Annonce

Annonce

Svar: Aften- og natamning ved 9 måneder


13. april 2023

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maria Louise

Tak for dit brev :) Jeg er ked af at høre, at I har været så ramt af sygdom, men det er dejligt, at det nu går lidt bedre!

Det er helt rigtigt at prioritere amningen under sygdom, - det er blot med til at sikre jeres lillebror mere ro, gøre ham mere tryg ved det hele og også sikre ham tilstrækkeligt med væske :)

Når det så er sagt, så er det naturligvis en rigtig god idé, at du forsøger at trappe ned i antallet af amninger igen, nu hvor sygdomsperioden er ovre. Han har brug for rigtig mad, og mælken skal ikke udgøre for stor en del af hans indtag med den alder, han har nu.

Det vil ofte dække hans behov for mælk, hvis han ammes 3 gange i døgnet. Jeg anbefaler normalt, at disse amninger ligger før middagslur, aften og sen aften. Som alternativ til amningen før middagsluren, kan han evt. tilbydes mme af en kop eller flaske. Du kan også vælge at amme om eftermiddagen - så når I mødes efter at have været adskilt, så bringer amningen jer sammen. Det kan hos jer måske være en god måde at gøre det på lige nu, fordi han så ikke skal undvære brystet hele dagen.

Når han bliver 10 måneder, vil det ofte være passende med 2 amninger, og det kan så være amning aften og sen aften. Det er ofte en god idé ikke at amme tidlig morgen, fordi mælken på dette tidspunkt vil kunne mætte for meget og dermed fjerne appetitten fra morgenmåltidet. Det betyder, at han faktisk slet ikke behøver brystet mellem midnat og indtil næste aften - lige nu altså en gang i løbet af dagen - men ellers vil det være fint, hvis han begynder at kunne undvære brystet hele dagen...

Det er rigtig godt, at han spiser løs af familiemaden. Du skal endelig give ham mad, som I andre også spiser, og ikke lave specielle retter til ham. Naturligvis skal grød, som kun er til ham, tilsættes mme, og maden skal også i konsistens osv. passe til ham og hans mundmotoriske evner, hånd-øje-koordination, fingerfærdighed osv. Men udgangspunkt bør være familiemad, og det lyder rigtig lækkert med grøntsagsomelet og blomkålssuppe:)

Grøntsagsmos kan ...


Annonce

... f.eks. bruges som smørbart pålæg på brødhapsere, så på den måde kan I måske få ham til at spise lidt mere mos - bare en idé :)

Hvis godnatgrød ikke fungerer lige nu, så kan du forsøge med lidt moset banan. Banan indeholder tryptofan, som stimulerer til dannelse af søvnhormoner, så det kan være godt, før han skal puttes til natten.

Han må også gerne få lidt Tykmælk, Acodophilus og lignende nu. Det skal være neutralt og med 3.5% fedtindhold. Han må få ½ dl. f.eks. med lidt frugtmos eller banan. Det kan være med til at stabilisere maven lidt efter sygdom:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Når han søger brystet, så er det vigtigt, at du anerkender hans behov - både behovet for nærhed og behovet for at få noget at spise og drikke. Giv ham derfor masser af tæt fysisk kontakt, kys, kram og kærtegn, så han mærker, at du stadig er der for ham - uden at tilbyde ham brystet. Og giv ham vand, mme, lidt mad osv. så han får noget at drikke og noget at spise - og dermed et alternativ til brystet. Det er vigtigt, at han føler, at du stadig lytter til ham og hans behov, og at han ikke føler, at du ignorerer ham, selvom du ikke længere blot tilbyder brystet. Selvom han nu skal undvære brystet, så skal han ikke undvære mor, du er der stadig:)

Hvis han bliver rigtigt ked af det, fordi han ikke længere ammes så meget, så vil du naturligt kunne være nødt til at give ham brystet. Prøv her at afkorte amningen, så han ikke fylder sig med mælk, men netop blot finder trøst og ro. Det er vigtigt at mælken ikke fylder så meget, at det tager pladsen op for den rigtige mad - for det er vigtigt, at han spiser nok af den rigtige mad, for ikke at efterspørge brystet. Du skal derfor prøve at finde balancen her:)

Det er dejligt, at han begynder motorisk at rejse sig og så tydeligt kaster sig mod maden - det skal I virkelig nyde, og lad ham endelig smage fra jeres tallerken. Vær opmærksom på, at det anbefales, at man sætter forlængerskinner/extended gliders på Tripp Trapp stolen, så den ikke vælter:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

13. oktober 2023 | Amning | 21 mdr.

Stoppe med amning

Kære Helen, Jeg har netop meldt mig ind, fordi jeg har svært ved at finde...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2023 | Amning | 1 mdr.

Maveproblemer om natten

Kære Helen. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med nogle spørgsmål om vores...

Læs hele brevet og Helens svar


25. august 2023 | Amning | 6 mdr.

Introduktion af drømmeflaske - hurtig afvænning fra bryst

Kære Helen. Kæmpe stor tak for dit udførlige og empatiske svar og dine gode...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2023 | Amning | 6 mdr.

Hurtig afvænning fra bryst

Kære Helen Jeg er pt ved at køre min datter på seks en halv måned ind i...

Læs hele brevet og Helens svar


21. august 2023 | Amning | 1 mdr.

Skal jeg vække for at amme om natten?

Hej Helen. Jeg har et spørgsmål omkring min lille pige, som nu er 4 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce