Annonce

Annonce

Svar: Sige nej eller blot aflede?


6. april 2021

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :)

Hvordan du skal reagere afhænger helt af situationen, og jeg kan ikke umiddelbart ud af dit brev se, i hvilke situationer din datter reagerer og hvorfor.. men jeg vil gerne give dig lidt tanker med på vejen, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge.

Det er naturligt, at din datter bliver frustreret, når noget driller, når noget er svært, og der er noget hun er utilfreds med. Hun kan kun vise dig, at hun synes, det er svært ved at græde og vise utilfredshed og netop komme med sine "udbrud", som du kalder det, og dine reaktioner kan være forskellige:

Du kan hjælpe og guide: Hvis hun f.eks. bliver ked af det, når hun forsøger at stable sin ringpyramide eller ikke kan få lågen i aktivitetsstativet til at åbne, så kan du vise hende hvordan.

Du kan motivere: Hvis hun f.eks. forsøger at komme op at ligge på alle fire, og det er svært for hende, så kan du småpludre til hende, med dine ord og mimik give hende mod på at blive ved med at forsøge. Evt. støtte hende fysisk og øve at vugge.

Du kan aflede: Hvis noget frustrerer så meget, at hun har svært ved at komme ud af situationen, så kan du dreje hendes fokus over på noget andet og på den måde hjælpe hende videre.

Du kan finde på noget nyt: Hvis I har brugt tid på gulvet og på at ligge på maven, tumle, trille osv. og hun er blevet træt i kroppen, så kan du tage hende op, lege borte-tit eller rideranke. Eller hvis legetøjet irriterer hende, så kan du finde noget nyt legetøj, som måske kan vække hendes interesse.

Du kan give hende mad og drikke: Nogle gange er det dårlige humør udtryk for, at hendes blodsukker falder, og at hun har brug for lidt at spise eller drikke. Så nogle gange er løsningen at sætte hende i den høje stol og tilbyde en lille snack og lidt vand.

Du kan lytte og sætte ord på: Det er vigtigt, at anerkende hendes følelser, så når hun bliver frustreret og ked af det, så kan det være en god idé at sætte ord på og ...


Annonce

... fleks. sige: "Øv de dumme klodser, driller klodserne, det er også irriterende" og igen gerne hjælpe og guide. Det er vigtigt, at du ikke ignorerer hendes følelser, men viser hende, at det er helt okay, at hun har alle følelser, det er lige så okay, at hun bliver frustreret, sur og gal som at hun er glad, smilende og fuld af hopla og charme...

Du kan vise dig tilgængelig: Hun har en alder, hvor hun ikke forstår, hvor du går hen, når hun ikke kan se dig. Og det er vigtigt for hende at have dig inden for synsvidde. Det er derfor godt, hvis du kan være i nærheden og småpludre med hende. Du behøver ikke sidde hos hende hele tiden, men kan fint lave noget praktisk, imens hun er på gulvet - og så med din småpludren vise, at du netop er der, men lidt på afstand.

Du kan holde fokus på det hun gerne må: Hvis hun f.eks. smider tallerkenen på gulvet eller banker skeen hårdt ned i bordet, så er det generelt en god idé ikke at skælde ud og sige nej - men derimod prøve at sætte ord på det, som du gerne vil have hun gør i stedet. Du kan i en sådan situation f.eks. sige: "Ind i munden skat, ind i munden", "mmm dejlig mad", "må mor smage din mad?", "vil du smage mors mad?" osv. så fokus er på det at spise.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du kan lære hende at søge dig: Hvis hun f.eks. bliver ked af det, når du går i køkkenet og lader hende være alene i stuen, så må du gerne vise dig i døråbningen, tale med hende og hjlpe hende med at finde ud af, at hun kan kravle ud til dig. "Hej skat, jeg er lige her, kommer du, kom herud til mor", så du på den måde hjælper hende ved at være der og samtidig også lærer hende, at hun kan søge dig, når hun har brug for dig. Det kræver naturligt, at hun er begyndt at kravle.

Jeg håber at dette kan gi lidt idé om, hvordan du kan reagere i forskellige situationer og at det derfor hjælper jer lidt videre på vej. Jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn & opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn".

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. april 2021 | Opdragelse | 11 mdr.

Opdrage?

Hej Helen. Min søn er nu 11 måneder og har i et par måndere haft en ting med...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2021 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Vil bestemme alt og afviser sin storesøster

Kære Helen. Man skulle ikke tro det – med mit lange brev, men der er en...

Læs hele brevet og Helens svar


8. april 2021 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

3-årig vil ikke i børnehave

Kære Helen Jeg skriver til dig, da vi har en dreng, M, på 3 år og 6 måneder,...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2021 | Opdragelse | 3 år

Skøn (lidt for) livlig pige på 3 år

Hej Helen. Jeg skriver til dig fordi du giver nogle rigtig gode råd og jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


17. marts 2021 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

3 årig vil selv bestemme

Hej Helen. Så har jeg igen brug for et råd fra dig, da jeg lige har haft 2...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse man bruger om et barn der er helt utrøsteligt og skrigende og lægen ikke kan finde nogen anden præcis diagnose. Barnet får som regel disse skrigeture fra det er 4 uger til tre mdr. gammelt. Der er mange teorier om, hvorfor nogle børn får kolik. Nogle taler om umoden tarmfunktion, andre om psykisk uro i familien og atter andre om helt andre ting. Uanset hvad årsagen er, så er det altid ulideligt både for forældre og barn at være i en situation, hvor barnet græder og er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce