Annonce

Annonce

Svar: Min femårige søn opfører sig skrapt og surt over for venner


8. august 2017

Kategori:
Alder:
5 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Papirugle

Tak for dit brev og velkommen til - og dejligt at høre, at du har fulgt med og kunne bruge flere af de svar, som jeg har givet andre forældre, tak :)

Det lyder som om, at du har en rigtig dejlig dreng, der udvikler sig i en rigtig god og sund retning. Han er vellidt i børnehaven, han har mange venner, pædagogerne beskriver ham som socialt kompetent... men du oplever, at han kan være bestemt, have et voldsomt temperament og være lidt for skrap.. og jeg forstår godt, hvad du mener, og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Det er forkert at tale om "rigtige drenge" og "rigtige piger", men han er som mange drenge - han elsker at slås, konkurrere, være fysisk voldsom osv. Alt sammen noget du ikke genkender, og som du har svært ved at sætte dig ind i, fordi du er mor, er kvinde og bare har en lidt anderledes personlighed, end han har... På nogle punkter ligner han sin far rigtig meget, du nævner, at de har samme temperament, og på nogle punkter ligner han også dig, og så er der naturligvis også punkter, hvor han er sin egen.. men netop det drengede, det voldsomme, det er naturligt svært, fordi du slet ikke kan genkende dette fra dig selv.

Det diskuteres jævnlig, om forskellen på drenge og piger skyldes arv, kultur eller måden vi bliver opdraget på.. og jeg skal ikke gøre mig klog på, om det skyldes det ene eller det andet, men du oplever, at der er forskel på dig og din søn. Han er lidt vildere, lidt mere voldsom og direkte i sin facon, i sin måde at være sammen med andre på, og det gør det naturligt svært for dig at finde ud af, hvordan du skal handle og reagere... Og jeg tænker, at det er naturligt særlig svært, fordi du er alene med ham - der er ikke en far, som lige kan sætte lidt ord på, hvorfor jeres søn gør, som han gør, som kan forklare dig, hvad der foregår eller måske forklare jeres søn, hvordan man kan gøre ting på en anden måde, fordi far kan sætte sig ind i jeres drengs situation på en anden måde, end du kan...

Selvom jeg er mor til to piger, så har jeg naturligt også oplevet situationer, hvor de reagerer meget anderledes end jeg... ikke i kraft af deres køn, men i kraft af deres personlighed, og når jeg har givet udtryk for, at "jeg forstår det simpelhen ikke", så har min mand sagt "jamen det kan jeg da godt forklare dig" - fordi de her ligner ham...

Jeg ser dog forskellighed som en styrke. Jeg tror, at fædre kan give deres børn noget, som vi mødre ikke kan, og jeg tror, at vi mødre kan give vores børn noget, som fædre ikke kan - og det er vigtigt, at du ikke forsøger at lave dig om og ikke forsøger at være noget du ikke er.

Du skal stadig holde fast i dine værdier. Det er vigtigt, at du holder fast i, at I taler pænt til hinanden, at du lærer ham, hvordan han siger fra på en ordentlig og respektfuld måde, så man ikke sårer andre, gør andre unødigt kede af det. Det er rigtig godt, at du i hverdagen taler med ham om de forskellige situationer, hvor du finder det relevant at drøfte måder at håndtere ting på... men du skal naturligvis gøre det med respekt for hans personlighed, og det er her rigtig fint, at han faktisk siger fra, når du f.eks. irettesætter ham overfor hans venner.

Du nævner, at du kan se, at hans venner "også finder din lejlighedsvise indblanding ...


Annonce

... irriterende" - og det kan jeg godt forstå, hvis det er indblanding, som de ikke behøver... Det er rigtig fint, at du har et øre på, når de leger, så du har lidt fornemmelse af, hvordan det går, og så du kan hjælpe dem, hvis de har brug for det.. men prøv om du kan undgå at være moraliserende, prøv om du kan undgå at blande dig på en måde, hvor han føler sig nedgjort.. Jeg ved ikke, hvordan du blander dig, men måske kan du stille spørgsmål som "jeg synes det lyder som om, I skændes, er I okay?" eller "finder I ud af det drenge, eller skal jeg hjælpe jer med noget?"... Og hvis han så svarer "vi har styr på det mor", så må du tro på det.... Du giver dem viden om, at du er der og kan træde til, hvis de har brug for det, men også en tro på, at de kan finde ud af at klare det selv...

Jeg tænker også, at du kan prøve at tale med ham om, hvordan de leger, og hvilke legeregler de har. Det kan jo godt være, at der er en aftale mellem børnene om, at den man besøger, er den der bestemmer, hvad man skal lege, så når de er hjemme hos jer, så bestemmer din dreng, men når de er hos legekammeraten, så bestemmer han/hun...

Der vil, når børn leger, altid være et hieraki, der vil ofte være en som bestemmer, og andre som ikke lige bestemmer den dag. Nogle gange ændrer hierakiet sig, der kan godt være forskellige hierakier i forskellige sammenhænge f.eks. afhængigt af, hvem man leger hos, men det kan også være, at det altid er den samme som bestemmer. Og det er ikke nødvendigvis et problem, hvis den der bestemmer, gør det godt og på en måde, hvor de andre børn synes legen er god og sjov...

Børn lærer nogle gange på den hårde måde, og hvis din dreng bestemmer for meget eller på en måde, som gør de andre børn kede af det, på en måde, hvor det ikke er sjovt at være med i legen, så vil de andre sandsynligvis begynde at sige fra... Og det vil han så også lære af, - at der er grænser for, hvordan man kan sige ting til andre, hvor meget og hvordan man kan bestemme, hvis det skal være rart for alle - og her kommer så nogle af de værdier ind, som du hele tiden forsøger at lære ham. Så han netop bliver i stand til faktisk at lytte og møde de andre, give de andre plads, vise de andre respekt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg tror ikke at du kræver for meget eller for lidt, jeg har ikke på fornemmelsen, at du gør noget forkert, tværtimod. Det lyder faktisk som om, at du er ret god til at holde fast i dine værdier, og derfor skal du blive ved med at sige f.eks. "kunne du sige det på en anden måde?" eller sige fra "jeg bryder mig ikke om, når du taler til mig sådan"...

Der findes en efterhånden gammel bog, som du måske kan få fat i på biblioteket. Den hedder "jeg har en søn" og er skrevet af Jeanne og Don Elium. Den beskriver drenges adfærd og drenges behov... tror den er fra 1995, så den har nogle år på bagen og synet på børn ændrer sig løbende, men jeg tænker, at du måske stadig kan få lidt ud af at læse den :)

Der findes også en bog, der hedder "Skal vi lege? Leg, identitet og fællesskaber i børnehaven". Den er fra 2006 og skrevet af Ditte Alexandra Winther-Lindqvist. Den beskriver noget af den psykologiske forskning, der er lavet omkring børns leg. Måske kan du også få noget ud af at læse den...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Opdragelse | 19 mdr.

Gør ikke, som jeg siger. Spaghetti i benene.

Hej Helen, nu er vi nået dertil, hvor vi har brug for hjælpe til opdragelse....

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2018 | Opdragelse | 4 år

Lidt hyper dreng på 4 år

Hej Helen, Tak for dit fine svar sidst.. det gav lidt ro men nu har jeg et...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Vredes udbrud

Hej Helen Min søn på 2 år og 6 mdr er begyndt at få voldsomme vredes udbrud...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2018 | Opdragelse | 3 år

At blive storebror - 3 år

Hej Helen. Vi har jo som sagt fået lillesøster som er 5 uger i dag og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne få jernmangel.

Hvis dit barn drikker mere en 1/2-3/4 liter mælk i døgnet og ikke har appetit til anden mad, så må du skære ned for mælkeindtaget. I stedet må du tilbyde vand, hvis barnet er tørstig.

Hvis du har svært ved at vurdere om dit barn er mælkedranker...

Læs mere i Babylex

Hår

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår er der ingen garanti for at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår som er udviklet da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår som vokser frem er ofte tynde og fine i forhold til det hår som barnet blev...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annoncer

Annonce