Annonce

Annonce

Brev:

Sut til barn med høj gane og klippet tungebånd - en dårlig idé?


11. juni 2021

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Sut til barn med høj gane og klippet tungebånd - en dårlig idé?

Kære Helen,

Jeg har en dejlig dreng på godt 2 måneder, som jeg godt kunne tænke mig at prøve at introducere sutten for. Hans storesøster havde et meget stort suttebehov og det ærgrede mig, at vi ikke tidligere havde lært hende at bruge sut, da det særligt om nætterne var hårdt med de mange amninger, særligt fra hun var 8 mdr til 1 år og tre måneder.

Nu er jeg dog - efter at have googlet lidt rundt - blevet i tvivl om det mon er en god idé at introducere lillebror for sutten.

Baggrund:
Da han var 2 uger fik han klippet tungebåndet, fordi det var stramt og han havde problemer med at svøbe. Siden da har amningen heldigvis kørt uproblematisk og han tager rigtig godt på.

Han har ikke vist nogen særlig interesse (ej heller særligt ubehag) ved de forskellige slags sutter jeg har givet ham. Min SP rådede mig til at få fat i en lang rund sut, der kan nå op i ganen, fordi han har en ret høj gane.

Min tvivl:
På "funktionelterapi.dk" stødte jeg ind i følgende passage, som gør, at jeg nu frygter at sutten kan have en dårlig effekt på den mund-anatomiske udvikling:

"Sut forhindrer tungen i at hvile i ganen. Fælles for alle sutter er, at de forhindrer tungen i at hvile i ganen. Men tungen er skabt til at hvile i ganen, hvor den former og giver ganen bredde. ...


Annonce

... Tungens vakuum trækker den høje gane ned indenfor de første 4 måneder af babys levetid, men hvis der hele tiden er en sut i munden, risikerer man, at ganen forbliver høj. Man kan efterfølgende få mere bredde på ganen ved mundmotorisk træning, tyggetræning og behandling, men ganen vil typisk forblive høj.

En høj og smal gane samt udfordringer med at få tungen til at hvile i ganen kan have betydning for kæbens stabilitet, tændernes placering og kan forårsage nasal vejrtrækning.

Man taler ofte om suttebid, og bekymringer om suttebid fylder meget for mange forældre. De får ofte at vide, at tænderne vil rette sig, hvis barnet smider sutten omkring 2-3-årsalderen, men vi glemmer ganen, og de problemer en høj og smal gane kan give."
https://www.funktionelterapi.dk/blogs/news/sut-skal- skal-ikke-hvor-meget-og-hvor-laenge.

Spørgsmål:
Min søn har jo netop en høj og smal gane, og hvis sutten kan stå i vejen for, at den bliver lavere og bredere, skal jeg ikke introducere den. Mine spørgsmål er derfor:

- Bør jeg helt droppe sutten?

- Bør jeg vente til han er 4 måneder med at introducere sutten?

- Hvis jeg vælger at introducere sut, hvilke fif eller obs-punkter er der så til valg af sut og måde at introducere på, i vores tilfælde?

Med venlig hilsen
Petra

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko – sko til aktive børn

Hvorfor er gogsig barfodssko til børn en god ide?

Det bedste for barnet er egentlig at gå med bare fødder. Men med vores klima, er det ikke altid hensigtsmæssigt. Størstedelen af alle børn kommer til verden med sunde, velfungerende fødder. Fødder der er skabt til at blive brugt.

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

30. januar 2023 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 8 uger

Hej Helen Vores lillebror er nu 7 uger (8 uger på tirsdag) og han trives....

Læs hele brevet og Helens svar


23. januar 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Urolig baby - refluks? spændinger?

Hej Helen :-) Jeg har skrevet til dig tidligere angående min datter på (nu)...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Baby vrider og strækker sig

Hej Helen Min datter på 5 uger vrider og strækker sig både i sine vågne...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2023 | Amning | 3 mdr.

Ammer hele dagen

Hej Helen Tak for dine tidligere besvarelser, dem har jeg haft stor glæde...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2022 | Diverse | 1 mdr.

Mavekneb hos baby

Hej Helen Tusind tak for dine forrige svar på mine mange spørgsmål. Nu søger...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce