Annonce

Annonce

Brev:

Sut til barn med høj gane og klippet tungebånd - en dårlig idé?


11. juni 2021

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Sut til barn med høj gane og klippet tungebånd - en dårlig idé?

Kære Helen,

Jeg har en dejlig dreng på godt 2 måneder, som jeg godt kunne tænke mig at prøve at introducere sutten for. Hans storesøster havde et meget stort suttebehov og det ærgrede mig, at vi ikke tidligere havde lært hende at bruge sut, da det særligt om nætterne var hårdt med de mange amninger, særligt fra hun var 8 mdr til 1 år og tre måneder.

Nu er jeg dog - efter at have googlet lidt rundt - blevet i tvivl om det mon er en god idé at introducere lillebror for sutten.

Baggrund:
Da han var 2 uger fik han klippet tungebåndet, fordi det var stramt og han havde problemer med at svøbe. Siden da har amningen heldigvis kørt uproblematisk og han tager rigtig godt på.

Han har ikke vist nogen særlig interesse (ej heller særligt ubehag) ved de forskellige slags sutter jeg har givet ham. Min SP rådede mig til at få fat i en lang rund sut, der kan nå op i ganen, fordi han har en ret høj gane.

Min tvivl:
På "funktionelterapi.dk" stødte jeg ind i følgende passage, som gør, at jeg nu frygter at sutten kan have en dårlig effekt på den mund-anatomiske udvikling:

"Sut forhindrer tungen i at hvile i ganen. Fælles for alle sutter er, at de forhindrer tungen i at hvile i ganen. Men tungen er skabt til at hvile i ganen, hvor den former og giver ganen bredde. ...


Annonce

... Tungens vakuum trækker den høje gane ned indenfor de første 4 måneder af babys levetid, men hvis der hele tiden er en sut i munden, risikerer man, at ganen forbliver høj. Man kan efterfølgende få mere bredde på ganen ved mundmotorisk træning, tyggetræning og behandling, men ganen vil typisk forblive høj.

En høj og smal gane samt udfordringer med at få tungen til at hvile i ganen kan have betydning for kæbens stabilitet, tændernes placering og kan forårsage nasal vejrtrækning.

Man taler ofte om suttebid, og bekymringer om suttebid fylder meget for mange forældre. De får ofte at vide, at tænderne vil rette sig, hvis barnet smider sutten omkring 2-3-årsalderen, men vi glemmer ganen, og de problemer en høj og smal gane kan give."
https://www.funktionelterapi.dk/blogs/news/sut-skal- skal-ikke-hvor-meget-og-hvor-laenge.

Spørgsmål:
Min søn har jo netop en høj og smal gane, og hvis sutten kan stå i vejen for, at den bliver lavere og bredere, skal jeg ikke introducere den. Mine spørgsmål er derfor:

- Bør jeg helt droppe sutten?

- Bør jeg vente til han er 4 måneder med at introducere sutten?

- Hvis jeg vælger at introducere sut, hvilke fif eller obs-punkter er der så til valg af sut og måde at introducere på, i vores tilfælde?

Med venlig hilsen
Petra

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. maj 2024 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnudfordringer 7 uger baby

Hej Helen, Jeg har en datter på 7 uger. Jeg har udfordringer med at få...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2024 | Sygdom | 2 mdr.

Født med bule i hovedet

Kære Helen. Vi har en datter, som er født den 14. marts, efter en langvarig...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce