Annonce

Annonce

Svar: 6 år og sover (for) sent


21. januar 2017

Kategori:
Alder:
6 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Jeres dreng har aldrig haft det største sovehjerte og det lyder derfor som om, at du nok skal indstille dig på, at han sover lidt mindre end gennemsnittet. Og det er helt okay, så længe han vokser, trives, har overskud til at lege, møde hverdagen, lære alt det han skal lære osv. så må du tro på, at han får den søvn, som han har behov for.

Det gennemsnitlige søvnbehov er 10.5 til 11 timer, når man er 6 år gammel. Jeres dreng sover ca 9 timer til hverdag og sover så ofte 10 timer i weekenden. Og jeg synes det lyder acceptabelt, selvom det kunne være ønskeligt, hvis han kunne sove 10 timer i hverdagene også....

Jeg tænker, at du har helt ret i, at et puttetidspunkt for ham måske skal være kl 20.30-21.00. Og det er rigtig fint, at I putter ham og så lader ham ligge i sengen og I så går lidt frem og tilbage. Så selvom han ikke sover, så ligger han stadig i sengen og har mulighed for at lade roen komme over sig.

Pas på, at I ikke siger til ham, at han skal sove. Hvis I siger "du skal sove nu", så vil alt i ham stritte imod, og han vil ikke kunne falde i søvn. Fjern i stedet kravet om at han skal sove, så når han siger "jeg kan ikke sove", så svarer I f.eks. "det er helt okay, du kan bare ligge her og slappe lidt af".

Han ved højst sandsynligt godt, at I gerne vil have ham til at sove tidligere, end han gør, og måske har han også selv lyst til at kunne sove - men han kan bare ikke. I kan godt tale med ham om, at I gerne vil hjælpe ham med at finde roen og falde i søvn og så tale med ham om, hvad der skal til for at han kan sove. Et godnatritual kan være en god idé. Han må f.eks. gerne få bad om aftenen og blive puttet i seng en time senere. Han må også gerne få en portion havregryn med mælk eller et stykke rugbrød, før han skal i seng. Nogle børn kan godt lide te og man kan godt købe "godnat-te". En puttebamse eller lignende vil være rigtig godt, som substitut for jer. Har han fået en ...


Annonce

... voksendyne? En større seng? Måske har han brug for en ny seng og en større dyne...

I må gerne læse lidt godnathistorie for ham, og når I så har læst og kysset godnat, og derefter går ind i stuen eller sætter jer og arbejder, eller hvad I nu skal, så må han gerne ligge og læse lidt selv eller tegne lidt eller løse små opgaver. Det skal helst være på papir og med blyant og med en meget svag natlampe. Han skal helst ikke ligge med en iPad, en smartphone eller ligge og se film eller ligende, før han skal sove. Lyset fra skærmen vil være med til at holde ham vågen. Men at ligge og løsne lidt opgaver - dansk, matematik, finde vej i labyrinten osv. I kan købe små opgavebøger til formålet, måske finde små opgaver på nettet, som I kan printe ud til ham - vil være godt, fordi det gør ham træt på en anden måde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Han har heldigvis en evnen til at hente noget af den manglende søvn i weekenden, og det skal han naturligvis have lov til. Men det er en balance, for han bør ikke ændre så meget rytme, at det så bliver sværere for ham at komme op mandag morgen og finde rytmen, når skoledagen er igang igen. Det er derfor også begrænset, hvor sent han bør gå i seng i weekenden og dermed begrænset, hvor sent han kan stå op om morgenen. Men lige nu lyder det som om, at han indhenter, og det fungerer, og det er fint :)

Og når alt dette er sagt, så skal I naturligvis også sikre jer, at han ikke har svært ved at sove, fordi han ikke trives i skolen, i sin klasse... Nogle børn vægrer sig mod at sove, fordi når man sover, så går natten meget hurtigt, og hvis man er bange for næste dag, bange for drillerier osv. så er det ikke rart at falde i søvn, for så er næste dag der jo lige pludselig... Derfor er det vigtigt, at I taler med ham om, hvordan han egentlig trives og har det, så I sikrer jer, at hans søvnproblemer ikke handler om nogle andre udfordringer med legekammerater, krav, drillerier, mobning osv....

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce