Annonce

Annonce

Svar: Nedtrappe amning - 9 mdr.


28. april 2014

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Anne

Tak for dit brev og velkommen til - og tak for den fine beskrivelse. Det lyder så fint det du fortæller, måden jeres lille datter falder i søvn. Det er ligesom det skal være:)

Det er rigtig fint med de 3 amninger, når man er 9 måneder gammel og det lyder som en god plan at trappe ned til 2 amninger, når L. bliver 10 måneder. Du må meget gerne bibeholde 2 amninger i 10-12 måneders alderen.

Den første amning som forsvinder tænker jeg skal være formiddagsamningen. I stedet for at blive ammet, kan hun her få et mellemmåltid. I første omgang kan du prøve at tilbyde hende et mellemmåltid og så stadig tilbyde hende brystet efterfølgende, men prøve at afkorte amningen, så hun får mindre og mindre og tilsidst prøve at springe amningen helt over. I stedet kan du som om eftermiddagen putte hende i barnevognen og trille en tur.

Nogle gange hjælper det at tilbyde et mellemmåltid, sætte hende i barnevognen og trille imens hun sidder op, kikker på verden. Hun kan få en vandflaske hos sig hvis hun er tørstig, hun må også gerne sidde og sutte på lidt frugt, pille i en rosinbolle eller lignende. Det kan virke næste meditativt og hun vil stille og roligt koble fra og finde ud af at falde i søvn, uden at hun behøver blive ammet.

Den næste amning, som jeg tænker I skal prøve at undvære vil være amningen tidlig morgen. Du fortæller at du her ammer fra begge bryster og i første omgang vil det være rigtig godt, hvis du kunne begynde kun at amme fra et bryst. På den måde får hun stadig mælk, finder roen og sover lidt videre, men hun vænnes til at indtage mindre og mindre. Og stille og roligt vil det være rigtig godt at arbejde på, at hun ikke behøver brystet tidlig morgen. Hun kan altså godt ammes til at starte med, men du kan forsøge at afkorte amningen mere og mere.

At amme hende kortvarigt betyder at du skal lade hende die, men så forsøge at lirke brystet ud af munden på hende. I starten søger hun det igen, og det får hun, dier igen, falder til ro og du lirker det atter ud. Det skal du måske gøre flere gange og det er helt okay.

Samtidig med at du gør dette, så beroliger du hende ved at holde hende i hånden, kærtegne hende, holde din hånd på hendes hofte, når hun ligger ved siden af dig, så hun lulles lidt, beroliges lidt og stille ...


Annonce

... og roligt skal hun så lære at komme videre i søvnen netop med disse kærtegn og uden at du behøver give brystet. Brystet lirkes altså ud, og erstattes af de andre ting og stille og roligt kan brystet helt undværes.

Til at begynde med vil hun altså stadig have brug for at komme over til dig, få brystet, mærke dig, din nærhed - og derefter vil hun have brug for at komme over til dig, mærke dig osv. men kunne undvære brystet og til sidst vil hun måske kunne sove videre i egen seng, ved at du lige hjælper hende med beroligende hænder osv. Præcis som du gør om natten, når hun nogle gange vågner:)

Den sidste amning som fjernes vil være amningen inden putning og denne amning skal du nok først fjerne, når hun er kørt ind i dagpleje. Det vil være rigtig dejligt for hende stadig at blive ammet, når hverdagen ændrer sig. Det vil være en dejlig måde at koble fra, give slip på dagen og det vil hjælpe hende med at overgive sig til søvnen. Nogle gange oplever man, at barnet af sig selv begynder at sige fra og hvis det er tilfældet, så skal du følge hende og de signaler hun sender. Men hvis hun viser behov for brystet inden putning til natten, så er det fint at bibeholde amningen her indtil hun har vænnet sig lidt til dagpleje.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Det vil være en god idé at indføre en godnatgrød om aftenen, fordi det mætter hende ekstra og det gør, at hun naturligt bedre kan undvære mælken om aftenen. I stedet for brystet kan hun så få lidt lun mælk af en kop. Det vil sige at I spiser aftensmad, hun kommer i bad, far giver hende ren ble og nattøj på, hun får tilbudt en godnatgrød i køkkenet sammen med lidt mælk, får børstet tænder og derefter bliver hun så puttet.

I 12-18 måneders alderen vil hun stille og roligt blive parat til at blive puttet med en bamse, en putteklud, slaskedukke eller lignende og hun vil også nyde at få godnathistorie. I kan derfor sætte jer hos hende, læse lidt højt, vise billeder, synge den samme godnatsang osv. som I allerede bruger og på den måde hjælpe hende til ro, når hun skal sove.

Brystet erstattes altså af noget andet. I fjerner ikke bare det trygge og det nære, men sikrer hende et nyt ritual, som både mætter hende og sikrer hende væske og som samtidig er ligeså trygt og dejligt, som det hun kender nu :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

7. maj 2024 | Amning | 15 mdr.

Sut/amme - sove uden bryst om natten

Hej Helen Vi har længe haft udfordringer med vores datters søvn. Hun har...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2024 | Amning | 14 mdr.

Ammestop nu

Kære Helen Jeg har en datter på knap 14 måneder, som stadig er meget...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce