Annonce

Annonce

Svar: Vægt - flad vækstkurve


8. juli 2022

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og stort tillykke med din datter :)

Som jeg læser dit brev, så har det været svært at få amningen til at fungere rigtig godt fra starten, og det kan der være mange gode grunde til. Det behøver absolut ikke have noget med dig eller din vilje til at amme at gøre - amningen afhænger af rigtig mange faktorer.

Det kan f.eks. spille ind, hvordan fødslen er forløbet. Det betyder også noget, hvornår din datter er lagt til brystet efter fødslen, og hvordan hun er til at die. Måske har hun svært ved at svøbe tilstrækkeligt om brystvorten, måske har hun svært ved at holde vakuum. Nogle kvinder har indadvendte brystvorter, som gør, at barnet har svært ved at få fat, og nogle kvinder mangler kirtelvæv i brystet, som gør, at de ikke kan danne tilstrækkeligt med mælk - og du nævner blandt andet, at du ikke danner ret meget mælk på venstre bryst, hvorfor din datter afviser dette. En dygtig ammevejleder vil kunne se på dine bryster, om du f.eks. mangler kirtelvæv, ligesom det også er vigtigt at kontrollere din datters sutteteknik og sikre sig, at hun dier rigtigt, så brystet bliver korrekt stimuleret og tømt, når hun spiser hos dig.

Du fortæller, at du ammer hende med ca. 2.5 times mellemrum, og hvis du forsøger at amme hende hyppigere, så bliver hun frustreret. Det er derfor vigtigt, at du ikke presser hende til at die mere, end hun viser lyst til, så det stadig er rart for hende at komme til brystet og lysten til at spise hos dig bibeholdes.

Man kan godt diskutere, hvorvidt det ville være en god idé, at du lægger hende til brystet i løbet af natten, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin, samtidig vil det sandsynligvis hjælpe på din datters indtag og vægt, hvis hun fik et ekstra måltid mælk midt nat, så hun f.eks. spiser 7 måltider i døgnet i stedet for de nuværende 6 (kan hun spise 8 måltider, må hun meget gerne det).

Når din sundhedsplejerske har anbefalet, at du lader din datter sove om natten, så er det sandsynligvis, fordi hun skønner, at det vil være dejligt for dig med sammenhængende nattesøvn, men jeg tænker, at hvis du vågner i løbet af natten eller har overskud til at amme om natten, så er det bestemt et forsøg værd at lægge lillepigen til brystet. Det kan sagtens tænkes, at hun vil kunne spise mere eller mindre i søvne, og måske kan du ligge ned og amme hende i din seng og stadig få ro og hvile. Det er bestemt et forsøg værd - både i forhold til at øge din mælkeproduktion, men også i forhold til at få ekstra mælk i lillepigen og dermed øge hendes vækst.

Med hensyn til Calma flasken, så har din sundhedsplejerske anbefalet denne, fordi den er lavet sådan, at barnet skal skabe et undertryk for at få mælken til at løbe og på den måde minder sutteteknikken om at die ved brystet. Tanken er, at barnet ikke skal blive så forvirret af at skifte mellem flaske og bryst. Og for nogle virker dette bare rigtig godt, men nogle børn har svært ved at få mælken ud af flasken, og så er løsningen at give en almindelig flaske, så det at få flaske også er en succes, og så lillepigen får den mælk, som hun har behov for.

Du kan overveje, om du vil malke ud, fordi du på denne måde også kan stimulere til ekstra mælk. Ved at bruge en brystpumpe, så viser du dit bryst, at der er behov for mere mælk, og produktionen bliver på den måde sat i vejret. Du kan naturligt give den ...


Annonce

... udmalkede mælk på flaske, og derudover også give mme på flaske, som du forsøger med nu.

Når du supplerer med mælk på flaske, så er det generelt en god idé at supplere efter at din datter har været lagt til brystet. Det er en god idé at lægge hende til, lade hende die og derefter så tilbyde en flaske. På den måde stimulerer hun stadig dit bryst og viser din krop, at hun har behov for mælken. Går du derimod ind og erstatter en amning med flaske, så tror din krop, at hun ikke længere har behov for mælken, og produktionen vil blive nedsat yderligere.

Når og hvis du vil malke ud og stimulere til ekstra mælk via udmalkning, så er det lidt forskelligt, hvad man oplever virker bedst. Nogle kvinder synes, at det fungerer bedst at pumpe lige efter en amning eller lige efter hver anden amning. Andre kvinder synes, at det fungerer bedst at pumpe ca. en time efter amning - og dermed ca. mellem de to amninger, som du ofte giver hende nu. Der vil stadig være mælk at komme efter, når hun efterfølgende vågner op og har brug for mælk igen...

Det er også sådan, at det ofte er en god idé at dobbeltudmalke. Det vil sige, at du kan malke ud på begge bryster samtidig, eller du kan malke ud fra det ene bryst, imens din datter dier fra modsatte bryst. At stimulere og tømme begge bryster samtidig kan have en meget positiv effekt på mælkeproduktionen. Da du ammer fra ét bryst, så kan du naturligt ikke bruge denne metode, med mindre du har et ønske og en forventning om, at du godt kan få produktionen igang på venstre bryst, så kan det være en god idé at forsøge denne løsning.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er generelt også en god idé at variere mellem forskellige ammestillinger, fordi din datter stimulerer og tømmer dit bryst forskelligt alt efter, hvordan hun er lagt til. Du kan derfor med fordel prøve at lægge hende til i den traditionelle stilling og tvillingestillingen, og du må også gerne lægge dig ned at amme. Nogle gange kan du måske få hende til at die i lidt længere tid ved at starte med den traditionelle stilling, derefter bøvse hende af og så lægge hende til samme bryst men i tvillingestillingen. På den måde kan du hjælpe hende med at få tømt brystet bedst muligt, og det kan også være med til at øge hendes vægt.

Du skriver, at du er bekymret, fordi hun ikke tager på, som hun skal, og det forstår jeg godt. Derfor er det også rigtig godt, at sundhedsplejersken følger jer, så I hele tiden har styr på din datters vægtøgning og hendes behov. Det vigtigste er trods alt, at hun tager på og får den mælk, som hun har brug for, så hun bliver ved med at trives, er glad og har overskud til at udvikle sig både motorisk og mentalt - og så gør det ikke noget, om det er via bryst eller flaske, om det er din mælk eller modermælkserstatning! Jeg forstår godt, at du rigtig gerne vil have amningen til at køre, og det vil jeg naturligt også meget gerne støtte dig i - men hvis det viser sig, at hun ender med at foretrække flaske, så fred være med det, for det vigtigste er jo, at hun trives :)

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om Amning & Flaske", som netop informerer dig om begge dele. Du kan i den se tegninger af både amme- og flaskestillinger, du kan læse om udmalkning, modermælk og modermælkserstatning og meget mere...

Sender dig et stort knus med på vejen, og håber du kan bruge ovenstående lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at følge jeres lille familie.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

7. maj 2024 | Amning | 15 mdr.

Sut/amme - sove uden bryst om natten

Hej Helen Vi har længe haft udfordringer med vores datters søvn. Hun har...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2024 | Amning | 14 mdr.

Ammestop nu

Kære Helen Jeg har en datter på knap 14 måneder, som stadig er meget...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce