgå som en fast del af hans putteritual indtil han er mindst 1 år.. MEN det betyder ikke, at du skal amme ham fast før hver lur til han er et år. Behovet for bryst før putning ændrer sig naturligt i takt med, at han bliver ældre.

Lige nu vil det være rigtig godt, at han ammes ca. 6 gange i døgnet, og det vil være super, hvis du kan skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner - og så tilbydes brystet før han skal sove. På den måde så sikrer du, at han fyldes tilstrækkeligt op med både skemad, vand og mælk.

Når han så bliver 7 måneder, så vil det være rigtig fint, hvis du kan skære ned i antallet af amninger, så han ammes 4 gange i døgnet. Det betyder, at amningen før formiddagslur og amningen om eftermiddagen erstattes af lidt større mellemmåltider, og det betyder også, at han i den alder skal lære at sove uden brystet, når han puttes til sin formiddagslur. Han skal dog stadig tilbydes bryst, når han puttes til sin middagslur og når han puttes om aftenen.

Antallet af amninger skæres altså gradvist ned det næste halve år. Så behovet for bryst og dermed dig, bliver naturligt gradvist mindre, - men han skal ammes til han er 1 år. Hvis du allerede nu ved, at du ikke har lyst til dette, og hvis I gerne vil have, at far kommer mere på banen omkring putning, eller hvis planen er, at jeres dreng skal passes af far, starte i dagpleje/vuggestue før han er stoppet med at blive ammet, så er alternativet en flaske. Hvis I ønsker at tilbyde ham flaske, så er det vigtigt, at I gør det til en fast rytme/rutine, og med den alder han har, kan det være svært at få ham til at acceptere en flaske, men det kan naturligvis forsøges... Jeg ved ikke, hvor dine tanker er i forhold til dette, hvad jeres planer er, men den overvejelse skal I også have med jer:)

Det er vigtigt, at du arbejder på, at han ikke falder i søvn med brystet i munden - selvom han stadig skal ammes, så skal brystet væk fra munden, før han sover helt. Og når du skriver: "Jeg lirker ham af før han sover... nogle gange kikker han rundt og lukker øjnene og sover", så er det præcis sådan det skal være. Det er vigtigt, at han lige når at følge med i, at han rent faktisk slipper brystet, ligesom det vil være super godt, at han falder i søvn i sin seng, så han ikke forbinder det at sove med at være i din favn.

Du skriver, at han altid skal ammes meget, før han sover.. Her skal du naturligvis sikre dig, at han får skemad og vand nok, når han vågner - men samtidig ikke give ham så meget skemad, at han ikke drikker mælk nok hos dig. Det er en balance, som du skal forsøge at finde :) Det er naturligt, at han drikker godt fra brystet - han har stadig brug for rigtig meget mælk, drikker sandsynligvis en liter hos dig i døgnet, måske mere - afhængigt af hvad han vejer, og det skal han naturligvis have lov til :)

Mange børn vil i 6 måneders alderen have en tendens til at die ved brystet, falde i søvn, vågne op efter ca 30 minutter og søger så brystet igen. Det er et reelt behov. MEN, du kan dog forsøge at undgå dette ved at amme ham af to omgange. Det vil sige, at du kan prøve at amme ham, og derefter skifte hans ble, og gøre ham klar til putning og så ammer du ham igen, før du så putter ham. På den måde sikrer du ham lidt ekstra mælk i maven og opvågningen kan nogle gange undgås.

Det er dog vigtigt, at du ikke ...


Annonce

... ammer ham hver gang han vågner og søger brystet hele natten... Med den alder han har nu, så er han meget bevidst om, hvad der foregår omkring ham i løbet af dagen og han oplever rigtig meget. Det betyder, at han får rigtig mange stimuli og indtryk, der skal bearbejdes, når han sover. Det vil derfor være normalt med stor drømmeaktivitet lige nu.

Samtidig vil børn i jeres drengs alder ofte også vågne, fordi de ikke mestrer at skifte stilling. Han får sig lagt i stillinger, som han ikke selv kan komme væk fra og så vågner han og småklynker, græder irriteret og har brug for hjælp til at blive lagt rigtigt igen. Lige nu gennemgår han altså en periode, hvor han på grund af sin alder og udvikling vil kunne sove meget uroligt, være klyngende, smågrædende osv. - og faktisk også søge brystet flere gange om natten. Og her er det vigtigt, at du forsøger at undgå en vane, hvor du per automatik tilbyder ham brystet, hver gang han klynker eller siger lyde.

I stedet vil det være rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham med kærtegn, lulle ham til ro med dine hænder, beroligende ord osv. Det kan også være, at han har brug for at du hjælper ham om på siden, drejer ham, pytter dynen om ham igen, fordi han har fået den sparket af og på den måde hjælper ham videre i søvnen uden at tilbyde ham bryst. Jeg ved godt, at han virker søgende og at det ofte også virker, at tilbyde ham brystet hver halve til hele time om natten, men det er en uhensigtsmæssig vane for jer begge.

Derudover er det vigtigt, at hans indtag af mælk gradvist nedsættes, og mængden af skemad og vand af kop gradvist sættes op - hvis han får for meget mælk om natten, så spiser han ikke nok om dagen. Hvis han ikke spiser nok om dagen, så vil han naturligt søge brystet ekstra om natten...

En dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre.

Morgen 7.30-08: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl 9.30


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød og fisk i mosen. Det kan være hjemmelavet eller det kan være mos fra glas, som svarer til 6 måneders alderen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, som han selv kan sidde og gumle på, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet variere efter hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 15-16: Frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes evt. til en 3. lur, eller måske springes den over. Det afhænger af, hvor lang hans middagslur er og hvor tidligt/sent den ligger

Aften 18: Grøntsagsmos, og der begyndes også her med kød eller fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes, får skiftet ble og ammes derefter igen og puttes så til natten ca kl 20.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes derefter til natten i egen seng. Prøv om du kan holde dig vågen her, så du holder ham igang ved brystet og hjælper ham med at tage godt fra, hvorefter han så puttes på afstand af dig, så han ikke kan dufte din mælk.

Midt nat - denne amning skal nu trappes ud, så han begynder at sove videre uden mælk til næste morgen tidlig, hvor han ammes igen. Det betyder, at han nu skal lære at sove igennem, hvilket svarer til, at han sover 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annoncer

Annonce