Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - 16 mdr.


30. juli 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor til en rigtig dreng :)

Tak for dit brev :)

Der er forskel på m jeres dreng kaster med maden, bider/slår osv. Og derfor også forskel på, hvordan I skal handle. Derfor findes der ikke kun en løsning, men jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er som udgangspunkt en god idé at lade en handling følge med sit nej, med den alder jeres dreng har nu. Det betyder, at det vil være relevant, at I f.eks. flytter ham eller flytter det han ikke må lege med.

Du fortæller, at når jeres dreng er ved at være færdig med at spise, så begynder han at smide ting på gulvet. Det er fordi han netop er færdig. Han er ikke længere sulten og skal have lov til at lege. Derfor skal han have tørret sine hænder, tørres om munden og sættes ned på gulvet, så han kan lege med sit legetøj i stedet for tingene på bordet. Det er begrænset, hvor længe han kan sidde ved bordet, koncentrerere sig om at sidde ved bordet, og han skal have lov til at komme fra bordet, når han er færdig med at spise.

Hvis han leger med maden, altså smider den på gulvet osv. så er det fordi han er rigtig godt igang med at finde ud af, hvordan verden fungerer. Han bruger alle sine sanser og det er rigtigt spændende at undersøge, hvordan maden eller tallerkenen lyder, når den skubbes ud over bordet og rammer gulvet. Det er spændende at se, hvordan maden ser ud, når den er tygget - derfor putter han den i munden og tager den ud igen. Det er spændende at finde ud af, hvordan forskellig mad føles - derfor klemmer han maden i hånden eller slår hånden ned i grøden.. Og det er naturligt også spændende at han nu vil finde ud af, hvordan det han gør, påvirker jer forældre :)

Jeres dreng afprøver hypoteser "hvis jeg slår hånden ned i grøden, siger mor nej?" - ja det gør hun. Jeg prøver lige igen - og det samme sker... Ny hypotese "hvis jeg gør det igen, siger far så også nej?"... På den måde lærer han, hvordan han med sine handlinger påvirker andre og han forsøger at finde ud af, hvordan verden hænger sammen. Det er helt naturligt for hans alder og derfor er det vigtigt, at I forsøger at anerkende hans udforskningstrang og ikke skælder ud.

Prøv om I kan stimulere hans sanser udenfor middagsbordet. Hvis han synes det er særligt spændende at komme maden op i glasset eller hælde vand ud i tallerkenen, så giv ham mulighed for at lege med vand. Han skal have små skåle, kander, bøtter som han kan lege med i sit badekar, ligesom I kan lege med vand i haven.

Hvis han synes det er spændende at sidde og banke skeen ned i bordet, skubber tallerkenen ud over bordkanten, for at høre lyden, det giver, så skal I anerkende hans lyst til at lave lyd. Giv ham et hammerbræt, som han kan slå på, en xylofon, en tromme - så han får stimuleret lysten til at lave lyd - men uden for middagsbordet.

Hvis han nyder at sidde med ...


Annonce

... mad i hænderne, masser maden mellem fingrene, kører fedtede madfyldte fingre rundt i håret osv. fordi han synes det er spændende at mærke, hvordan det føles, så kan I anerkende dette ved at give ham mad i hånden som han selv kan spise - men også ved uden for middagsbordet at stimulere hans følesans og lyst til at mærke og fornemme - lad ham f.eks. være med til at bage boller og give ham gerne bolledej i hånden, som han kan sidde med...

Jo mere I kan anderkende hans lyst til at udforske uden for middagsbordet, jo mere vil han naturligt kunne koncentrere sig om maden og om at spise, når han sidder der.

Det er også altid en god idé at tilbyde ham alternativer. Hvis han smider med legetøj eller andre ting, så sig nej og vis ham, hvad han kan smide med i stedet. At han f.eks. kan kaste med en bold. Leg med forskellige bolde, forskellige størrelser og forskellige materialer og former, forskellige tyngder og lethed, så han oplever mange forskellige bolde, og alle sammen nogen man må kaste med, som alternativ til at kaste med andre ting. Hjælp ham ved at guide ham i den retning I ønsker, med det han gerne må, fremfor at have fokus på det, som han gør forkert.

Med hensyn til at bide eller slå, så er det rigtig vigtigt, at I forsøger at undgå at det sker, at I får afbrudt situationen før han når at forløbe sig (jf. tidligere svar). Men I skal naturligvis også skelne mellem, om han slår bevidst ud efter jer, for at få en reaktion, for igen at lære, hvordan hans handlinger påvirker andre. Det betyder, at hvis I f.eks. har ham på skødet, og han slår jer bevidst, så må I gerne sætte ham fra jer. Altså igen lade en handling følge med jeres nej. Det vil hjælpe ham til at huske, at hvis man skal sidde på skødet, så skal man ikke slå, for det bryder I jer ikke om.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


Han er stadig en meget lille dreng og det er naturligt svært for ham at aflæse andre, men det skal I hjælpe ham med, så han gradvist får en fornemmelse for, hvad der gør andre kede af det, og hvad der gør andre glade. Han ved ikke, at når han slår jer, så bliver I kede af det, eller at det kan gøre ondt - og det må I naturligvis gerne forsøge at sætte lidt ord på, så han hører, at det han gør ikke er rart, og så I med jeres kropssprog viser, at I ikke bryder jer om den handling. Igen er det dog vigtigt, at I også viser ham, hvad der er rart, hvad I godt kan lide. At han kan "ae" i stedet, og hvordan man gør det:)

Børn skal lære, hvordan man aflæser andre. Det er ikke noget de kan fra fødslen, det er noget de lærer i kontakten med os forældre, andre børn og voksne. Og det er det, jeres dreng nu er igang med at finde ud af - hvad gør det, jeg gør, ved andre...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og jeg vil også anbefale jer to af mine bøger:

"Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og opdragelse" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. juli 2018 | Opdragelse | 8 mdr.

Stop med flaske og opdragelse af 3årig

Hej Helen Jeg skriver angående min søn. Prøvede at starte med mad da han var...

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2018 | Opdragelse | 23 mdr.

Bliver nemt frustreret/vred

Hej Helen :-) Tak for svar på det sidste brev ang søvn til lillesøster, vi...

Læs hele brevet og Helens svar


3. juli 2018 | Opdragelse | 2 mdr.

Anerkendelse af to børn

Hej Helen, Som du ved har jeg to dejlige drenge på 1,5 år og 2 måneder. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juni 2018 | Opdragelse | 5 år, 11 mdr.

6 årig Dramaqueen

Hej Helen. Tak for dit svar ang. vores store pige. Det giver stof til...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2018 | Opdragelse | 9 år, 2 mdr.

Særlig sensitiv 9 årig

Kære Helen Jeg har nu i mange år brugt din hjemmeside som guide, uden at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 189,95

Du sparer: 60,00

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annoncer

Annonce